Ulm kao nova realnost 1Foto: STARSPORT

Četiri poslednje godine navijači Crvene zvezde imali su privilegiju da uživaju u košarkaškim majstorijama najboljih evroligaških igrača; bilo je i epizoda o kojima se danima pričalo; špice su prepričavane širom Evrope i činilo se „normalnim“ da crveno-beli iz sezone u sezonu učestvuju u najelitnijem rangu.

Da je osećaj bio zapravo lažan i da se stečena navika vrlo lako može pretvoriti u neostvarivu želju pokazala je Budućnost u aprilu kada je osvajanjem ABA lige crveno-bele vratila u takmičenje u kojem su marta 2014. u revanšu četvrtfinala protiv ukrajinskog Budivelnika postavili rekord po broju navijača u Beogradskoj areni (24.232). Zvezda je tada eliminisana u polufinalu od Uniksa, a četiri godine kasnije povratnički debi imaće večeras protiv nemačkog Ulma (19.00), verovatno najoptimalnijeg mogućeg protivnika u konkurenciji grupe A.

Istine radi, i poslednje sezone u Evroligi poseta na mečevima Crvene zvezde rapidno je opadala; s tim u vezi uprava je gro mečeva, umesto u Areni, organizovala u hali „Aleksandar Nikolić“ u kojoj će izabranici Milana Tomića i večeras ugostiti rivala iz Nemačke. Ako je nedavno protiv Cibone na startu ABA lige bilo oko četiri hiljade navijača, valjalo bi približan broj očekivati i u duelu sa Ulmom, protivnikom koji je u konkurenciji Monaka, Galatasaraja, Breše i Andore sigurno među slabijima.

Za početak, crveno-belima, bitno drugačije koncipiranim u odnosu na prošlu sezonu, primarni cilj trebalo bi da bude obezbeđivanje jednog od prva četiri mesta u grupi, tačnije prolazak u Top 16 fazu. Olako shvatanje takmičenja koje je Đordiju Bertomeu veoma bitno, kao što je to Partizan uradio prošle sezone (skor 1-9), bitno bi uticalo na rejting kluba koji poslednjih godina pokušava da dođe u poziciju dobijanja licence, odnosno garantovanog mesta u Evroligi.

Ulm je osnovan pre 18 godina i u poslednjih šest sezona u pet navrata igrao je u Evrokupu u kojem je najdalje dogurao u takmičarskoj 2012/13. (četvrtfinale) Torsten Lajbenah je poslednjih sedam sezona trener ekipe u kojoj status apsolutnog autoriteta na terenu i van njega ima plej Per Ginter sa desetogodišnjim stažom organizatora igre. Ulm u Nemačkoj ima visok kredibilitet zasnovan na kadrovskom kontinuitetu i sistemu dovođenja proverenih inostranih igrača. Rajan Tompson, bivši košarkaš Zvezde, koji se nije proslavio na Malom Kalemegdanu, večeras će se vratiti u nekadašnji Pionir, a iskustvo gostovanja crveno-belima ima i Luk Harangodi u dresovima Uniksa i Darušafake, kao i Partik Miler, koji je prvi deo takmičarske 2017/18. igrao u dresu Partizana. Ulm je na startu Bundeslige namučio Bajern zahvaljujući dobrim nastupima bekova DŽavontea Grina i Katina Rajnharda.

Tomić: Da navijači budu zadovoljni

– Želimo da odigramo dobru utakmicu, u dobrom ritmu, jer je početak važan, posebno zbog činjenice da je Evrokup ove godine izuzetno jako i kvalitetno takmičenje sa puno dobrih timova. Naš prvi protivnik je ekipa koja je u vrhu nemačke košarke i koja napreduje u svakom segmentu. Zato je važno da odigramo kvalitetno, da naši navijači od kojih očekujemo da budu naš šesti igrač, budu zadovoljni na kraju i prikazanim i rezultatom – poručio je trener Milan Tomić.

Beron voli Ulm

Bili Beron se uvek osmehne kada čuje za Ulm. Novajlija u dresu Crvene zvezde možda i najbolje partije u Evropi pružio je protiv nemačkog predstavnika. Pre tri godine je u dresu belgijskog Šarlroa ostvario indeks korisnosti 36, što mu je rekord karijere. U meču koji je igrao protiv Ulma takođe te sezone, samo u oktobru, oborio je rekord i u defanzivnim skokovima (6), kao i u ukupnom broju skokova (8).

Raspored Grupe A

1. kolo

utorak

Crvena zvezda – Ulm 19.00

Galatasaraj – Andora 19.00

sreda

Breša – Monako 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari