Veliki jubilej Sportskog društva Radnički iz Beograda 1

Najstarije sportsko društvo u Srbiji Radnički sa Crvenog krsta juče je napunilo vek postojanja.

Osnovano je 20. aprila 1920. godine u Beogradu, u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, pod tadašnjim imenom Beogradski radnički sport klub. Jedan od osnivača i prvi predsednik Radničkog je bio Ivan Krstić, a članovi kluba su pored sportskih aktivnosti bili aktivni i u širenju ideja o radničkim pravima i otporu režimu pa su često bili hapšeni, a rad sportskog društva je zabranjivan 1930. i 1931. godine.

U početku je postojala samo fudbalska sekcija, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici. U periodu do Drugog svetskog rata Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor.

Kroz 100 godina bogate istorije, kao sportsko društvo dali su 17 narodnih heroja, desetorica su bili španski borci,  izgubili su 118 članova koji su položili svoje živote u Drugom svetskom ratu i antifašističkoj borbi. Radnički je bio prvo sportsko društvo koje je obnovilo svoj rad odmah posle oslobođenja Beograda 1944. godine i tada mu je zbog ratnih zasluga ponuđen stadion predratne Jugoslavije.

Što su njegovi rukovodioci „s gnušanjem“ odbili, ne želeći da igraju na stadionu na kom se igrao fudbal za vreme rata. Kasnije prvi put dobija svoj dom u predratnoj Sokolani. članovi Radničkog, od sportista do članova uprave i navijača, početkom pedesetih dobrovoljnim radom su izgradili stadion malih sportova sa tribinama za 5.000 gledalaca, a ispod njih čak i kuglanu.

U ekipnim sportovima „Krstaši“ su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći. Zbog pandemije, proslava stogodišnjice je odložena do daljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari