“Ubij, Srbina” zajedno skandirali bosanski i mađarski navijači: Mediji u Sarajevu osuđuju “govor mržnje” 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Pored novog poraza nogometne reprezentacije BiH u Zenici smo doživjeli i poraz na tribinama i to nakon posljednjeg sudijskog zvižduka kada se mađarskim tifozima pridružila grupa bh. navijača u sramnom skandiranju ‘Ubij Srbina’, piše sarajevski portal „Klix.ba“ dan posle meča i dodaje:

„Nakon toga su jedni drugima skandirali ‘Hungaria, Hungaria’ i ‘Bosna, Bosna’“, prenosi Sport klub.

U tekstu na ovom portalu dalje se navodi:

„Brojni građani Bosne i Hercegovine, i navijači naše selekcije i oni koji ne prate nogomet, osudili su Mađare, a posebno navijače s obilježjima naše države koji su im se pridružili. Za grupu navijače koji nose zastave BiH, i one Republike BiH i dejtonske, očito ništa ne znače riječi nezvanične himne ‘Od mora do Save, od Drine do Une’ niti shvataju srž Bosne i Hercegovine, vrijednost multietničnosti i bogatstvo različitosti. Dok nas političari svakodnevno zavađaju i podižu tenzije, vraćaju u prošlost, iskrivljuju istinu i bogate se na matrici nacionalizma, sport bi barem trebao biti mjesto gdje politika nije dobrodošla i gdje se ujedinjuju svi koji vole svoju državu“.

Autor je citiao i reči štopera reprezentacije BiH Nikole Katića.

„Apsurdno je da se u 2024. godini još uvijek ljudi dijele u ovoj državi. Svi smo tu da doprinesemo boljitku ove reprezentacije i države, nebitno odakle dolazimo, ko smo, šta smo, koje smo vjeroispovijesti. Mislim da bi dobro bilo da se konačno prestane s tim podjelama … Dat ću primjer Jablanice, tih dana niko ništa nije pitao, ko je odakle, svi su pomagali. Nisam dio ratne priče niti sam vezan za to, malo mi smeta što se ponavlja, što se dijeli ko je stavio ruku na srce, ko nije. Da li je Hrvat, Bošnjak, katolik, pravoslavac. Nebitno. Mislim da smo tu s jednim ciljem, sa istom voljom, željom, ljubavlju. Samo tako možemo stvoriti kult reprezentacije i doći do nivoa do koje vi želite da dođemo, do koje mi želimo da dođemo“, rekao je Katić.

Osuda se nalazi i na portalu kolega sa „Radija Sarajevo“.

„Žalosno je što je mali broj navijača sebi dozvolio da se pošalje ovakva slika iz Bosne i Hercegovine nakon izuzetne podrške koja je viđena kroz svih 90 minuta utakmice“, piše u tekstu kom se dodaje i:

„Nije poznat razlog ovog sramotnog ponašanja navijača“, prenosi Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari