U Tbilisiju se strasti ne smiruju: Igračima Gruzije se preti smrću 1foto:FIBA

Mnogo toga nekošarkaškog viđeno je na meču između Gruzije i Turske: propust za zapisničkim sotlom; „nestalih“ dvadesetak sekundi, koškanje igrača, završeno navodnom tučom ispred svlačionice Turske, pretnje gostiju da će napustiti šampionat… Iako je FIBA sankcionisala vinovnike koškanja, strasti se ne smiruju ni posle par dana…

Ergin Ataman je dan posle meča izneo teške optužbe na račun domaćina, a Košarkaški savez Gruzije mu je replicirao nedugo zatim.

„Izražavamo ogorčenje zbog provokativnih akcija koje je preduzeo selektor turske reprezentacije. Njegov postupak imao je za cilj zaoštravanje situacije, nije oklevao s nepristojnim gestovim prema sudijama i gledaocima. Njegovo ponašanje je neetičko i već je u više navrata iskazano u medijima i na konferencijama za novinare. Ove uvredljive izjave uticale su na igrače turske reprezentacije, a jasan primer je ispoljavanje fizičke agresije od strane Furkana Korkmaza prema našim igračima, koja je bila praćena pretnjama i agresivnim postupcima sa njegove strane… Poruke pretnji i napada na život uputile su i pristalice turske reprezentacije, mnoge od njih su slali i primali reprezentativci Gruzije“, navedneo je u saopštenju Košarkaškog saveza Gruzije.

Kulminacije je, posle utakmice u Tbilisiju, viđena ispred svlačionice Turske. Naime, navodno su Šengelija, Bitadze i Sanadze nasrnuli na Korkmaza, došlo je do tuče, udaranja, a deblji kraj izvukao je košarkaš Filadelfije.

„Istovremeno, iznenađujuća je i prevazilazi sve granice klevetna izjava potpredsednika Turske federacije Omera Onana o agresiji policije i naših reprezentativaca na njihovog igrača. Nacionalna košarkaška federacija Gruzije ulaže sve napore da što pre razjasni pogrešnu i uvredljivu izjavu Omena Onana, zato pozivamo na blagovremenu specijalnu istragu kako bi se utvrdila istina. Potpuno se distanciramo od bilo kakvog oblika nasilja. Naš stav je da ono što se dešava između igrača i učesnika meča ne treba da izađe van granica terena.“

Oglasio se i Tornike Šengelija, reprezentativac Gruzije, koji ne igra na Evropskom prvenstvu zbog povrede ruke.

„Ni iz čega je stvorena ružna situacija i veoma je žalosno kako je to rešeno. Sve se lako moglo izbeći sa obe strane. Mi smo mogli drugačije da reagujemo i da ne dozvolimo da nas emocije preuzmu. Trebalo je da ne reagujemo na provokaciju, ali reagovali smo kao ljudi i pokazali reakciju. S druge strane, kada dođe do sukoba na terenu, uvek treba da ostane tamo. Ne treba tražiti od igrača drugih timova pred njihovim prijateljima, porodicom i hiljadama navijača da odu u tunel i tamo nastave borbu. I ne samo to…. Kada smo krenuli ka svlačionici, provokacije su nastavljene i sa druge strane tunela. Nazivali su nas svakakvim pogrdnim imenima i gestovima ruku tražili da odemo tamo i da se borimo. Takođe, izjave koje su s turske strane date medijima, prikazale su sasvim drugačiju sliku, što je izazvalo agresiju turskih navijača prema nama i našim porodicama, agresija koja uključuje veoma uznemirujuće poruke i pretnje smrću“, napisao je Šengelija na Instragamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari