Vaterpolisti u četvrtfinalu 1Foto: www.oks.org.rs

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru, pošto je u poslednjem kolu A grupe pobedila selekciju Japana sa 12:8 (2:5, 3:0, 4:2, 3:1).

Sa koje pozicije će naš tim otići u završnicu i s kim će se sastati u četvrtfinalu biće poznato po okončanju poslednje utakmice petog kola između Brazila i Mađarske.

Japan, prema očekivanju, nije mogao da spreči srpske vaterpoliste da prođu među osam najboljih, ali igra koju su prikazali svetski i evropski šampioni nije donela olakšanje, naprotiv.

Ponovo nam se desilo da u susret uđemo nedovoljno agresivno i opušteno, pa smo u prvoj četvrtini primili čak pet golova, a uz mnogo muke smo postigli samo dva. Tačno je da Japanci forsiraju nekarakterističan vaterpolo i u odrbani primenjuju košarkaški stil i igraju „čoveka“, ali to nije bilo iznenađenje.

Uprkos činjenici da su srpski vaterpolisti fizički bili dominantni, nismo uspeli da ostvarimo prednost u broju napada sa igračem više. Pored toga, i realizacija igrača više bila je loša, a pobedu smo obezbedili najviše zahvaljujući Filipu Flipoviću, koji je na kraju sve uzeo u svoje ruke i sam završavao napade.

Gotovo svi naši vaterpolisti su prethodnih dana isticali da dobra odbrana treba da nam donese prednost u narednim duelima, a to se nikako ne uklapa u ono što je večeras viđeno. Mnogi bi bili nezadovoljni i sa pet primljenih golova od Japana na kraju susreta i teško je prihvatiti činjenicu da je Branislav Mitrović toliko puta vadio loptu iz mreže u prvih osam minuta.

Posle svih muka u grupnoj fazi takmičenja može da se kaže nešto što je, kada su naši vaterpolisti u pitanju, nezamislivo – najvažnije je da smo prošli u četvrtfinale. Na kraju to jeste tačno, ali je neverovatno da se najbolji igrači sveta toliko teško nose sa pritiskom zbog očekivanje nacije da se vrate sa zlatnom medaljom.

Vremena za duboke analize nema, jer je četvrtfinale na programu za dva dana. Potivnik će nam najverovatnije biti Hrvatska ili Italija i svima je jasno da će tada mnoge stvari morati da funkcionišu bolje nego do sada da bismo došli u priliku da se borimo za medalje.

Igrač više: Srbija 6 (3), Japan 6 (2)

Dva igrača više: Srbija 1 (0).

Peterci: Srbija 2 (2), Japan 2 (2).

Srbija: G.Pijetlović (7 odbrana), Mandić 1, Gocić, Randjelović, Ćuk 1, D.Pijetlović 2, Nikić 1, Aleksić,
Jakšić, Filipović 6, Prlainović, S.Mitrović 1, B.Mitrović (2 odbrane).

Japan: Tanamura (11 odbrana), Adaši, Arai, Šiga, Janase, Ilda, Šimicu, Kadono 1, Takei 5,Jasuda, Okava 2, Hazui, Fukušima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari