U derbi utakmici 28. kola fudbalskog prvenstva Srbije, Partizan je večeras na svom stadionu pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 1:0 (0:0) i stigao nadomak osvajanja šeste uzastopne šampionske titule. Pobednički gol postigao je Miloš Jojić iz slobodnog udarca u 90. minutu. Klub iz Humske je tako stekao pet bodova prednosti dva kola pre kraja takmičenja. Partizan bi mogao da osvoji titulu već u sredu ako u gostima pobedi Smederevo, poslednji tim na tabeli, za šampionsku poziciju mu je dovoljan samo još jedan bod.


Fudbaler Partizana Lazar Marković izjavio je da je zaplakao posle večerašnje pobede nad Crvenom zvezdom i ocenio da mu je ovo vrhunac karijere.

– Bilo je veoma uzbudljivo, čak sam i plakao u svlačionici posle utakmice. Bojim se da mi je ovo poslednji večiti derbi… barem dok se ne budem ponovo vratio u klub. Ovo mi je druga titula u Partizanu, nije moglo bolje, presrećan sam – rekao je novinarima Marković, koji na kraju sezone odlazi u inostranstvo.

„Mislim da ovakvu utakmicu neću odigrati čak ni ako nekad budem igrao finale Lige šampiona. Ovo mi je kruna karijere. Ušli smo u istoriju. Mnogo smo srećni i od četvrtka slavimo (posle utakmice sa Smederevom u sredu)“, rekao je Marković. Najopasniji igrač Partizana večeras, Aleksandar Mitrović, kazao je da je sve bilo „preslatko“.

– Sve je bilo fantastično, preslatko! Imao sam tri šanse i nijednu nisam iskoristio. Kad je Jojić krenuo da izvede slobodan udarac rekao sam mu da će da postigne gol i zbog toga ga vodim na večeru – rekao je Mitrović.

Kapiten fudbalera Crvene zvezde Nenad Milijaš nije krio razočarenje nakon poraza u 144. „večitom“ derbiju istakavši da su svi igrači utučeni i da niko nije očekivao poraz.

– Nismo očekivali ovo. Teško nam je pao poraz. Malo nas je poremetila i povreda Lazovića. Pogodili smo prečku i bilo bi mnogo lakše da je to ušlo. Partizan nas je zatvorio u drugom poluvremenu i dao lep gol iz slobodnjaka. Dali smo svoj maksimum, svi smo utučeni jer niko se nije nadao da ćemo doći do 'minus dva' i na korak od titule – rekao je Milijaš.

Derbi su obeležili brojni incidenti, kako među igračima, tako i među navijačima. Koordinator za sportska pitanja Partizana Albert Nađ izjavio je sinoć da je pre početka današnje utakmice protiv Crvene zvezde fudbaler rivala Nikola Petković fizički napao domaće igrače.

– Bilo je svega u tunelu pre početka utakmice. Nikola Petković je napao Lazara Markovića i Predraga Luku i udario ih – rekao je Nađ novinarima posle meča. Novinare je zanimalo i da li je tačno da se Nađ potukao sa sportskim direktorom crveno-belih Zoranom Stojadinovićem.

– Bilo je teških reči, ali nije bilo fizičkog obračuna“, rekao je Nađ.

Luka je izneo nešto drugačiju verziju događaja iz tunela.

– Pokoškali su se Petković i Vladimir Volkov, ali ništa strašno – rekao je Luka, koji je delovao zbunjeno na pitanje novinara.

Pripadnici beogradske policije uhapsili su više od 100 navijača Partizana i Crvene zvezde, od čega čak 25 onih koji nisu državljani Srbije, pre, za vreme i posle odigravanja večitog derbija, rečeno je sinoć agenciji Beta u MUP-u Srbije. Prema procenama policije, utakmici je prisustvovalo 26.000 navijača oba tima, a zbog raznih dela u policijske prostorije privedene su 104 osobe, od čega je bilo 20 državljana BiH, četvorica Rusa i jedan Grk.

„ Ukupno 20 osoba obratilo se u toku večeri Urgentnom centru radi pružanja lekarske pomoći. Kod šest osoba su konstatovane lakše telesne povrede, a kod ostalih je utvrđivanje stepena povrede u toku. Jedan pripadnik Policijske brigade je povređen, ali se još ne zna težine povrede“, rečeno je u Birou MUP-a za saradnju sa medijima.

Protiv 45 privedenih podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a podneta je i jedna krivična prijava. Oduzeto je više baklji, topovskih udara, molotovljevih koktela i mnoštvo drvenih i metalnih palica.

Osim masovnih tuča u Železniku, na Pančevačkom putu i ispred stadiona Partizana pre utakmice, u policiji kažu da je došlo i do nekoliko manjih incidenata.

Prilikom udaljenja navijača koji nisu imali karte ispred severne tribine stadiona lakše su oštećena četiri parkirana vozila, od kojih je jedno policijsko. Po završetku utakmice, navijači Crvene zvezde zapalili su

neutvrđeni broj stolica na tribini, koje su ugašene intervencijom vatrogasaca.

Navijači Partizana su pre utakmice oštetili jedan autobus Gradskog saobraćajnog preduzeća na liniji 17, dok je u Bulevaru Aleksandra Karađorđevića slomljeno vetrobransko staklo na trolejbusu broj 40.

Autobus s fudbalerima Partizana kamenovan je danas na putu od sportskog centra Teleoptika do stadiona u Humskoj, rečeno je agenciji Beta u Partizanu. Kako je navedeno, niko od fudbalera crno-belih nije povređen, a pričinjena je samo materijalna šteta na autobusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari