Vazura i Vučelić za deset godina uvećali dug za 60 miliona evra: Još nije sigurno da će Rasim Ljajić biti novi predsednik Partizana 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Miloš Perić

Na zahtev Rasima Ljajića, jedinog kandidata za mesto predsednika Skupštine fudbalskog kluba Partizan, u petak 11. oktobra biće održana već jednom odložena sednica na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

Ovo staro je u Humskoj boravilo deset godina i za to vreme temeljno uništilo klub u vlasništvu države, jer su Milorad Vučelić, kao predsednik i direktor Miloš Vazura, 2014. godine zatekli dug od 14.873.000 evra, a napuštaju funkcije u trenutku kada je skoro nemoguće tačno utvrditi koliko su crno-beli u minusu.

Ipak, uprkos tome što je klub bankrotirao, našli su novac kako bi stvorili svoju navijačku grupu, umesto one koja je tražila njihove ostavke i bojkotovala utakmice u Humskoj, ali im je i taj posao propao, kao i svaki drugi.

Iako Rasim Ljajić pominje 60 miliona evra, nezvanično, kako saznaje Danas, zapravo se radi o 65 miliona, plus deset za licencu, plus „kosturi koji iskaču iz ormara“ od milionče ovom biznismenu ili dva nekom drugom.

Predugo bi trajalo nabrajanje kako su ova „dva jahača apokalipse“ i njihovi saradnici u ovom zločinu iz godine u godinu povećavali dug, naravno nesputano, jer je onaj ko ih je postavio na rukovodeća mesta i želeo da taj klub nestane.

„Jedino mi je jasnije zašto ljudi ne prihvataju da se angažuju za rukovodeće pozicije u FK Partizan. Naime, stanje je mnogo teže nego što sam mogao i da pretpostavim. Moja ljubav prema Partizanu i fudbalu uopšte možda jeste iracionalna, ali sam se trudio da u javnim poslovima budem uvek sa dve noge na zemlji i krajnje pragmatičan. A to znači da sam spreman da se upustim u ovu avanturu samo pod određenim uslovima“, rekao je Ljajić nedavno.

Zapravo, još uvek nije izvesno da li će se on i prihvatiti tog posla kad shvati istinu o razmerama krađe i prekrađe imovine države u Partizanu. Recimo, još uvek nije poznato da li su dvojica funkcionera kluba naplatila deset miliona evra za, navodno rekonstruisanje SC Teleoptik, za koje su angažovali firme svojih rođaka.

Ljajić smatra da nije na njemu da se bavi nedaćama koje su nasleđene i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih se trenutno koleba oko toga da li će da se prihvati teškog posla i preuzme crno-bele, posebno zbog toga što još ne postoje garancije da bi država mogla da pomogne klubu iz Humske sa deset miliona evra kojima bi se rešio problem UEFA monitoringa.

Predsednički kandidat nema ideju ko bi mogao da bude generalni direktor kluba sa kojim bi trebalo usko da sarađuje. Rešenja nema ni na vidiku, a Rasim Ljajić ne želi da mu se ono nameće sa bilo koje strane.

„Ulazak u Partizan u ovim uslovima isto je kao da ulazite u hladnu, mutnu i brzu vodu, a treba da se dočepate druge obale. Preko 90 odsto mojih prijatelja se hvatalo za glavu kad su uopšte čuli da razmišljam da se kandidujem. Partizan je danas klub sa evropskim platama, balkansko-socijalističkom organizacijom i afričkim rezultatima. Dakle, već propast u najavi. I ne radi se tu samo o finansijskoj dubiozi već i o nakaradno postavljenom čitavom sistemu po kojem klub funkcioniše, o starom modelu poslovanja preduzeća da je to svačija i ničija svojina, ili, što je još gore, da je to alajbegova slama iz koje se samo uzima. Pa, presušilo bi i da se radi o Dojče banci. Treća stvar, možda jednako teška kao i prethodna, mnogo su poremećeni međuljudski odnosi, posebno kad su u pitanju bivši igrači, jer oni koji su van kluba smatraju da zaslužuju da budu umesto onih koji su u klubu“, objasnio je Ljajić u trenutku dok nije znao koliko klub istinski duguje novca i u kakvom se stanju zapravo nalazi.

Zbog toga je pred Skupštinu u petak samo jedna stvar poznata – Miloš Vazura i Milorad Vučelić odlaze iz Partizana. Rasim Ljajić još nije doneo konačnu odluku, a ko će biti članovi novog rukovodstva se i ne nazire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari