Vajda: Đoković teško do titule na Rolan Garosu 1Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Novak Đoković je prošle godine osvojio tri grend slema – njemu omiljeni Australijan open, Nadalov teren – Rolan Garos i nezvanično tenisko prvenstvo sveta – Vimbldon, ali ove sezone još čeka na 21. pobednički pehar vredan 2.000 bodova i slave.

U Melburnu mu nije dozvoljeno da brani tron, a kako zbog odbijanja da se vakciniše protiv korona virusa nije smeo na Masterse u Indijan Velsu i Majamiju, odnosno neke manje turnire, za sve su zagonetka njegovi dometi u 2022-oj.

Odnosno šanse da u hodu „namesti“ telo i psihu na ekstremne napore, kao što su mečevi u pet setova, za šta je ekspert ako je u punoj snazi i maksimalnom takmičarskom ritmu, počev od sinoćnjeg duela drugog kola Mastersa u Madridu, pa preko takmičenja istog rejtinga u Rimu, pa do Otvorenog prvenstva Francuske.

– Mislim da će biti jako teško da opet osvoji titulu na Rolan Garosu. Novaka koči to što nije igrao na Australijan openu i drugim velikim turnirima kao što su Indijan Vels i Majami. Nedostaje mu „borbenog“ iskustva. Nisam siguran da može da trijumfuje u Parizu, biće velika konkurencija – ocenio je juče Marjan Vajda, doskorašnji šef njegovog tima saradnika i prijatelj, na čijoj se posvećenosti i trudu tokom deceniju i po saradnje zahvalio tokom nedavnog Srbija opena.

Kao stručnjak savršeno upućen u lik, delo, mogućnosti, ambicije, planove… prvog reketa sveta, Slovak smatra da njegov doskorašnji klijent nema vremena da se dovoljno podigne do Rolan Garosa (22. maj – 5. jun), ali zato je optimista u vezi Vimbldona (27. jun – 10. jul).

– Trava je Novakova podloga. Tu se snalazi, dobro koristi svoja oružja, ima pravu igru i dobija mečeve, što je potvrdio prošle godine. Biće favorit, po meni, za titulu na Vimbldonu – sluti tihi i trofejni Slovak, čiji je razlaz sa Novakom, zvanično, objašnjen njegovom željom da u buduće manje vremena provodi na Turu a više sa porodicom.

– Bila je to kombinacija više razloga: dugo smo bili zajedno, a njegove odluke pokazivale su da želi da se usredsredi na grend slem turnire – zato on možda misli da nije idealno da ima toliko ljudi u timu. Želeo je ima samo jednog trenera i odabrao je Gorana Ivaniševića. Ne znam zasigurno, jer ga nikada nisam pitao, ali … Nije imalo smisla da ga treniram jedino na slemovima, treneru je potreban dugoročni plan – ima nešto drugačiju viziju Vajda, čiji će novi pulen Aleks Molčan već sledeće nedelje na Masters u Rimu, a on s njim kao šef ekipe saradnika.

– Drago mi je što ću trenirati slovačkog igrača, to je bio odlučujući faktor. Imao sam mnogo ponuda posle kraja saradnje sa Novakom, između ostalog i pozive tenisera iz Top 10, ali želeo sam da pomognem nekom iz svoje zemlje. To mi je dalo novu energiju… On ima isti rang kao Novak kada smo počinjali – potvrdio je novi angažman potpisnik skoro svih uspeha u Novakovoj karijeri.

Levoruki Molčan je trenutno 47. teniser sveta, prošle godine je igrao finale u Beogradu, ima 24 godine i 10 pobeda u 17 mečeva od početka tekuće sezone.

Lajović za treće kolo

Dušan Lajović je prošao kvalifikacije i pregurao prvo kolo madridskog Mastersa, savladavši Hrvata Bornu Ćorića, a danas će 77. reket sveta na teren sa 7-plasiranim na ATP listi, Norvežaninom, Kasperom Rudom.

Kecmanović briljira

Miomir Kecmanović sjajno je otvorio i turnir u Madridu, pošto je u dva seta – 6:4, 7:5 savladao Kazahstanca Aleksandera Bublika i posle meča bez ijedne neiznuđene greške otišao u duel sa Rafaelom Nadalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari