Veliko osipanje na dvojci i petici 1Foto: Starsport

Od ideje do sprovođenja plana u delo Igor Kokoškov, selektor Srbije biće primoran da napravi izvesne i to ne male kadrovske korekcije. Do početka kvalifikacionog Olimpijskog turnira (od 29. juna do 4. jula) ostalo je još desetak dana; Akropolis kup trebalo bi stručnom štabu da posluži za uigravanje tima, u kojem će najupitnije biti pozicije beka šutera i centra.

Brojni povređeni igrači ukazuju na to da će i Ognjen Dobrić dobiti prostora, odnosno da selektor Kokoškov u Bobanu Marjanoviću i Filipu Petruševu trenutno ima jedina rešenja na petici.

Ognjen Jaramaz i Marko Gudurić imaju problema sa tetivama; Bogdan Bogdanović sa Atlanta Houksima igra polufinale plej-ofa Istočne konferencije i njegov nastup na kvalifikacionom turniru zaista nije realan. Istovremeno, Nemanja Nedović ima zdravstvene probleme koji dovode u pitanje i potencijalno učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ukoliko otpadnu sve četiri opcije na mestu beka šutera, selektor Kokoškov na spisku će imati još Danila Anđušića, Vanju Marinkovića, Aleksu Avramovića i Ognjena Dobrića.

Složenost je veća ako se zna da Anđušić sa Burgom još uvek igra prvenstvo Francuske i da Vanja Marinković nije bio deo Valensije tokom plej-ofa španske Endesa lige.

Avramović je, pak, sa Estudijantesom ispao iz ACB lige i neko je ko može da pokriva pozicije jedan i dva.

U datoj konstelaciji, Dobrić bi, kao MVP nedavno završene domaće Superlige i najbolji pojedinac Crvene zvezde tokom finalnog serijala ABA lige sa ekipom Budućnosti, mogao da dobije dovoljno prostora da se na Akropolis kupu nametne kao korisno rešenje i na kvalifikacinom Olimpijskom turniru u Beogradu.

Situacija sa centrima je, čini se, još kompleksnija. Nikoli Jokiću je, nakon izvanredne sezone u dresu Denvera, završene eliminacijom Nagetsa od Finiksa u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije, potreban odmor; Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica neće biti na raspolaganju selektoru zbog povreda ramena, odnosno stopala, dok je nastup Alena Smailagić velika nepoznanica. Objektivno, selektor Kokoškov od petica, trenutno može da računa samo na Bobana Marjanovića i Filipa Petruševa.

Zbog značaja kvalifikacionog turnira, nije isključena mogućnost da šef struke naše reprezentacije naknadno pozove još jednog centra.

Đorđević ide iz Bolonje

Aleksandar Đorđević više nije trener ekipe Virtusa iz Bolonje, jer mu nije ponuđen novi ugovor. Đorđević je na klupu Virtusa seo 2019. godine, kada je potpisao ugovor na dve sezone. Nije bio dovoljan uspeh koji je sa timom ostvario osvojivši ovog leta titulu prvaka Italije, trofej koji su u Bolonji čekali 20 godina. Sa Virtusom je osvojio i Ligu šampiona, ali je za „otkaz“ najverovatnije presudilo ispadanje u polufinalu Evrokupa protiv Uniksa, čime je Virtus izgubio priliku da se naredne sezone takmiči u Evroligi. Glavni kandidat za mesto trenera u Virtusu i dalje je Serđo Skariolo, selektor Španije i asistent u Reptorsima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari