Vajda: Novak daleko od maksimuma 1Foto: EPA-EFE ANDREU DALMAU

Svi vrhunski rezultati Novaka Đokovića vezani su za neupadljivog Marijana Vajdu, koji je takođe u “elitnu diviziju” tenisa doša praktično iznebuha i do danas ostao intrigantan za većinu kojima je elitizam i snobizam neodvojivi deo “belog sporta”.

U opširnom intervjuu za Sportklub, čiji novinari revnosno i sa lica mesta prate sve velike tokom sezone, Vajda je dao zanimljive odgovore, prisetivši se i dana kada ni sam nije očekivao da Novak već u 21. godini može osvojiti svoj prvi gren slem – Australijan open.

– Novak je iz vedra neba grunuo kao grom sa 18-19 godina. Upoznali smo se ovde u Parizu kada je bio 70. na svetu, počeli smo da radimo kada je bio oko 40. mesta, a onda se već 2007. godine kao raketa lansirao u vrh i bio je siguran na trećem mestu na svetu.

U Montrealu je prvi put pobedio Federera, tada je dobio i Nadala koga je prethodno već savladao u Majamiju, a igrao je i finale US opena. Tada nisam znao koliko daleko može da dogura, video sam da poseduje veliki potencijal, ali nisam očekivao da tako brzo može da dođe do prve gren slem titule – tehnički još nije do kraja bio definisao igru jer su mu servis i forhend bili slabiji nego što treba, mada je bekhend već bio pravi.

Video sam da mora da napreduje u tim segmentima, kao i da unapredi kondiciju, ali odmah mi se dopao njegov mentalni sklop – bio je pobednik kada bi zakoračio na teren, bio je požrtvovan i taktički je znao kako da igra – prisetio se Vajda momenata koji su ga ubedili da ima privilegiju da sarađuje sa jednim od najboljih tenisera svih vremena.

Vajdu boli činjenica da zapadni mediji ne uvažavaju dovoljno uspehe Novaka, pogotovo u poređenju sa načinom na koji izveštavaju o rezultatima Federera i Nadala.

– Da, mislim da je tako (da Đokovića nekada ne cene dovoljno). Ne spominju Novaka tako često kao Federera, Nadala i ostale jer dolazi iz male zemlje. Neću da ulazim preduboko u ovo, ali njemu je bilo toliko teško da se probije. Niko ga nije dovoljno priznavao… O Federeru i Nadalu se govorilo mnogo i kada su bili u padu, dok Novaka svi kao da su zaboravili posle jedne loše godine, a on je veliki šampion. Kritike medija, ne srpskih naravno, užasne su i uopšte mi se ne dopadaju, nisam srećan zbog toga, trebalo bi više da bude priznat kao šampion i da se o njemu tako i govori.

Jednu godinu ne osvaja i već o njemu pišu na takav način… Moram da priznam da me to pogađa, mada srećom, u poslednje vreme ne čitam toliko – rezigniran je Vajda medijskom nepravdom prema srpskom asu.

Kao prekretnicu u karijeri, Đoković je označio 2010. i poraz na Rolan Garosu od Jiržija Melcera. I Vajda se slaže da je taj duel uverio Srbina koliko mora da radi i u kojim segmentima da poboljša igru.

– Jeste, to je bila tačka koja mu je preokrenula karijeru. Bio je izuzetno uzrujan nakon što je ispustio toliku prednost, sve emocije koje je skladištio izašle su iz njega Momentalno se priključio na drugu, bolju frekvenciju – ne znam kako to radi, samo on zna tajnu – poručio je skromni Slovak, iskreno poručivši za kraj da je Novak još uvek daleko od savršene forme.

– Trenutno je u fazi u kojoj još nije potpuno spreman, možda je na 75-80 posto svojih mogućnosti i verujte da meni svaka pobeda znači kao gren slem trofej. Svi sad misle da se vratio potpuno, ali nije još, treba mu još vremena. Radimo dva meseca, ali još smo daleko. Ne znam koliko će slemova osvojiti do kraja karijere, ali ubeđen sam da može ponovo da dođe na taj nivo i da osvaja najveće titule – optimista je Vajda.

 

Tenis mi nije nedostajao

Početkom maja prošle godine Đoković je odlučio da raspusti ceo tim sa kojim se popeo na vrh teniskog sveta. Sada, pred tekuću sezonu na šljaci, tu nije jedino Miljan Amanović koji sarađuje sa Milošem Raonićem, ali vratili su se kondicioni trener Gebhard Fil-Grič i naravno Vajda. Da li mu je nedostajalo? “Iskreno, nimalo. I ja sam bio isceđen i prazan posle te 2016. godine, pomislio sam kako će mi prijati pauza i kako je ona konačno došla, bilo je to olakšanje. Morao sam da se oporavim mentalno, sada se i ja osećam mnogo svežije. Nisam očekivao da ću se vratiti, nisam ni razmišljao o tenisu, nisam ga ni gledao jer je mom mozgu bio potreban predah. Uživao sam sa porodicom”.

Sličnost Slovaka i Srba

Marijan Vajda je omiljen u Srbiji; kada je Novak objavio da je obnovio saradnju sa slovačkim stručnjakom većina ljubitelja tenisa u našoj zemlji sa odobravanjem je prokomentarisala potez Đokovića: “ Naravno, pričam s Novakom dosta o tome. Mnogo smo povezani, mi Slovaci i vi Srbi. Nisam uopšte bio svestan koliko toga imamo zajedničkog. Skoro smo istog mentaliteta, iste šale i smisao za humor, imamo i rakiju, iste palačinke, plazma keks… Jako smo slični, zato je i naša komunikacija tekla tako lako, mogao sam da ga razumem i u dobrim i u lošim vremenima”, ponosan je Vajda na sličnosti između Slovaka i Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari