Španija je prvak Evrope 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Beograd će 5. septembra dočekati evropskog prvaka.

To je Španija, rival Srbije u A klasi Lige nacija, koja je u finalu 17. evropskog prvenstva na Olmpijskom stadionu u Berlinu savladala Englesku sa 2:1.

Viđena su dva potpuno različita poluvremena – prvo šahovsko, bez šansi i golova, drugo uragansko u kojem je šampion imao i više prilika i jedan gol više od svog protivnika.

Španija – Engleska 2:1 (0:0)

Olimpijski stadion u Berlinu. Gledalaca: 70.000.

Sudija: Letekjse (Francuska)

Strelci:  1:0 Vilijams u 47, 1:1 Palmer u 72, 2:1 Ojarzabal u 87.

ŠPANIJA: Unai Simon, Karvahal, Le Norman (od 83. Načo), Laporte, Kukurelja, Fabijan Ruiz, Rodri (od 46. Zubimendi), Jamal, Olmo, Vilijams. Morata (k) (od 68. Ojarzabal). Selektor: De la Fuente.

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stouns, Gehi, Saka, Mainu (od 70. Palmer), Rajs, Šou, Foden, Belingem, Kejn (k) (od 60. Votkins). Selektor: Sautgejt.

Kraj utakmice. Španija se posle 12 godina vraća na krov Evrope.

22.50 89. min. Odbranili su se Španci u nadmetanju glavama na gol-liniji.

 

22.47 87. min. Stigli su Španci vihorno, u nekoliko poteza, do šesnaesterca protivnika. Kukurelja je iz prve s levog krila, kroz noge protivničkog igrača, ubacio oštru loptu po zemlji, a Ojarzabal je klizeći ubacio u gol.

Španija je prvak Evrope 2
Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

 

22.40 82. min. Stopostotna šansa za Jamala. Došla je lopta do njega, bio je u neposrednoj blizini iskosa s desne strane, levom je gađao suprotan ugao, ali je Pikford bio na visini zadatka.

 

22.32 Punih 25 minuta Englezi nisu napravili ništa od vodećeg gola Španaca, a onda je poravnao Palmer, dva minuta po ulasku u igru. Sa 18 metara je levom plasirao preciznu loptu u donji desni ugao Unaija Simona.

 

22.25 66. min. Jamal je reskom levicom primorao Pikforda na paradu.

 

22.20 60. min. Sautgejt vadi iz igre Kejna, a uvodi Votkinsa, strelca pobedonosnog gola protiv Holanđana za odlazak u finale.

22.15 Morata je bio u izglednoj šansi, a nekoliko sekundi kasnije Vilijams je šutirao pored gola. Španci su za kratko vreme mogli da bace Engleze na patos da su bili prisebniji.

 

22.12 Vilijams je sa 22 godine i dva dana drugi najmlađi strelac u finalima evropskog prvenstva. Najmlađi je sa 20 godina i 64 dana Italijan Anastazi, koji je 1968. na rimskom Olimpiku savladao Iliju Pantelića u pobedi azura protiv Jugoslavije s 2:0 u ponovljenoj utakmici.

22.07 48. min. Da je Olmo bolje šutirao, engleski golman bi bio na velikom iskušenju. Zahvatio je loptu s dobrog mesta u šesnaestercu loše.

22.05 47. min. Jamal je uoči Vilijamsa da se približava kaznenom prostoru Engleske s leve strane. Pravovremeno ga je uposlio, a krilo Španije je poslao loptu po zemlji pored Vokera i golmana Pikforda.

Španija je prvak Evrope 3
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

22.04 46. min. Počelo je drugo poluvreme. Jedna izmena je u španskom timu.

Prvo poluvreme jeste u pojedinom delovima bilo dinamično, ali su izostale izgledne šanse. Uglavnom se igra između dva šesnaesterca, sa mnogo pojedinačnih duela. Ključni igrači su bili potpuno neprimetni.

21.45 45. min. Belingem je oteo loptu neopreznom Karhavalu, svom klupskom saigraču u Realu. Prosledio ju je do Kejna, a njegov udarac sa 17 metara Rodri je izblokirao. Kasnije je Foden šutirao u bliži španski ugao, ali je Unai Simon bio dobro postavljen.

 

21.40 40. min. Napadi obe reprezentacije počinju s mnogo ambicije, ali su bezopasni. Završavaju se najdalje pred šesnaestercima.

21.32 32. min. U javnim opomenama je 1:1. Žuti karton i Olmu koji je nesmotreno umesto lopte šutnuo Rajsa u stomak.

 

21:25 25. min. Kejnu je pokazan prvi žuti karton na meču jer je u krajnjem naporu da dotakne loptu nagazio španskog igrača na ris.

 

 

21:12 12. min. Vilijams se nameće kao opasno špansko krilo s kojim će engleska odbrana da ima mnogo posla. Stouns je klizećim starom intervenisao u poslednji čas. S druge strane živost daje Saka.

 

Španija je prvak Evrope 4
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

21:08 8. min. Još nema uzbuđenja, a lopta je više u španskim nogama.

21:00 Počela je utakmica.

20.54 Reprezentacije su na terenu. Pehar je izneo nekadašnji italijanski reprezentativac Đorđo Kjelini, kapiten kada je Italija 2021. uzela trofej u finalu na Vembliju protiv Engleske na penale.

 

20.50 Na stadionu su i druge visoke zvanice.

Mađarski premijer Viktor Orban se srdačno pozdravio s vođom nemačkih konzervativaca Fridrihom Mercom.

Španija je prvak Evrope 5
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Predsednik nemačke vlade Olaf Šolc je svojevrsni domaćin.

Španija je prvak Evrope 6
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je u društvu sa proslavljenim francuskim trenerom Arsenom Vengerom.

Španija je prvak Evrope 7
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

20.45 Kejt na Vimbldonu, Vilijam u Berlinu. Kraljevski bračni par, princ i princeza od Velsa, nisu mogli zajedno da prisustvuju finalu u Sveengleskom kriket i teniskom klubu, jer je prestolonaslednik kao predsednik Fudbalske asocijacije Engleske došao na Olimpijski stadion da podrži svoju reprezentaciju. Kejt je na Vimbldonu bila sa ćerkom, a Vilijam je u društvu sa sinom.

 

Španija je prvak Evrope 8
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari