Udovičić "vidi" rekord 1Foto: STARSPORT

Kada bi se obistinile prognoze ministra omladine i sporta u Vladi Srbije, naša zemlja bi od 24. jula do 9. avgusta svako malo slavila olimpijske medalje, jer nekada vrhunski vaterpolista Vanja Udovičić veruje da ovdašnji sportisti mogu čak 16 puta da se penju na pobedničko postolje u Tokiju.

Odnosno, puno češće nego u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016.

– Pre četiri godine rekao sam da se bez sedam medalja nećemo vratiti, dok je predsednik Republike izjavio da je osam minimum koje sport mora da donese. Tako je stavljena odgovornost na sve ljude iz sistema sporta… Za Igre u Tokiju sam rekao da imamo mogućnost za 16 medalja, kada je to naišlo na određeni podsmeh javnosti. Sada mislim da možemo i osvojiti i više od toga, ako se sve poklopi i bude sportske sreće. Morate da postavljate visoko lestvice da biste težili kao tome – ovako tačno glasi percepcija vlasnika srebra sa OI 2004. i bronze sa OI 2008, izgovorena na TV Prva.

– Želimo da oborimo rekord po brojnosti našeg olimpijskog tima, ali i u broju medalja – dopunio se visoki državnik, ne navodeći od kojih to sve sportova, timova i pojedinaca očekuju da odu tako visoko na najvećem sportskom planetarnom takmičenju.

Trenutno 62. sportista sa prostora od Subotice do Surdulice zna gde će biti i šta će raditi sredinom leta, od čega većina dolazi iz vaterpola (muški tim), odbojke (dame) i košarke (ženska ekipa).

Naravno, pod uslovom da ih sve posluži zdravlje i da ostanu u planovima selektora (redom) Dejana Savića, Zorana Terzića i Marine Maljković.

Isto važi za stonotenisku selekciju, kao i veću grupu strelaca, veslača, rvača, plivača, atletičara, kajakaša… koji su ispunili zadate norme u njihovim disciplinama.

I gledaće da u top formi dočekaju borbu sa žestokom konkurencijom, jer mnogi dele njihove snove.

Samostalna Srbija na Igrama

* 2008. Peking

broj učesnika 91 (66, 25)

broj sportova 11

broj medalja 3 (0, 1, 2)

* 2012. London

broj učesnika 116 (80, 36)

broj sportova 15

broj medalja 4 (1, 1, 2)

* 2016. Rio de Žaneiro

broj učesnika 103 (58, 45)

broj sportova 14

broj medalja 8 (2, 4, 2)

* prva zagrada – odnos muških i ženskih sportista, druga zagrada – odnos zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari