Večiti derbi na Veliki četvrtak 1Foto: STARSPORT

Možda „para vrti gde burgija neće“, ali izgleda da u srpskom fudbalu navijači vrte tamo gde ni pare ne mogu da pomognu.

Zajednica superligaša i prvoligaša tek je juče konačno ustanovila datum igranja 160. večitog derbija, a na radost navijača Zvezde i Partizana meč je konačno zakazan za četvrtak, 25. april, u 19 časova.

Mediji su prethodnih dana spekulisali da bi datum utakmice mogao da se pomeri kako se derbi ne bi igrao na radni dan, ali su u Zajednici odlučili da nema više naknadnog tumbanja rasporeda igranja. Podsetimo, celo kolo je prvobitno trebalo da se odigra u subotu 27. aprila, ali je po navici pod pritiskom navijača večitih morao da bude pomereno.

Naime, najvatrenijim pristalicama večitih već se godinama izlazi susret pošto ne žele da navijaju na Veliku subotu, dan uoči Uskrsa. Ostaje da se vidi da li će navijačima možda zasmetati da rade i na Veliki četvrtak, koji je takođe u hrišćanstvu jedan od najznačajnijih praznika pošto se smatra da se na taj dan odigrala čuvena tajna večera na kojoj je Isus Hrist rekao da će ga izdati neko od njegovih najbližih.

Iako se fudbal u svetu upravo igra na najveće praznike, smatrajući se zabavom i razonodom na koju će veći broj navijača doći ako je neradni dan, Srbija je još jednom pokazala da je jedino bitno zadovoljiti severnu i južnu tribinu, a da ostali navijači, pa čak i klubovi praktično ne postoje.

Ovog vikenda na rimokatolički Uskrs igraće i Englezi, i Nemci, i Španci, i Francuzi… Italijani su jedini celo kolo Serije A smestili na Veliku subotu da ne bi igrali na sam Uskrs. Sledeće nedelje na pravoslavni Uskrs igraće se celo kolo u Premijer ligi Rusije. U Srbiji će se tada fudbal gledati samo na televiziji, i to onaj inostrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari