Umiveni Žalgiris na zahuktali Partizan 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaše Partizana večeras očekuje prvo od tri vezana gostujuća evroligaška iskušenja (19.00, Sport Klub). Žalgiris željan trijumfa pokušaće da prekine trijumfalni niz crno-belih.

Maksimalno su puleni Željka Obradovića kapitalizovali povoljan raspored u prethodna tri kola. Ostvarili su isto toliko pobeda u Beogradskoj areni, a da li su zaista i preokrenuli momentum u evroligaškoj sezoni videće se posle tri gostujuća meča, među kojima je prvi večerašnji, u 14. kolu.

Na skoru 7-6, Partizan će pokušati da izbriše prefiks domaćinske ekipe, koji mu ove takmičarske godine priliči, s obzirom na to da je samo jedan trijumf zabeležio van svog bunjišta i to protiv slabašnog Asvela.

Iako su postojale indicije da su se kadrovski problemi umnožili, crno-beli će u Kaunasu nastupiti bez trojice već duže povređenih igrača (Frenk Kaminski, Uroš Trifunović i Aleksa Avramović) koristeći u svom bogatom arsenalu znanja Zeka Ledeja, Džejmsa Nanalija i Ognjena Jaramaza.

BEG IZ OPASNE ZONE

Svih ovih sezona Žalgiris se na evroligaškoj mapi pozicionirao kao klub koji ima naročit sentiment prema domaćim igračima (što je slučaj i ove sezone) i koji ambicije gradi pre svega na domaćem terenu.

Suštinski sa četvoricom inostranih igrača u sastavu (Mitru-Long gotovo da nije korišćen) Žalgiris je ove sezone evroligaški klub sa najviše domaćih igrača koji na terenu u kontinuitetu provode minimum deset minuta po meču.

Domaća „zlatna žica“ nije se u dovoljnoj meri primila, s obzirom na to da velikan iz Kaunasa Partizan dočekuje na skoru 5-8, statusa jednog od najlošijih domaćinskih ekipa.

Naime, uz Albu i precrtani Asvel, Žalgiris je sa svega dve pobede u Kaunas areni najlošiji evroligaški tim kada je reč o utakmicama kod kuće.

Trenutno je u seriji od čak četiri poraza na poslednjih pet mečeva, ujedno je izgubio tri utakmice kao domaćin od poslednjih pet.

Zbog tako loše serije u klubu je uključen alarm snage jasnih kadrovskih korekcija.

POJAČANJA KOJA OBEĆAVAJU ALI NIŠTA NE GARANTUJU

Žalgiris ne spada u grupu klubova koji tako lako povlače poteze na tržištu igrača čim rezultati nisu u skladu sa zacrtanim ciljevima.

Iako imaju budžet koji je po evroligaškim standardima (više od 10.000.000 evra) u Kaunasu promimšljeno povlače poteze i obično dovode igrače koji se nalaze ispod radara.

Tako je tokom leta doveden Brejdi Menek, nekadašnji kapiten čuvenog univerziteta Severna Karolina koji je tek u 25. godini odlučio da pređe u Evropu.

Posle samo par meseci u Tofašu, Žalgiris ga je angažovao i kao mnogo puta u Amerikancu iz Edmonda dobio je pravi „bingo“.

Pre nego što se povredio (večeras neće nastupiti) Menek je za tri šutirao impozantnih 46 odsto, prikazavši se evroligaškoj publici kao veoma pouzdano rešenje u formi „streč“ četvorke.

Izlišno je pričati u kakve su se igrače razvili Kinan Evans i Kevarijus Hejs otkad su se preselili u Kaunas.

Slično se može konstatovati i za Letonca Rolandsa Šmitsa, koji je košarkaški procvetao u zelenom dresu nakon godina tavorenja u Barseloni.

Uvereni da su im pojačanja potrebna, nakon rastanka sa Mitru-Longom, u Kaunasu su pažljivo osmotrili stanje na tržištu, odlučivši se da dovedu vrlo zanimljive igrače, nezanemarljivog NBA, odnosno evroligaškog rejtinga.

Prvi izbor je bio Edmond Samner, 28-godišnji, 197 centimetara visoki bek iz Detroita koji je tokom NBA karijere imao sezone u kojima je na nemali broj utakmica bio i starter.

Revnosniji poznavaoci NBA prilika pamte ga po nastupima u dresovima Indijane i Bruklina. Da nije bio puki epizodista pokazuju i podaci da je u sezoni 2020/21 u dresu Indijane odigrao 53 utakmice, od kojih je na 24 bio starter beležeći u proseku 7,5 poena za 16 minuta.

Sa Pejsersima je potpisao trogodišnji ugovor težine šest miliona dolara, međutim oktobra 2021. trejdovan je u Bruklin.

Iako je stigao u Netse u vrlo turbulentnom periodu po klub, uspeo je da prošle sezone odigra 53 utakmice, na 12 je bio starter ubacujući u proseku sedam poena.

Vižljast, dugih ruku pokazao se kao dobar igrač u izolacijama, poprilično tehnički obučen što su razlozi zbog kojih je i doveden u Žalgiris.

U nameri da odbranu na perimetru učini manje propusnom, Žalgiris je u međuvremenu angažovao bivšeg igrača Crvene zvezde Ostina Holinsa koji će imati oko tri nedelje vremena da uveri struku da je fizički u potpunosti spreman i da je teška povreda kolena definitivno stvar prošlosti.

Sa Samnerom i Holinsom Žalgiris bi zaista mogao da postane tim koji manje oscilira i daleko produktivnije deluje na obe strane terena.

POVREDE KAO EROZIJA

Uprkos tome što ima zaista odličan stručni štab na čelu sa Kazisom Maksvitisom, selektorom Litvanije, ni Žalgirs od starta sezone nije ostao imun na povrede važnih igrača.

Samo njih šestorica odigrali su svih trinaest evroligaških utakmica, a negde sa odsustvima Lukasa Lekavičijusa, Bredija Meneka i Arnasa Butkevičijusa usledile su i nešto lošije partije.

Njih trojica neće ni večeras nastupiti što je bitan podatak, s obzirom na to da su za to vreme zeleni doživeli dva evroligaška poraza (Monako i Alba).

ŽALGIRIS KAO DIZELAŠ

Problemi Žalgirisa koncentrisani su na oba kraja terena. Samo letimičan pogled na statistiku ilustruje koliko se ekipa muči u napadu.

Sa 78,6 poena u proseku, trenutno je tek 15. mestu, a posebno je interesantan podatak da po meču ostvaruje svega 15 timskih asistencija što ekipu svrstava na pretposlednje mesto.

Tradicionalno, ekipa trenera Maksvitisa dobro šutira za tri poena, deset trojki po utakmici postiže na izuzetno visokih 42,8 odsto po čemu je među tri najbolje ekipe u Evroligi.

Čak osmorica igrača sa distance šutira u procentima većim od 35 odsto što dovoljno govori o tome koliko je ekipa u stanju da održava visok ritam i da permanentno traži način da sa distance iskažnjava loše rotacije u odbrani rivala.

Partizan će naročito pažnju morati da obrati na Kinana Evansa, ubedljivo najboljeg igrača u spoljnoj liniji Žalgirisa, koji je uz Smitsa i jedini dvocifreni u ekipi.

Letonac je polivalentan košarkaš sa mesta četvorke, koji je u određenim situacijama u stanju da igra i na pet. Podjednako je opasan u igri leđima ali i u šutu sa distance i sa Hejsom čini odličan tandem u centarskoj liniji.

Amerikanac je defanzivno verovanto i najbitniji košarkaš Žalgirisa. Kao centar, smanjuje mis-meč situacije, preuzima bekove, a pritom je veoma eksplozivan i atletksi moćan.

Vertikalnog odraza, u „piku“ je strahovito eksplozivan i veoma neugodan za čuvanje.

Većina litvanskih igrača mahom su epizodisti a među njima je ubedljivo najnezgodniji Edgaras Ulanovas.

O njegovim košarkaškim navikama se dosta toga zna, a od posebne je važnosti to da se kao nisko krilo često spušta na nisku post i u igri leđima trži prednost.

Žalgiris je pismena ekipa i nema sumnje da će permanentno tražiti pukotine u odbrani Partizana i slabe tačke.

Litvanski velikan je defanzivno vrlo porozan, sa 80 poena u proseku trenutno je među najlošijim evroligaškim ekipama po broju primljenih poena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari