Odbojkaška reprezentacija Srbije igraće u polufinalu Svetskog prvenstva u Italiji pošto je u utakmici četvrtfinalne grupe P savladala selekciju Rusije 3:1 (28:26, 16:25, 25:21, 27:25). U izuzetno uzbudljivom i kvalitetnom meču presudila je bolja koncentracija i veća želja izabranika Igora Kolakovića, koji će u subotu od 17.00 u Rimu igrati za prolaz u finale protiv boljeg iz večerašnjeg duela grupe Q između Bugarske i Kube.

 

Srbija – Rusija 3:1

(28:26, 16:25, 25:21, 27:25)

Hala: Nelson Mandela. Gledalaca: 2.300. Sudije: Bela Hobor (Mađarska), Ning Vang (Kina).

Srbija: Kovačević 15, Janić 10, Petković 1, Terzić, Stanković 6, Grbić 6, Nikić 2, Rašić, Miljković 26, Starović, Podraščanin 8, Rosić.

Rusija: Sivoželez, Poltavski 2, Ktej 14, Grankin 1, Birjukov 1, Berečko 4, Makarov, Muserski 14, Astašenkov, Volkov 6, Verbov, Mihajlov 23.

 

Do četvrtog uzastopnog plasmana među četiri najbolje selekcije na svetu „orlovi“ su stigli posle odlične igre u polju, koja je posebno došla do izražaja u neizvesnim završnicama prvog i poslednjeg seta. Pad koncentracije Grbića i saigrača u drugom delu igre „baćuške“ su iskoristile i vratile se u meč, ali nisu imali snage, znanja i vere u sebe za potpuni preokret.

– I ljudski i sportski ne mogu da opišem koliko mi je drago što smo pobedili jer mi smeta kad čujem da je neko namerno izgubio da bi došao u moju grupu, zato što misli da će tako lakše da prođe dalje. To nam je dalo još više snage i morala. Rusi igraju dobro ako imaju veliku prednost, a mi smo uspeli da ih poremetimo. Ostali smo u igri i kada smo gubili i zato smo slavili – istakao je Nikola Grbić.

Kapiten se trudio da ravnomerno razigrava sve saigrače, a pored standardno efikasnog Miljkovića (26), pred polufinalni duel može da raduje odlično izdanje Nikole Kovačevića, koji je direktno osvojio 15 poena. „Orlovi“ sada lete u Rim, gde će imati tri dana odmora do subotnjeg polufinala.

Kolaković: Svi su nas otpisali

– Rusi su želeli da igraju protiv nas, a mi smo ih ostavili bez medalje. Svi su nas otpisali, ali smo odigrali čvrsto i strpljivo onda kada je bilo najbitnije. U završnici smo imali više živaca. Presrećni smo, ali probaćemo da ovaj trijumf ostavimo po strani i da se dobro pripremimo za polufinale – rekao je selektor Srbije Igor Kolaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari