Violina kojoj su pukle strune: Đoković u finalu Vimbldona svoj na mahove, nedovoljno dobar za simfonijsku igru Alkaraza 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Finale 137. Vimbldona na Centralnom kortu između srpskog asa, sedmostrukog šampiona, izazivača u meču, i španskog tenisera, koji je na tronu, nije završeno violinom.

Đoković nije imao priliku da još jednom ove godine zasvira na reketu, jer je dobro igrao samo na mahove, a Španac Karlos Alkaraz je pružio simfonijsku igru.

Pobedio je i ove godine kao i prošle – 6:2, 6:2, 7:6 (7:4).

 

 

 

U lanjskom susretu mladi španski lav je pobedio sa 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Kraj 2:6, 2:6, 6:7 (4:7)

III set

Stekao je Alkaraz na Đokovićeve servise 5:3. Zatim je, na 5:4, imao svoja dva servisa za trijumf. Dvadeset minuta posle prvih meč-lopti došao je do sledeće. Nju je i iskoristio.

6:6 Taj-brejk odlučuje da li Alkaraz osvaja titulu ili Đoković produžava dalje.

6:5 Igraće se najmanje taj-brejk, a možda i ne. Zavisiće i od Alkarazovog stanja posle izmaknutog trijumfa.

 

5:5 Zadrhtala je ruka Alkarazu. Đoković je na 40:0 spasao tri meč-lopte, a zatim je, četvrtim poenom uzastopce, stekao i brejk-loptu, a petim i produžio nadu.Njegov prvi brejk na meču. U kakvom trenutku!

4:5 Alkaraz će servirati za trijumf. Još jednom je poletno načinio brejk na Novakov servis.

4:3 Alkaraz i dalje igra svoj tenis, ali je Đoković podigao nivo igre. Lomi se oko njegovog ostanka na meču.

Finale se gleda i na njujorškim proplancima.

 

3:3 Kako je Đoković dobijao ključne poene na Federerove greške u njihovom finalu za nezaborav, tako ih sada stiče Alkaraz na Đokovićevu nestabilnost. Jedan vrlo loš volej, jedan forhend nekontrolisane jačine, jedna pogrešna procena da se vrati loptica koja je išla u aut… Sve je to olakšalo posao već savladanom španskom asu da opstaje i da Đoković ne dođe do brejk prilike. Ipak, ona se stvorila, prvi put od stidljive u prvom setu, ali ju je Alkaraz ponovo razvejao sjajnim servisom. Zatim je spasao još jednu, a onda i poravnao u gemovima.

 

2:1 U dugom gemu Đoković je spasao četiri brejk lopte, a na kraju je tas prevagnuo na njegovu stranu. Viđena je i prva njegova rekacija kojom bodri sebe i kao da govori da još ništa nije gotovo.

 

 

1:1

 

16:33 U prethodnih 29 finala koja su počela s 2:0 u setovima nije viđen potpuni preokret.

1:0 I treći put je Đoković prvi servirao u setu, a prvi put da mu je taj gem i pripao.

II set (0:2)

2:6 Istovetan razvoj događaja kao u prvom setu. Alkaraz je s dva brejka stekao nedostižnu zalihu, a Đoković u rukama ne drži nijedan adut. Ostaje samo da mu neki ispadne iz rukava.

 

2:5 Ponovo Alkaraz stiče dupli brejk, a do njega je došao Đokovićevom dvostrukom servis greškom. Srpski as u potpunom kontaritmu.

2:4 Đokoviću očajnički treba brejk za prekretnicu u svojoj igri, ali do njega nikako da dođe. Alkaraz svoje gemove dobija kao od šale.

Violina kojoj su pukle strune: Đoković u finalu Vimbldona svoj na mahove, nedovoljno dobar za simfonijsku igru Alkaraza 2
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

1:3 Alkaraz i dalje dominira. Kad je njegov prvi servis tačan, Đoković nema šanse. Španac je tako prepustio samo dva poena.

0:2 Potvrda brejka

0:1 Alkaraz je u svom poželjnom ritmu igre. Ponovo ima brejk prednosti na početku i opet je presudni poen uzeo zato što Đoković na mreži iz voleja nije odigrao na nivou vimbldonskih majstora u tom elementu.

15:52 Kada je Đokovićev prvi servis bio tačan, uzeo je 55 odsto poena, što nije odraz šampionske igre i jedan je od ključnih uzroka što njegov je rival poveo u setovima.

Svi kojima je u Open eri pripao prvi set sa 6:2 na kraju su i podigli trofej: Borg – Konors (1978), Mekinro – Luis (1983), Edberg – Beker (1990), Federer – Rodik (2005), Đoković – Anderson (2018).

 

I set (0:1)

2:6 Početak je sličan kao prošle godine, kada je Đoković, tadašnji branilac trona, ostvario potpunu prevlast u prvom setu. Sada igru diktira Alkaraz, koji i igra dobro i puca od samopouzdanja dok njegov suparnik još traži sebe. Zaluženo Španac vodi s 1:0. Neka bar krajnji ishod bude drugačiji nego lane.

1:5 Jeste Đoković stekao prvu šansu da osvoji gem na servis protivnika, kome je to već dvaput pošlo za rukom, ali je važeći šampion postavio stvari na svoje mesto odličnim servisima.

1:4 Alkaraz ima dva brejka prednosti. U njegovoj igri, bar za sada, nije prisutna maksima da je teže čuvati nego osvajati.

Violina kojoj su pukle strune: Đoković u finalu Vimbldona svoj na mahove, nedovoljno dobar za simfonijsku igru Alkaraza 3
Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

1:2 Prvi gem pored Novakovog imena na semaforu. Bilo je 15:30, ali i as-poena sedmostrukog osvajača.

0:2 Alkaraz na početku sa mnogo samopouzdanja.

0:1 Prvi gem nagoveštava veliku brobu. Igralo se 14 minuta na Đokovićev servis, sa sedam izjednačenja i petom brejk-loptom koju je Alkaraz iskoristio. Do nje je Španac došao lošim Đokovićevim volejom, koji u njegovoj briljantnoj karijeri nikako da bude perfektan.

Violina kojoj su pukle strune: Đoković u finalu Vimbldona svoj na mahove, nedovoljno dobar za simfonijsku igru Alkaraza 4
Foto: EPA-EFE/NEIL

15:10 Počelo je servisom Đokovića

 

15:06 Đoković i Alkaraz su sedmi par u modernoj eri Vimbldona (od 1968) koji igra reprizu. Pretohodno su to bili Borg i Konors, Borg i Mekinro, Beker i Edberg, Federer i Rodik, Federer i Nadal i Đoković i Federer (2014-15).

 

15:01 Đoković i Alkaraz su stupili na teren. Prolazeći kroz vimbldonske hodnike do Centralnog terena Španac je iz poštovanja prepustio svom rivalu da ide ispred njega.

 

 

14:59 Ovacije princezi od Velsa dok je prilazila svom mestu u Kraljevskoj loži

 

14:42 Na Vimbldon je stigla Kejt Midlton, princeza od Velsa, koja bi trebalo da uruči trofej pobedniku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari