Uprkos otkazima dovoljno superstarova za dobar Mundobasket 1Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Uprkos povredama između ostalih i Miloša Teodosića, Alekseja Šveda i Tome Ertela, kao i brojnim otkazima najvećih zvezda u selekciji SAD, ovo prvenstvo nikako neće biti nezanimljivo, a i na njemu će učestvovati brojni superstarovi.

Iako su mnogi ljubitelji košarke očekivali da će predstojeće Svetsko prvenstvo biti možda i najbolje u istoriji, brojne povrede igrača su uslovile da isti počnu da sumnaju u kvalitet istog.

Pa ipak, uprkos povredama između ostalih i Miloša Teodosića, Alekseja Šveda i Tome Ertela, kao i brojnim otkazima najvećih zvezda u selekciji SAD, ovo prvenstvo nikako neće biti nezanimljivo, a i na njemu će učestvovati brojni superstarovi poput Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Janisa Adetokumba, Marka Gasola.

Među glavne favorite za osvajanje medalje spadaju selekcije SAD, Srbije, Grčke, Španije i Francuske, a za glavno iznenađenje turnira mogla bi da napravi reprezentacija Australije.

Uprkos otkazima dovoljno superstarova za dobar Mundobasket 2
Foto: EPA-EFF

Grčka

Igra Grčke u napadu na kompletnom šampionatu će se bazirati na Janisa Adetonkumba. Jedan od najboljih igrača današnjice je dominantan i u najjačoj ligi na svetu, gde uspešno igra u ekipi Milvokija.

Adetonkumbo je prava „zver“ u napadu, ali bi i u fazi odbrane mogao da ima ključnu ulogu, budući da je vičan blokadama, ali i da ima sjajan osećaj za skok, pa bismo talentovanog Grka mogli da vidimo sa velikom minutažom kako izuzetno uspešno igra na ona kraja parketa.

Uz to, u smislu fizikalija, ali i sjajne odbrane, dosta se očekuje i od njegovog rođenog brata Tanasisa Adetonkumba, koji će od naredne sezone takođe igrati u Milvoki Baksima.

U napadu će iskusni centar Janis Borusis „širiti“ odbranu protivnika zbog izuzetno kvlaitetnog šuta za tri poena, a igru u napadu bi trebao da organizuje prekaljeni Nik Kalates.

Tu je i još jedna zvezda od koje se mnogo očekuje u dresu „helena“, a reč je Jorgosu Printezisu, visokom krilu Olimpijakosa, koji ima prebogato evroligaško iskustvo, a sem sjajnog skoka u napadu, po čemu je odavno poznat, krasi ga i odlična igra licem ka košu.

Francuska

Reprezentacija Francuske će oslabljena doći na predstojeći Mundobasket  s obzirom da u timu neće biti sjajnog plea Tome Ertela, što znači da će sav teret u organizaciji igre pasti na Nanda De Koloa i Franka Ntkilinu.

Pogotovo se od De Kola očekuje značajan doprinos u fazi napada, a sem asistencija, od ključne važnosti će biti i broj poena koji će postizati.

U spoljnoj liniji „trikolora“ najviše će zavisiti od već proverenih NBA igrača Nikolasa Batuma i Evana Furnijea, koji ako u visokim procentima budu pogađali u šutu za tri poena kao što su to i činili u većem delu svojih karijera, mogu lako Francusku učiniti glavnim favoritom za zlato na šampionatu.

Ispod koša će imati jednog od najboljih centara današnjice, Rudi Gobera, koji će pre svega svoj kvalitet pokazati u defanzivi, ali bi i u napadu mogao biti od velike koristi, pogotovo ako često sa njim bude igrao pik-en rol Nando De Kolo, a i leđna tehnika mu je na zavidnom nivou.

SAD

Selektor SAD Greg Popović je imao dosta problema da sastavljanjem ekipe za predstojeće Svetsko prvenstvo, budući da je dvocifren broj igrača otkazao učešće na ovom takmičenju.

Počev od najvećih zvezda poput Džejmsa Hardena i Antonija Dejvisa, pa preko onih koji dobili naknadni poziv i deo leta proveli upravo na pripremama sa reprezentacijom, prvi favorit za zlato ni izbliza neće imati jaku reprezentaciju kao što se to možda očekivalo na kraju prošle sezone.

Ta činjenica otvara mogućnost i drugim ekipama da „sanjaju“ o najsjajnijem odličju, mada je još uvek selekcija SAD glavni favorit na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Igra SAD će direktno zavisiti od kvarteta Boston Seltiksa u ovoj ekipi Kemba Voker – Markus Smart, Džejson Tejtum – Džejlen Braun.

Tejtum i Braun bi svojim atleticizmom morali da budu predvodnici brže igre koja je dugi niz godina tako karakteristična za ovu reprezentaciju, a Voker i Braun bi pre svega asistencijama trebali da razigraju saigrače na spoljim, ali i na unutrašnjim pozicijama.

Takođe, ova ekipa je „popunjena“ i sjajnim šuterima, pogotovo za tri poena, a pre svega se očekuje od Krisa Midltona i Džona Herisa da „cepaju“ mrežice sa osam metara.

Pod košem će se igra SAD oslanjati na dva izuzetna centra, Majlsa Tarnera i Bruka Lopeza, a Tarner će izvesni doprinos imati i u odbrani, dok će Lopez „širiti“ igru u napadu reprezentacije SAD svojim izuzetnim šutem iz daljine.

Uprkos otkazima dovoljno superstarova za dobar Mundobasket 3
Foto: EPA-EFE/SPYROS CHORCHOUBAS

Srbija

Reprezentacije Srbije je jedan od glavnih favorita za medalju na predstojećem šampionatu sveta. Izabranici Saše Đorđevića brane srebro osvojeno pre četiri godine u Španiji, a „orlovi“ će izuzev povređenih Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića biti u kompletnom sastavu, pa ni ne čudi što su po svim svetskim kladionicama drugi favoriti na predstojećem šampionatu.

U odsustvu kapitena Teodosića u napadu Srbije će dosta zavisiti od trija Bogdan Bogdanović – Nemanja Bjelica – Nikola Jokić, a pod koševima bi posebno morali da dominiraju budući da sem Jokića, Đorđević na raspologanju od centara ima i Marjanovića, Milutinova i Raduljicu.

Za kreaciju napada će biit zaduženi Vasilije Micić i Stefan Jović, od koji se očekuje da razigravaju ekipu, pa ne bi čudilo da zajedno beleže dvocifren broj asistencija po meču, a ako bude potrebno mogu i sami nešto da iskreiraju ili da „pozovu“ u pik end rol Marjanovića i Milutinova i tako „razbiju“ odbranu protivnika.

Španija

Španija na predstojećem Mundobasketu neće nastupiti u najjačem sastavu, ali „crvenu furiju“ nikada ne treba unapred „precrtavati“ sa velikih takmičenja.

U igri Španije će sve zavisiti od Marka Gasola, koji se proletos „okitio“ i šampionskim prstenom u dresu Toronto Reptorsa i Serhija Ljulja, glavnog kreatora igre Real Madrida.

Na poziciji niskog i visokog krila će neprikosnoveni biti Rudi Fernandez i Viktor Klaver.

Selektor Španije Serđo Skariolo bi mogao da odigra čitav turnir sa skraćenom rotacijom, a to znači da bi neki od igrača, poput pleja Kina Koloma mogli da dobiju priliku na „kašičicu“.

I pored svega Španija ulazi u krug reprezentacija za koje se očekuje da dođu do same završnice Mundobasketa.

Uprkos otkazima dovoljno superstarova za dobar Mundobasket 4
Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Australija

Australija će na Mundobasket doći bez svog najboljeg igrača, Bena Simonsa, koji je ovo leto želeo da iskoristi za individualni rad kako bi se što bolje spremio za predstojuću sezonu.

Ipak, Australiju će na ovom Svetskom prvenstvu predvoditi provereni plej Peti Mils, dok će pod košem imati veliku pomoć u vidu Endrua Boguta i Erona Bejnsa.

Kao rezervni plej će igrati još jedan dokazati NBA košarkaš – Metju Deladedova, a na krilu Džo Ingls.

Bez mnogo problema su se plasirali na Svetsko prvenstvo, a pozitvan uticaj na atmosferu i samopouzdanje svakako ima i pobeda nas SAD u prijetljskom meču u Melbrunu. Prva od 1964. za Australiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari