"Orlovi" sa 105 poena "čestitali" rođendan Saši Đorđeviću: Srbija silna na startu Mundobasketa 1Foto: Joaqui Flores/Starsport

Reprezentacija Srbije pobedila Kinu rezultatom 105:63 u prvom meču na Svetskom prvenstvu u košarci.

Ekipa koju sa klupe vodi bivši selektor Srbije Aleksandar Đorđević je posle dva minuta igre vodila sa 6:0, ali je potom Nikola Milutinov zakucavanjem doneo prve poena za „orlove“ na šampionatu i tako najavio odličnu partiju svog tima.

Posle nervoznog početka važnu ulogu je odigrao Stefan Jović, koji je serijom asistencija (ukupno sedam) i poena, ali i dobrom igrom u odbrani, doprineo da Srbija nametne svoj ritam i već polovinom prve četvrtine dođe u vođstvo.

Prednost je brzo rasla i već na poluvremenu je iznosila 20 poena prednosti (54:34). Jedina senka na partiju Pešićevog tima u ovom periodu bila je povreda Filipa Petruševa, koji je zamenio Milutinova početkom drugog perioda, ubacio osam poena, ali je potom morao da napusti igru zbog povrede skočnog zgloba.

Zahvaljujući tome što je pitanje pobednika bilo rešeno već posle 20 minuta, u nastavku su „orlovi“ igrali bez opterećenja, a selektor Pešić je iskoristio priliku da uvede na parket sve igrače sa klupe.

Priliku je najbolje iskoristio Dušan Ristić, koji je do kraja utakmice ubacio 13 poena, uz četir ubačene trojke iz isto toliko pokušaja.

Dobru partiju u drugom poluvremenu prikazao je i Aleksa Avramović, a u finišu meča Vanja Marinković je serijom poena (ukupno 14) bio najzaslužniji za to što je razlika na kraju iznosila više od 40 poena.

Uz Marinkovića, najefikasniji kod „orlova“ bio je Bogdanović (2/4 za dva, 2/6 za tri), Ristić je uz 13 poena dodao i šest skokova, Milutinov je ubacio 11 poena i imao šest uhvaćenih lopti, a Avramović je postigo deset poena.

U narednom meču na Mundobasketu reprezentacija Srbije u ponedeljak 28. avgusta igra protiv Portorika (14.00), dok se u drugoj utakmici B grupe sastaju Kina i Južni Sudan.

Uživo praćenje utakmice između Srbije i Kine možete videti u nastavku teksta:

40. min – Pešićeva ekipa prikazala odličnu igru, jedina senka na sjajnu partiju povreda Petruševa polovinom druge četvrtine. Najefikasniji kod „orlova“ Bogdanović i Marinković sa po 14 poena, Ristić ubacio 13 (4/4 za tri), Milutinov postigao 11, a Aleksa Avramović deset poena.

38. min – Srbija opet ima 30 poena prednosti (93;63) posle trojke Ristića. Centar „orlova“ ima učinak od 4/4 u šutu za tri poena.

35. min – Srbija odavno obezbedila ubedljiv trijumf, pa selektor Pešić koristi priliku da u igru uvede sve igrače sa klupe.

30. min – Kraj treće četvrtine, Pešićevi igrači ne spuštaju ritam. U poslednjim sekundama ovog perioda prednost prvi put 30 poena razlike 77:47.

29. min – Dobra odbrana, Avramović fauliran u kontra napadu i posle slobodnih bacanja donosi Srbiji vođstvo od 74:47. Odmah potom plej „orlova“ ubacuje za dva poena (76:47).

25. min – Srbija vodi sa 69:41, Bogdan Bogdanović sa pet vezanih poena doneo svom timu najveću prednost u dosadašnjem toku meča od 25 poena razlike (66:41), a potom Avramović ubacuje dva poena i slobodno bacanje.

22. min – Milutinov prvi igrač sa dvocifrenim brojem poena, Stefan Jović zabeležio do sada čak sedam asistencija. Srbija vodi 59:38.

20. min – „Orlovi“ na poluvremenu vode sa 55:34, dobra igra Pešićevog tima u napadu protiv agresivnog protivnika. Najefikasniji Milutinov sa devet poena i Petrušev koji je ubacio osam, ali je napustio teren zbog povrede

 

19. min – Srbija vodi 53:33, trojka Bogdanovića. Petrušev morao da napusti teren zbog povrede.

18. min – Srbija vodi 48:30, Milutinov ubacio 2+1, ukupno devet poena za centra reprezentacije Srbije.

15. min – Prva trojka Gudurića na utakmici za vođstvo Srbije 40:23, Đorđević tražio tajm-aut.

13. min – Srbija vodi 33:21, četiri poena Petruševa za redom.

"Orlovi" sa 105 poena "čestitali" rođendan Saši Đorđeviću: Srbija silna na startu Mundobasketa 2
Foto: Starsport

10. min – Završena prva četvrtina, Kinezi poveli sa 6:0, a preokret doneli Stefan i Nikola Jović.

9. min – Nakon poena Nikole Jovića Srbija prvi put ima dvocifrenu prednost (25:14).

9. min – Trojkom Vanje Marinkovića Srbija prvi put dolazi do osetnije prednosti.

 

6.  min – Srbija vodi 16:11, Stefan Jović serijom poena doneo preoekret.

2. min – Kina vodi 6:2,  „orlovi“ su loše počeli meč. Prvi poen za Srbiju postiže zakucavanjem Nikola Milutinov.

1. min – Prva petorka koju je Pešić izveo glasi: Bogdanović, Dobrić, Milutinov, S.Jović i N. Jović
Srbija se nalazi u Grupi B sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom.

Košarkaši Portorika savladali su u prvom meču Grupe B Južni Sudan rezultatom 101:96 posle produžetka .

„Orlovi“ su u okviru priprema za Mundobasket već igrali protiv Kine i savladali je sa 87:64.

Podsetimo, na klupi Kine sada sedi bivši selektor Srbije Aleksandar Saša Đorđević, koji danas slavi 56. rođendan.

Srbiji je ovo peto uzastopno Svetsko prvenstvo, odnosno „orlovi“ nisu propustili nijedno takmičenje otkako je Srbija samostalna država (2006). Protiv timova iz Azije „Orlovi“ imaju skor 5-0.

Portal Nova je uoči meča razgovarao sa navijačima Srbije u Manili, što možete videti u snimcima ispod.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari