Kup Srbije finale Crvena Zvezda - Mega Novi Sadfoto STARSPORT

Poslednjih sezona uglavnom je jedan od večitih rivala bio u favorizovanoj poziciji na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, međutim, utisak je da će ove godine pozicije najvećih srpskih klubova biti ravnopravne.

U Nišu je sve spremno za serijal od tri epizode na čijem će kraju najuspešniji, od osam timova, podići prelep pehar „Žućkova levica“ namenjen osvajaču nacionalnog Kupa. Od večerašnjih susreta, zaključno sa nedeljom – 20. februar, odigraće se ukupno sedam mečeva, a kostur žreba je bio takav da se Crvena zvezda i Partizan ne mogu sastati pre projektovanog finala.

U relativno dobroj formi otputovali su crveno i crno-beli na završni turnir Kupa Radivoja Koraća na kojem je prethodnih sezona umelo da bude po koje iznanađenje, međutim u više od 90 odsto slučajeva o prvom peharu u takmičarskoj godini odlučivali su Crvena zvezda i Partizan. Samo u poslednjih trinaest sezona, jedino je Mega 2016. uspela da prekine niz duela večitih rivala u finalima domaćeg Kupa. Poslednjih sezona uglavnom je jedan od večitih rivala bio u favorizovanoj poziciji na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, međutim, utisak je da će ove godine pozicije najvećih srpskih klubova biti ravnopravne. U Nišu je sve spremno za serijal od tri epizode na čijem će kraju najuspešniji, od osam timova, podići prelep pehar „Žućkova levica“ namenjen osvajaču nacionalnog Kupa. Od večerašnjih susreta, zaključno sa nedeljom – 20. februar, odigraće se ukupno sedam mečeva, a kostur žreba je bio takav da se Crvena zvezda i Partizan ne mogu sastati pre projektovanog finala.

Zvezdu u večerašnjem četvrtfinalu očekuje meč sa kragujevačkim Radničkim, finalistom drugog po rangu, Kupa Srbije (18.00). Kao branioci titule, košarkaši Zvezde odigraće uvodni meč završnog turnira i osim Maika Cirbesa, crveno-beli će nastupiti u najkvalitetnijem sastavu, a naspram sebe će imati jedan od, trenutno lošijih timova u Košarkaškoj ligi Srbije. Kragujevčani su na skoru 9-11, zauzimaju tek 11. poziciju u domaćem prvenstvu i objektivno gledano možda su i najslabija ekipa u Nišu.

Raško Katić, nekadašnji centar Crvene zvezde i Partizana, kao i reprezentacije Srbije, u 42. godini ubedljivo je najproduktivniji igrač Radničkog (19,1p, 6,6sk), ali i neko ko defanzivno, shodno godinama i konstituciji ne može da isprati mlađe, brže i atletski predisponirane petice. Radnički ima iskusnu ekipu, prepoznatljivu i po načinu igre Filipa Dumića, prekaljenog plejmejkera koji u proseku ostvaruje 5,7 asistencija. U Radničkom ističu da su iz njihove škole košarke do prvog tima stigli Nikola Veljović i njegov imenjak Stanković međutim i njih dvojica sa po 22 godine ne mogu se percipirati kao mladi igrači. Četvrtfinalni meč sa Zvezdom biće zapravo repriza prošlosezonskog duela istih timova u identičnoj fazi Kupa Radivoja Koraća.

Crveno-beli su vezanim pobedama na evroligaškom gostovanju Uniksu i u poslednjem abaligaškom kolu protiv Zadra napravili dobru uvertiru za završnicu Kupa. Kao šef struke crveno-belih Dejan Radonjić je četiri puta podizao pehar Kupa; povreda Cirbesa olakšala mu je izbor igrača, pre svega stranaca, s obzirom na to da je dozvoljena kvota od četiri inostrana košarkaša.

– Svesno smo proširili rotaciju pred odlazak u Niš. U rasporedu utakmica koji imamo, svaki igrač nam je veoma bitan. Imali smo pred odlazak na završni turnir Kupa Radivoja Koraća određeno vreme za treninge i odmor. Koncentrisaćemo se na svaki naredni meč u Nišu, poštujući kvalitete, prvo kragujevaćkog Radničkog pa onda i narednih rivala – prokomentarisao je trener Radonjić i činjenicu da je protiv Zadra, na generalnoj probi pred odlazak u Niš, Marko Simonović dobio i iskoristio prvu šansu u 2022. godini. Njegovo iskustvo i sposobnost pogađanja u seriji za tri poena mogli bi puno da znače crveno-belima.

Ukoliko „rutiniraju“ Radnički, crveno-bele, izvesno, očekuje veoma neizvestan meč sa Megom. „Ljubičasti“ će se u četvrtfinalu nameriti na Zlatibor, tim sa najboljim skorom u Košarkaškoj ligi Srbije.  Mega je u Niš stigla opterećena određenim kadrovskim problemima zbog kojih nije mogla da računa na povređene Balčerovskog i Kazalona, dok je kao treći „suvišan“ stranac precrtan mladi plejmejker, Luka Bogavac. Mega je u Niš stigla svesna serije od čak četiri poraza na poslednjih pet abaligaških utakmica. Upitan je, pritom, i nastup Boriše Simanića koji je protiv Zvezde izvrnuo skočni zglob, zbog čega uopšte nije bio u sastavu „ljubičastih“ na vezanim gostovanjima Studentskom centru i Budućnosti.

– Kup je specifično takmičenje gde ne postoji pravo na grešku, gde sve ekipe dolaze jako motivisane i sve vide svoju šansu. Izuzetno poštujem tim Zlatibora, opština Čajetina dosta ulaže poslednjih nekoliko godina u košarku i to se vidi i po pruženim zapaženim rezultatima u KLS-u. Ekipa je sastavljena od iskusnih srpskih igrača, koji su prethodno igrali ABA ligu i u inostranstvu. Takmičenje koje je jako specifično i trenutak u kome se nalazimo, sve to zahteva od nas maksimalnu koncentraciju i spremnost da se ta utakmica odigra na najvišem mogućem energetskom nivou- rekao je trener Mege Vladimir Jovanović.

Zlatibor statistički ima najbolji napad i drugu najbolju odbranu u KLS-u, pritom je i deo ABA 2 lige, samim tim ima dovoljno iskustva i motiva da se nameri na Megu. Dušan Kutlešić i Lakvinton Ros najbolji su strelci ekipe čijom igrom diriguje Tadija Tadić, polaznik Partizanove škole košarke. Zlatibor ima niz iskusnih igrača gotovo na svim pozicijama poput pleja Nemanje Protića, centra Dimitirja Nikolića, šutera Filipa Đurana, Sandija Grubelića… ali i mlade Lazara Joksimovića i Stefana Adžića koji su prošli Zvezdinu, odnosno Partizanovu školu košarke.

U drugom delu kostura, derbi četvrtfinala odigraće FMP i čačanski Borac, abaligaški predstavnici srpske klupske košarke. U prvom delu sezone, „panteri“ su preokretom slavili u Čačku, međutim, trenutni je utisak da je Borac bliži prolasku u polufinale. FMP je u seriji od čak šest vezanih poraza, poslednji put je slavio još 14. decembra 2021. protiv Splita. U međuvremenu je ostao i bez veoma važnog igrača Gareta Nevelsa koji je polomio ruku. Igrom diriguje odlični Brajs Džons, levoruki plej koji je prethodne dve sezone upravo proveo u Borcu. Atletski je centarska linija FMP u prednosti, možda čak i iskustveno nakon nedavne teške povrede Save Lešića. Čačani su, pak, u Niš stigli osokoljeni abaligaškom serijom od tri trijumfa na poslednja četiri susreta. Trenera Marka Marinovića sigurno raduje šuterska forma Hejla Hantera, kao i igračko buđenje centra Ivana Marinkovića, odnosno mladog Bojana Tomaševića, nekadašnjeg kapitena Zvezdinih juniora. Čačani se mogu pohvaliti i činjenicom da je Radovan Đoković uvršten na širi reprezentativni spisak za predstojeći kvalifikacioni prozor za plasman na Svetkso prvenstvo.

Zemunski Borac, prvi rival Partizana, napravio je veliko iznenađenje osvajanjem drugostepenog Kupa Srbije i to kao član Druge lige Srbije. Ekipu sa klupe predvodi lokalpatriota Siniša Matić, dok je u sastavu niz poznatih košarkaških imena poput Stefana Sinoveca, Filipa Vukosavljevića, Stefana Balmazovića ili Nina Čelebića. Klub je prvobitno zamišljen kao filijala zemunske Mladosti, ali se vremenom potpuno odvojio i osnovao sve mlađe kategorije, sa idejom da u skorije vreme izgradi kompletan košarkaški centar.

U Partizanu su dugo većali ko će, osim Gregora Glasa biti drugi suvišan stranac. Na kraju je izbor pao na Jama Madara. Crno-beli su na turnir došli sa dvojicom plejmejkera osokoljeni da pod vođstvom Željka Obradovića dođu do prvog trofeja u sezoni, što ni ne kriju. Osim Alekse Avramovića koji je pre par dana imao temperaturu, i Alena Smailagića svi ostali igrači su zdravi. S tim u vezi, Partizan je na turnir poveo i par juniora.

Raspored

četvrtfinale

Crvena zvezda – Radnički               18.00

Mega – Zlatibor  21.00

petak

FMP – Borac Čačak           18.00

Borac Zemun – Partizan   21.00

polufinale

subota

Zvezda/Radnički – Mega/Zlatibor 17.00

FMP/Borac Č. – Partizan/Borac Z.               21.00

finale

nedelja                 21.00

Partizan najtrofejniji

Otkad je domaći kup preimenovan u Kup Radivoja Koraća, košarkaši Partizana osam puta su osvajali najmasovnije takmičenje, dok je Crvena zvezda to učinila u sedam navrata. FMP ima tri trofeja u klupskim vitrinama, a Mega jedan. Zanimljivo je da je Hemofarm u tri navrata igrao finale, ali da ni u jednom nije pobedio.

Ukupan budžet Zvezde 44 miliona evra

Od 2011. kada je rukovođenje Crvenom zvezdom preuzeo Nebojša Čović, pa do danas, zbirni budžet kluba iznosio je 43.948.119 evra, saopštili su sa Malog Kalemegdana. Prosečni budžet (sa svim izdacima, od bruto naknada za igrače, stručni štab, medicinski tim, mlađe kategorije…) po sezoni je nepuna četiri miliona evra. Tačnije 3.995.285 evra! „Svi igrači, treneri i menadžment su u skladu sa zakonom zaposleni i imaju radni staž i osiguranje“, za nepunih 11 sezona za bruto naknade igrača uplatili su 34.240.650 evra, odnosno prosečno 3.111.786 po sezoni. Bruto naknade za trenere prvog tima su 4.551.117 evra.

Zanimljivo je da je budžet za plate igrača prošle sezone bio nešto veći od četiri miliona i 600 hiljada evra, a ove sezone je nešto preko pet miliona i 300 hiljada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari