Uzaludna radost Rena i Matića zbog dragocenog gola u 90+10: Da li ste znali za ovo pravilo fudbalske igre? (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U poslednjem kolu fudbalske Lige Evrope Ren je na svom stadionu, u neposrednom duelu za prvo mesto u grupi, izgubio od Viljareala s 3:2.

I jedni i drugi su već bili obezbedili plasman dalje, ali je utakmica imala značaj, jer prvoplasirani ide direktno u osminu finala, a drugoplasirani mora u plej-of za mesto među 16 najboljih i biće u žrebu (ponedeljak, 13 časova) s onima koji su u Ligi šampiona zauzeli treće mesto u grupi.

Renu je bio dovoljan i bod da bi izbegao meč više, a Viljarealu samo pobeda.

Igrao se već 11. minut nadoknade, iako je trebalo šest, kad se iz poslednje nade zatresla mreža gostiju.

Domaći igrači, među kojima je Nemanja Matić proveo na terenu sve vreme, poleteli su jedni drugima u zagrljaj kao da je pao gol vredan trofeja.

To im je za pravo dao i glavni sudija koji nije primetio da je išta sumnjivo. Ali, iz VAR sobe mu je predočeno da pogodak nije postignut po pravilima igre. Zašto?

Situaciji je prethodio slobodan udarac s 18 metara iz kojeg je Enco Le Fe pogodio prečku. Pošto nijedan igrač nije dotakao odbijenu loptu, ona se vratila u njegove noge.

Akcija je nastavljena, a iz centaršuta s leve strane došlo je do izliva sreće francuskog tima.

 

Pravilo je da je takav pogodak, bez uticaja drugog igrača posle prečke, neregularan – isto kao kad izvođač penala ne može da se raduje golu ako se lopta od direka odbije prvo do njega.

Zato je Ren pao u situaciju da iščekuje da li će mu protivnik 15. i 22. februara biti Galatasaraj, Braga, Benfika, Fejenord, Milan, Jang bojs ili Šahtjor (s Lansom ne može da se sretne jer su iz iste zemlje).

Viljareal spokojno čeka u društvu s Vest Hemom (prvi u grupi u kojoj je igrao i TSC), Brajtonom, Rendćersom, Atalantom, Liverpulom, praškom Slavijom i Bajerom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari