Udruženje Novaka Đokovića spremno na revoluciju – traži veće zarade i normalnije “radno vreme” 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Teniska asocijacija profesionalnih igrača (PTPA) angažovala je više pravnih firmi koje bi im pomogle u rešavanju prava profesionalnih tenisera, pogotovo u oblasti zarada i radnog opterećenja.

Svojevrsni sindikat, koji je osnovao Novak Đoković 2019. godine u saradnji sa Kanađaninom Vasekom Pospišilom, zalaže se da teniseri dobiju humaniji kalendar takmičenja, ali ne samo to…

Praktično, profesionalni teniseri spremni su da se izbore za normalnije radno opterećenje i veće zarade od turnira, dok se izvršni direktor PTPA Ahmed Nasar zalaže za kompletnu reformu sporta.

Nasar je za britanski Telegraf izjavio da je tenis drugi najgledaniji sport na planeti posle fudbala, ali da se nalazi na devetom mestu po zaradama za igrače.

Kao primer su navedeni gren slem turniri od kojih igrači zarađuju 14 do 16 odsto od ukupnog godišnjeg nagradnog fonda, dok NBA košarkaši dobijaju 50 odsto od prihoda lige.

– Igrači mogu najviše da dobiju, ali i da najviše izgube. Situacija je najhitnija kod profesionalnih sportista. Larijera sportiste može da se završi kada kroči na teren, a čak i ako se to ne dogodi, ona je vrlo kratka – napomenuo je Nasar.

Đoković i Alkaraz „u klin“, Siner „u ploču“

Čovek koji je učenik bivšeg komesara NBA Dejvida Šterna je ocenio da će pravna revizija PTPA obuhvatiti ne samo ATP i VTA turnire, već i Međunarodnu tenisku agenciju za integritet koja je nadgledala kontroverzni doping slučaj Janika Sinnera,kao i Međunarodnu tenisku federaciju i gren slem turnire.

Glas o nerazumnom teniskom kalendaru u poslednje vreme su dizali Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas i Džek Drejper, dok je jedino Janik Siner (slučajnost?) bio pomirljiv kada je kalendar takmičenja u pitanju. Ukoliko ova revolucionarna akcija Novakovog PTPA bude uspela, nema sumnje da će tenis doživeti svojevrsnu transformaciju. U tom slučaju problemi poput onog od prošle sedmice Karolin Garsije biće ređi.

– Borila sam se sa anksioznošću zbog opterećenosti, osećala zarobljeno na terenu. Moj izbor je da se na određeno vreme povučem – rekla je najbolja teniserka Francuske.
Najveći problem u ovom trenutku je što PTPA nije formalno priznata od strane ATP-a i gren slem turnira. Međutim, pritisak vodećih teniserki i tenisera sveta mogao bi da urodi plodom donošenjem konkretnih odluka u korist onih zbog kojih “beli sport” uživa toliku popularnost u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari