Večiti rivali veliki "izvoznici" 1Foto: Starsport

Međunarodni centar za sportske studije, poznat i kao Fudbalska opservatorija, svako malo uradi neku zanimljivu studiju o pojavama, fenomenima i problemima u najmasovnijem i najpopularnijem sportu na svetu.

Poslednje istraživanje pod patronatom FIFA kroz preciznu statistiku obrađuje uspešnost omladinskih škola klubova širom Evrope, kao i njihovo oslanjanje na sopstvene snage u seniorskim postavama.

Recimo, Ajaks na najproduktivniji, jer je kroz njegov prvi tim prošao 71 igrač koji je kasnije karijeru nastavio van Holandije. Sledi ga Dinamo iz Zagreba, sa 67 svojih pečalbara, stasalih u fudbalskim klupama Modrih a prošlih kroz najjači sastav, dok je Partizan na visokom trećem mestu. Aktuelni srpski šampion može da se pohvali da je 61 fudbaler proveo bar tri sezone u Humskoj, između (u ovom računanju) zadatih 15. i 21. godine, pre nego što se zaputio preko granice. Da uspeh fabrike talenata crno-belih bude veći iza nje je ostao čak i moćni Real iz Madrida (58), dok je devetoplasirana Crvena zvezda, sa 52 takva igrača, dve pozicije ispred slavne Barselone (50).

Ova priča ima, međutim, i podtekst a on nikako ne ide na ruku beogradskim večitim rivalima i kompletnom srpskom klupskom fudbalu. Na CIES listi klubova rangiranih po broju igrača „izvezenih“ u neko od Top pet evropskih prvenstava (Premijer liga, Primera, Bundesliga, Serija A, Liga 1) Partizana i Crvene zvezde nema ni među 50, Ajaks je tek 30, a vodeći triling čini španski tandem Real (41) –  Barselona (34) i francuski Lion (31). Dakle, naše parče Balkana i dalje se tretira kao rasadnik perspektivnih klinaca, ali malo ko od njih, kroz proces fudbalskog sazrevanja, postane visokokvalitetna „roba“ interesantna bogatim kupcima iz nacionalnih šampionata Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske. 

Poražavajući je i status dva naša najtrofejnija kluba u konkurenciji klubova sa najviše i(li) najduže zadržanih „beba“ u prvom timu. Trenutno ih najviše ima komšijski Dinamo, jer su pedantni analitičari došli do brojke od čak 10 igrača u najboljem sastavu viceprvaka Hrvatske, poniklih u mlađim kategorijama prošlih godina. U Realu su, na primer, ostala osmorica, a Barsi jedan manje. Crno-beli i crveno-beli imaju tek po četiri takva igrača na „lageru“, zaključno sa prvim oktobrom, kada je podvučena crta u ovom istraživanju. Od srpskih klubova se među Top 50 „izvoznika“ nalaze još Vojvodina (na 12. mestu sa 47 igrača), Rad (14/42) i OFK Beograd (39/29).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari