Veće iskušenje za crno-bele 1Rikardo Gomeš foto Miroslav Todorović

Fudbaleri vodećeg Partizana i Crvene zvezde položili su u četvrtak prvi ispit posle međusobnog duela, ali te pobede već dan posle nisu bile predmet priče ni na jednoj od strana Topčiderskog brda, u situaciji kada ih razdvajaju samo dva boda i svaka sledeća superligaška bitka ima biti ili ne biti karakter za večite rivale.

Samo su pojedinačni izazovi manji ili veći od kola do kola, pa će tako ambicije lidera iz Humske u nedelju biti na težem iskušenju, s obzirom da „parni valjak“ vozi do Subotice a tamo ga čeka 11-plasirani Spartak.
Odnos snaga dva sastava u bodovima (68:30), broju poraza (1:11), gol razlici (+54/-11)… jasno sugeriše slavljenika na Gradskom stadionu, međutim to nije nikakva garancija ishoda u korist učesnika osmine finala Lige konferencije.

Da bi upisali novu „trojku“, puleni Aleksandra Stanojevića trebalo bi bolje da uđu u klinč nego što je to bio slučaj u večitom derbiju i protiv Mladosti, svedu na miminum greške u defanzivi, jer su ih iste dobrim delom koštale poraza od komšija i umalo im „oduzele“ trijumf nad ekipom Mladosti, poprave realizaciju….

I pronađu dobitnu taktiku za svoje nekadašnje članove Nemanju Nikolića i Nemanju Mihajlovića i ostale igrače tima iz zone ispadanja, kom je jesenas „spakovano“ pet golova u Beogradu, ali je u nekim drugim sastavima umeo da polomi zube crno-belima, kao u pobedama 2019. i 2020. godine, remiju 2018… A, sada pokušava svim silama da izbegne plej-aut.

– Jedna neugodna ekipa, iako je poražena u prva tri prolećna kola. Gledao sam ih u dobijenoj utakmici protiv Proletera na strani, i video koliko su napadali i dominirali protiv takođe nezgodnog protivnika. Mogli su da im daju više od tri gola. Žao mi je što zbog četiri žuta kartona neću biti na terenu, ali biću uz ekipu, da je podržim u teškom meču – kaže iskusni vezista Miloš Jojić, kom će društvo na tribinama praviti bek Aleksandar Miljković, zbog povrede sigurno još par nedelja van takmičarske konkurencije.

Hteo ne hteo, Rikardo Gomeš mora na svoje zacementirano mesto u špicu, jer kao prvi strelac SLS vuče Partizan i izlazi iz igre samo kada je povređen, ima slab dan ili je rešeno pitanje pobednika, pa se otvara prostor golobradom Baždaru ili Milovanoviću.

– Zahtevan rival, kao i prethodna Mladost. Sigurno će puno trčati i boriti se u želji da nas iznenade. Za nas mislim da ćemo se oporaviti i spremno ući u duel – kaže momak sa Zelenortskih ostrva.

Crvena zvezda mirnije čeka svoje nedeljne obaveze. Ne samo što je nadigrala Partizan, pa to smenjivanje zaostatka za večitim rivalom začinila goleadom na terenu Voždovca, nego joj na noge dolazi „fenjeraški“ Novi Pazar.

Sa samo tri dobijena meča u 25 kola, ekipi Tomislava Sivića smeši se Prva liga, a Pazarcima ne ide na ruku ni statistika, s obzirom da su od 2011. godine bili Zvezdine žrtve u 13 mečeva, a samo je 2015. godine oborili na kolena i 2012. primorali na remi.

– Bilo bi lepo da se okupi cela crveno-bela familija, da se zagrlimo i proslavimo rođendan kako treba. Broj naših navijača na večitom derbiju pokazao je zajedničku želju da budemo prvi – poziva „delije“ trener Dejan Stanković, ali bez „kako ćemo, lako ćemo“ stava prema slabašnom rivalu.

Superliga – 26. kolo

nedelja

Spartak – Partizan   14.00

Crvena zvezda – Novi Pazar           16.15

Vojvodina – TSC       18.30

ponedeljak

Radnički 1923 – Metalac   14.00

Radnik – Čukarički   16.00

Napredak – Proleter            16.00

Radnički (N) – Kolubara      18.00

utorak

Mladost – Voždovac           16.00

Tabela: Partizan 68, Crvena zvezda 66, Čukarički 47, Vojvodina 36, Radnički (N) 33, Napredak 32, Kolubara 32, TSC 31, Voždovac 30, Mladost 30, Spartak 30, Kolubara 29, Radnik 29, Proleter 27, Metalac 23, Radnički 1923 22, Novi Pazar 18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari