Prvu nedelju 121. Vimbldona obeležila je kiša koje se niko nije mogao rešiti, niti je pobediti. Nailazila je u mlazevima, u čaršavima, ili sitno, dosadno. Tereni su na brzinu pokrivani i otkrivani, ne bi li se ugrabio koji minut više za igru. Takmičari su morali da prekidaju mečeve u više navrata, da čekaju u svlačionicama po nekoliko sati i da se bore sa frustracijama koje donosi neizvesnost.

Prvu nedelju 121. Vimbldona obeležila je kiša koje se niko nije mogao rešiti, niti je pobediti. Nailazila je u mlazevima, u čaršavima, ili sitno, dosadno. Tereni su na brzinu pokrivani i otkrivani, ne bi li se ugrabio koji minut više za igru. Takmičari su morali da prekidaju mečeve u više navrata, da čekaju u svlačionicama po nekoliko sati i da se bore sa frustracijama koje donosi neizvesnost. Sve skupa, bila je to prilično naporna i mučna nedelja za sve – od igrača, organizatora, do publike. Osim za nas.
Jer, ako je kiša obojila atmosferu šampionata, u takmičarskom delu nedelja je pripala našim igračima – Jeleni i Janku, koji su se ne samo plasirali u osminu finala, već su odigrali nezaboravne, antologijske mečeve.
Janko Tipsarević je bukvalno dobio izgubljeni meč, jer je pri rezultatu 5:2 u petom setu uspeo da nadigra izvrsnog Čileanca Fernanda Gonzalesa, nosioca broj 5 i finalistu ovogodišnjeg Australijskog opena. U tom maratonu, koji je trajao puna 3 časa i 35 minuta, on je pokazao svu svoju igračku klasu, istrajnost i neverovatnu borbenost, kao i da po svojim kvalitetima pripada samom vrhu. To je do sada najveća pobeda u njegovoj karijeri i nadajmo se da neće ostati na tome. Jer Tipsi je zvezda u usponu!
Jelena Janković i njena protivnica Lusi Safarova su nakon meča doživele nezapamćene ovacije na terenu broj 1, od publike koja ih je stojeći pozdravljala nekoliko minuta. To je bio do sada najbolji ženski meč na ovom šampionatu, koji je trajao puna 2 časa i 35 minuta. Iscrpljujući, uzbudljiv triler, sa tenisom dostojnog samog finala. Safarova, 20-godišnja Čehinja i 25. nosilac na turniru je snagom, preciznošću i briljantnošću svog udaranja više puta podigla publiku na noge, koje je nateralo Jelenu, kako je izjavila, da se upita – Ima li iz ovoga izlaza? No, ona je uspela da nađe odgovor na ovaj žestoki napad svoje vrsne protivnice, uspevši prvo da izjednači meč na 1:1 u setovima, da bi u trećem dominirala i pobedila. Koliko je ovaj susret bio dramatičan i uzbudljiv, najbolje ilustruje i podatak da je sedmi gem u drugom setu trajao punih 20 minuta i da je u njemu bilo 11 đuseva i 4 brejk poena. Kao i toliko puta do sada, naša najbolja teniserka je i ovom prilikom pokazala da je veliki borac i da se ne predaje do poslednjeg trenutka.
Igra i borbenost naših tenisera na Vimbldonu izazvala je ushićenje publike, ali i brojnih sportskih komentatora. Britanci se šale i kažu da ne bi bilo loše da im bar na kratko pozajmimo nekog od naših igrača, pa da se i oni malo prave važni, a komentatori već glasno postavljaju pitanje – šta će se dogoditi pred parlamentom u Beogradu, ako neko od naših tenisera osvoji Vimbldon! I polako, ali sigurno, testiraju svoje eksperte na BBC-ju koliko i šta znaju o Srbiji. Prvom testu su bili izloženi Martina Navratilova i Mihael Štih. Naziv glavnog grada, valute i pozivnog broja? Odgovori su bili tačni, pri čemu su ponosno izjavili da znaju jos nešto, da se sva imena naših tenisera završavaju na – ić. Za početak nije loše, mada me ne bi iznenadilo da polako počnu i sa kursom srpskog jezika!
Što se tiče Noleta i Ane, oni još nisu odigrali svoje mečeve u trećem kolu, koji su zbog lošeg vremena odloženi za danas. Ali, nadajmo se da će slediti primer Jelene i Janka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari