Uz koju himnu su nastupale reprezentacije Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama u Atini pre 20 godina? 1Foto: Beta AP/Alex Brandon

Reprezentacija Srbije i Crne Gore nije znala uz koju himnu će nastupiti na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Atini 13. avgusta, pre tačno dvadeset godina.

Savet ministara SCG saopštio je 3. avgusta da će se savezna skupština 11. Ili 12. avgusta sastati i razmotriti predlog zakona o izmeni himne.

Predlog je u tom trenutku predviđao da zvanična himna Srbije postane pesma “Bože pravde”, da zvanična himna Crne Gore postane “Oj, svijetla majska zoro”, ili da to ostane svečana pesma “Hej Sloveni”, zvanična himna dve bivše Jugoslavije SFRJ i SRJ.

Dodatno pitanje je bilo šta se može desiti fudbalskoj reprezentaciji SCG čije je prvo olimpijsko nastupanje bilo zakazano za 11. avgust.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

– Zvanično se još ništa ne zna. Nemojmo nagađati da li će biti promene ili neće. Uostalom himna se neće svirati pred svaku utakmicu već samo prilikom otvaranja i zatvaranja OI i, naravno, prilikom podizanja zastave – rekao je tada za Danas generalni sekretar Olimpijskog komiteta SCG Predrag Manojlović.

Organizacioni odbor Olimpijskih igara je prema rečima Manojlovića, bio upućen u naš slučaj i mogućnost da noć uoči početka OI, himna “Hej Sloveni” bude zamenjena. Manojlović je uveravao da će Olimpiski komitet, u svakom slučaju, pravovremeno reagovati.

Skupština SCG nije raspravljala o ovome u predviđenom terminu, jer na dan sednice nije izglasan zahtev da se o ovome raspravlja po hitnom postupku.

Skupstina Srbije donela Preporuku o korišćenju drzavnih simbola 18. avgusta 2004. godine, a Hej Sloveni ostala je zvanična himna zajednice SCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari