Veliki uspeh fudbalerki Spartaka iz Subotice 1Foto; ŽFK Spartak/ facebook

Fudbaleri Spartaka stigli su do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, napravivši pravi podvig pošto su eliminisali prašku Slaviju, ali je danski Brondbi, čini se, nepremostiva prepreka.

Danci su u prvom meču u Beogradu slavili sa 2:0 pa je revanš, praktično samo puka formalnost.

Za fudbalere je treće kolo bilo, najverovatnije, nepremostiva prepreka, ali fudbalerke nastavljaju takmičenje u Ligi šampiona.

„Golubice“ su u odlučujućem meču za plasman u narednu rundu, pobedile prvaka Švajcarske – Bazel, i to vrlo ubedljivo 5:0 (2:0).

Fudbalerke Spartaka su sa tri pobede, protiv izraelskog Krijat Gata (1:0), crnogorske Breznice iz Pljevalja (4:0) i Bazela (5:0), završile turnir u Crnoj Gori kao prvoplasirane. Pred poslednje kolo Bazel i Spartak imali su po šest bodova, ali su Švajcarkinje imale bolju gol razliku, tako da im je i remi u Nikšiću odgovarao.

Međutim, odlučujućih 90 minuta u potpunosti su pripali Subotičankama. Amerikanka Anđelina Nikol Hiks postigla je prvi gol za Spartak u 36. minutu, da bi u sudijskoj nadoknadi prvog dela sa bele tačke precizna bila Violeta Slović. U drugom poluvremenu prvo je Sara Pavlović u 75. povećala na 3:0, a Alina Baka je „dokrajčila“ protivnika sa još dva gola, u 87. i 90. minutu.

Za Spartak igra nekoliko devojka iz inostranstva – Goja i Rosa da Košta iz Brazila, Hiks i Pleuler iz SAD i Okjere iz Gane.

U Ligu šampiona direktno se plasiralo 20 timova, dok je 12, među kojima i Spartak, plasman obezbedilo preko kvalifikacija. Žreb za šesnaestinu finala je 17. avgusta, a prve utakmice 12. i 13. septembra, dok su revanši 26. i 27. istog meseca. Spartak nije među nosiocima i mogući rivali su mu Lion, Volfzburg, PSŽ, Barselona, Roznegard, Mančester siti, Bajern Minhen, Fortuna Hjering, Čelsi, Brondbi, Slavija Prag, Cirih, Linčeping, Zvezda Perm, Glazgov i Sparta Prag.

Takmičenje u ženskoj Ligi šampiona vrlo je slično nekadašnjem formatu muškog Kupa šampiona. Nema grupne faze i svako kolo je eliminaciono. Ove jeseni igraju se šesnaestina i osmina finala, a od proleća preostale tri runde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari