Đoković na US openu počinje pohod na 24. grend slem titulu: Ko će, uz Alkaraza, biti njegov konkurent za pehar? 1Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Novak Đoković započinje lov na 24. grend slem titulu. Na US Openu će uz Karlosa Alkaraza biti glavni pretendent za pobednički pehar.

Svetski broj 2 dolazi u dobrom raspoloženju na poslednji grend slem u sezoni. Nedavno je osvojio Masters u Sinsinatiju u epskom finalu protiv Karlosa Alkaraza rezultatom 2:1 u setovima, a sam meč je trajao skoro četiri sata.

Đoković prošle godine nije učestvovao na US Openu zbog toga što se nije vakcinisao protiv korona virusa, a to je upravo iskoristio Karlos Alkaraz da dođe do svog prvog grend slem trofeja u karijeri.

On je u finalu lako savladao Norvežanina Kaspera Ruda sa 3:1 u setovima.

Tako Alkaraz sada brani 2.000 bodova u Njujorku, a Đoković može samo da osvoji nove poene, pa je prema tome jasno da će se srpski teniser vratiti na prvo mesto ATP liste za dve nedelje.

Trenutno Alkaraz ima samo 20 bodova prednosti u odnosu na srpskog tenisera (9.815-9.795).

Đoković je imao dobar žreb za US Open.

On će započeti pohod na poslednji grend slem u godini duelom sa Francuzom Aleksandrom Milerom u prvom kolu, dok će mu u drugom rival biti bolji iz susreta Zapata Miraljes – Kvin.

Interesantno u trećoj rundi može se sastane sa zemljakom Laslom Đereom.

U četvrtom kolu potencijalni protivnici Đokoviću su Feliks Ože-Alijasim ili Fransisko Serundolo, a u četvrtfinalu Tejlor Fric ili Stefanos Cicipas. Što se polufinala tiče, Đoković bi mogao da se sastane sa Holgerom Runeom ili Kasperom Rudom, dok su u suprotnoj polovini žreba Karlos Alkaraz i Danil Medvedev.

Prvi Novakov protivnik je Francuz Aleksandar Miler, 84. reket sveta. Do sada se njih dvojica nisu sastajali, pa se može reći da će Miler biti poprilična nepoznanica za srpskog asa.

Ipak za očekivati je da Đoković lako preskoči prvu prepreku na ovom turniru. Meč je na programu u noći između ponedeljka i utorka od 2 časa i 30 minuta po srednjoevropskom vremenu, a biće odigran na čuvenom stadionu Artur Eš.

Đoković je do sada tri puta osvajao titulu na “Flašing Medouzu” – 2011., 2015. i 2018. godine. Trenutno u Njujorku ima 81 pobedu i 13 poraza, a igrao je čak 10 polufinala zaredom od 2007. do 2016. godine. Izgubio je pet finala (po jednom od Federera, Vavrinke i Marija, te dva puta od Nadala).

Od ostalih tenisera koji bi mogli da dođu do titule svakako treba izdvojiti Danila Medveda koji jako voli beton kao podlogu i oduvek je pružao sjajne partije u Njujorku i tandem klinaca koji će harati svetskim tenisom u narednih 10 godina Janik Siner – Holger Rune.

Prvog dana turnira će na teren i još dvojica srpskih tenisera: Laslo Đere i Miomir Kecmanović.

Đere za protivnika ima Nakašimu koji je 68. teniser na planeti i u tom duelu je favorit, a isto se može reći i za Kecmanovića kome je rival 74. igrač na svetu Huan Pablo Variljas. Oba srpska predstavnika se nikada nisu sastajali sa današnjim svojim protivnicama, pa će biti interesantno videti kako će se snaći na terenu.

Đere bi svoj meč trebao da započne oko 20 časova, a Kecmanović pola sata posle njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari