Vagon za žene i sećanje na 511 1Foto: Katarina Sinđelić

Carro Exclusivo para Mulheres, na portugalskom. Women exclusive car, na engleskom. Kako li se ovo prevodi na srpski?

 Sigurno nije bukvalan prevod. Ekskluzivna kola za žene. „Ma to su neki automobili samo za žene koji se možda rentiraju, verovatno su dizajnirani u nekom ženskom, roze maniru“, protumačio je kamerman Ivan pink natpis nalik na oglas u metrou koji je pokrenuo igru – A šta bi ovo moglo da bude?, koju kako dani prolaze sve češće igramo u Riju kad naiđemo na nepoznanicu. Ivanovo tumačenje nismo prihvatili.

Čudovišni grad sagrađen je na kontrastu. Kao da ga je neko namerno tako udesio. Da ne bude jedno ili drugo, dobar ili loš. Nek bude oba. Kakav li je onda onaj natpis, dobar ili loš?

Kad već spominjem igre, ima još jedna idealna za Rio. Istina ili izazov. Izazov – uđi u metro u vreme špica u centru grada. Ukoliko neko nekada u nekoj čak i paralelnoj dimenziji stavi pred vas ovu dilemu, birajte istinu. Čak I ako to bude značilo da morate da priznate nešto što ne biste ni samom sebi. Istinu birajte, verujte. „U ovaj ne ulazim, čekamo sledeći“, bila je prva naivna reakcija na „punoću“ metroa u centru grada. I sledeći je tako izgledao, pa i sledeći, pa sledeći… Za razliku od ovih Brazilaca, koji su završavali posao u delu grada poznatom kao Lapa (odmah se neko našalio – gde ne lapaju), nama je tek počinjao radni dan i čekao nas je olimpijski novinarski zadatak. Moramo da uđemo ili ćemo da zakasnimo! U ovoj situaciji čak ni gurači kojih ima u nekim evropskim gradovima ne pomažu. Ulazak je kao planinarenje, pažljivo gledaš za šta ili za koga ćeš da se uhvatiš, gde ćeš nogu da staviš. A unutra, atmosfera autobusa 511 iz vremena devedesetih koji se saobraćao od Železničke stanice do Sremčice. U ovom stiskavcu svima nam se javio odgovor na pitanje šta je -carro exclusivo para mulheres!

Na nespretnom engleskom recepcionar u hotelu kasnije je potvrdio naše zajedničko tumačenje. U onaj vagon sa početka priče mogu samo žene. Muškarcima ulaz zabranjen, iz razloga koji su evidentni u onakvom stiskavcu. Ukoliko muškarac uđe u taj vagon kad mu vreme nije, tačnije u špicu, kreće opšta dreka, vika…Stižu neki njihovi naoružani komunalci, koji su čak opasniji i od ovih naših beogradskih.

Slučaj rešen. Ne želim da ulazim dublje u ovu priču, jer mi posebno smeta kao ženi. I potpuno očekivano, baš kao i sve u Brazilu, nije ni dobra ni loša, oba je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari