U završnici NBA deli se još nekoliko karata za plej-of 1

Nekoliko utakmica deli NBA timove od konačnog poretka na tabeli i odgovara na pitanje ko će se naći u plje-ofu.

I dok na Istoku nema puno nedoumica, na Zapadu će borba za mesto u doigravanja trajati do poslednjeg kola, a među glavnim akterima biće timovi srpskih košarkaša.

Ekipa Nemanje Bejlice, Minesota, koja od 2004. godine nije bila među osam najboljih, do skora je delovala kao siguran učesnik plej-ofa da bi nakon devet poraza u martu skliznula na sedmo mesto i sada je pod mnogo većim pritiskom u preostalih šest utakmica, među kojima su i dva meča sa Denverom Nikole Jokića. Upravo susreti Timbervusla i Nagetsa biće presudni za Denver koji je već nekoliko meseci na klackalici, čas se približavajući čas udaljavajući od osme pozicije. U poslednjih mesec dana Nagetsi su sebi dozvolili da izgube nekoliko skoro pa dobijenih utakmica ispuštajući prednost u samoj završnici što im se lako može obiti o glavu. Denver je poslednji put učestvovao u plej-ofu 2013, kada je izgubio od Golden Stejta, dok je pre toga imao samo jedno finale konferencije – 2009. protiv Lejkersa.

Za razliku od Nagetsa LA Klipersi, za koje nastupaju Miloš Teodosić (povređen) i Boban Marjanović, uhvatili su pobednički ritam pobedivši u četiri od poslednjih pet utakmica. Ekipi Doka Riversa ide na ruku i to što će narednih pet od sedam utakmica odigrati na svom terenu, a u borbi za plej-of biće joj veoma važni mečevi protiv Denvera i Jute, koja je jedan od gotovo sigurnih učesnika doigravanja. Pored DŽezera, među osam najboljih svakako će biti i Hjuston i Golden Stejt, koji su obezbedili prednost domaćeg terena, odnosno Portland, Sparsi i Oklahoma. NJu Orleans, koji je trenutno osmi, moraće da se potrudi da u poslednjoj nedelji regularnog dela takmičenja ne izgubi mesto među najboljima.

Mnogo manje neizvesnosti ima na Istoku, gde će po svemu sudeći na prvom mestu završiti Toronto, koji ima dve pobede više od drugoplasiranog Bostona. Četvrta će po svemu sudeći biti Filadelfija, koja je ušla u pobedničku seriju sa 11 uzastopnih dobijenih mečeva, iza Klivlenda. Preostala četiri učesnika plej-ofa sa Istoka po svemu sudeći biće Indijana, Majami, Vašington i Milvoki. Od ostalih timova jedino još Detroit može da se nađe među osam najboljih, ali su šanse Pistonsa minimalne.

Regularni deo sezone završava se 11. aprila, a plej-of počinje tri dana kasnije. Konferencijska polufinala na programu su od 30. aprila, a finala od 14. maja.

 

Klipersi imaju veće šanse od Denvera

Akuskor, američka kladioničarska kuća, daje Klipersima 33.7 odsto šanse da se nađu u plej-ofu, dok izglede Denvera procenjuje na 20.2 odsto. Po njihovoj projekciji najpre se može očekivati da NJu Orleans i Juta zauzmu plej-of pozicije na Zapdu. Ekipi Pelikansa su date šanse od 80 procenata, a DŽezerima 77 odsto. Akuskor procenjuje mogućnost Detroita na Istoku da bude među osam najboljih na zanemarljivih 0.1 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari