Važne "rokade" u Evroligi: Meli se vratio u Fenerbahče, Panatinaikos doveo nekadašnjeg pleja Crvene zvezde 1Lorenco Braun. Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Makabi mora da uradi potpunu rekonstrukciju ekipe, dok PAO sada može da se pohvali možda i najboljim tandemom plejmejkera u Evroligi

Evroligaško tržište postaje sve užarenije. Danas su završeni transferi o kojima se uveliko pisalo i koji jasno pokazuju da će Makabi morati da napravi temeljnu rekonstrukciju ekipe za narednu takmičarsku godinu.

Vejd Baldvin je prvi „povukao nogu“ odlukom da Tel Aviv zameni Istanbulom i pređe u Fenerbahče. Njegovim putem krenuli su potom Džoš Nibo i Lorenzo Braun.

Ameriki centar danas je potpisao dvogodišnji ugovor sa Milanom i time je završeno sa svim spekulacijama u vezi sa tim gde bi mogao da nastavi karijeru nakon odlične sezone u Makabiju.

– Uzbuđen sam što ću novu stranicu karijere pisati u Milanu. Jedva čekam da počnemo sa radom, da krenemo da stvaramo nešto posebno sa ovim klubom i nadam se da ću pomoći da ostvarimo mnogo pobeda i da donesemo mnogo radosti našim navijačima – poručio je Nibo nakon potpisa ugovora sa nekadašnjim prvakom Evrope.

Pre ozvaničenja saradnje sa Nibom, Armani je odlučio da ne produži ugovor sa Nikolom Melijem, što je italijanskog reprezentativca poprilično razočaralo, s obzirom na to da je tokom sezone bilo nagoveštaja da bi mogao da ostane na istoj košarkaškoj adresi.

Odmah po odluci kluba iz Lombardije, evroligaški insajderi pisali su o tome da su Partizan i Fenerbahče najzainteresovaniji da dovedu nekadašnjeg NBA košarkaša. Iako su i crno-beli dostavili ponudu, Nikolo Meli je na kraju odlučio da se vrati u Istanbul i ponovo obuče žuto-crni dres.

Posle tri solidne sezone u Milanu, Meli se vratio na mesto uspeha, s obzirom na to da je u periodu između 2017. i 2019. godine bio prvak Turske i osvajač nacionalnog kupa sa Fenerom, dok je u Evroligi 2018. poražen od Real Madrida u meču za titulu.

Koliko će Makabi biti oslabljen u dolazećoj sezoni može se videti na osnovu toga što je posle Baldvina i Niba, Lorenzo Braun odlučio da napusti Tel Aviv i preseli se u Atinu.

Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde imao je zaista kvalitetnu poslednju sezonu u Makabiju, ali je zbog ratnih dešavanja u Pojasu Gaze „presekao“ i na kraju prihvatio ponudu Panatinaikosa.

Zvanični prvak Evrope, imaće u narednoj takmičarskoj godini možda i najbolji tandem plejmejkera u vidu Kostasa Slukasa i Lorenza Brauna.

– Ovaj tim ima mnogo talenata. Očekivanja su ogromna, takva su i moja. Imam talenta, visoka očekivanja od sebe i tima. Želim da osvajam titule sa Panatinaikosom. Želim i onaj evropski pehar. Ostvario sam mnogo pored toga, a evropski trofej mi je sledeći na listi. U Makabiju je bilo dosta talentovanih igrača. Sada je još bolje u novom klubu. Igraću koju god ulogu mi trener bude zadao. Nisam došao ovde da budem najbolji igrač. Došao sam da bih učinio saigrače boljim – poručio je Braun okupljenim navijačima, odmah po dolasku na atinski aerodrom.

On je u prethodnoj sezoni imao 13,2 poena, 6,1 asistenciju i 2,8 skokova po utakmici u elitnom takmičenju, zbog čega je i izabran u drugu petorku Evrolige.

Inače, Braun se vratio u reprezentaciju Španije i predvodiće „crvenu furiju“ u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje su na programu od 2. do 7. jula. Valensija će biti domaćin turnira na kojem će u jednoj grupi biti domaćin, Liban i Angola, a u drugoj Finska, Bahami i Poljska.

Pobednik turnira plasiraće se na Olimpijske igre u Parizu.

Inače, nekadašnji plej Crvene zvezde trebalo bi da sa Panatinaikosom potpiše dvogodišnji ugovor.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari