Ekipa Pitsburg Stilersa novi je šampion NFL nakon što je preksinoću Tampi savladala Arizona Kardinalse rezultatom 27:23 (3:0, 14:7, 3:0, 7:16) i došla do šestog šampionskog prstena. Junak velikog finala bio je krilni hvatač Stilersa Santonio Holms koji je ne samo postigao odlučujući tačdaun već je bio i najbolji pojedinac ekipe (131 jard) i zabeležio nekoliko ključnih hvatanja tokom meča. Više od 65.000 navijača na stadionu i milioni širom sveta ponovo su mogli da vide veoma uzbudljivo finale, sa dva rezultatska preokreta u finišu meča i mnoštvom odličnih poteza.

Arizona Kardinalsi loše su otvorili utakmicu i dozvolili veoma raspoloženim Stilersima da poentiraju u prva dva napada. Pitsburg je najpre poveo fild golom Rida (tačdaun kvoterbeka Bena Rotlisbergera poništen je posle čelendža jer je kolenom dodirnuo zemlju pre ulaska u end zonu), a zatim povećao vođstvo tačdaunom raning beka Rasela (trčanje za jedan jard). Međutim, kada je delovalo da su Kardinalsi većna početku druge četvrtine potučeni do nogu, kvoterbek Kurt Vorner pasovima do Brestona i Boldina doveo je ekipu pred end zonu Stilersa, a zatim proigravanjem Patrika omogućio smanjivanje rezultata na 10:7. Arizona na tome nije stala i dva minuta pre odlaska na odmor Densbi preseca pas Rotlisbergeru na polovini Pitsburga. Na 25 sekundi do poluvremena Kardinalsi su pomerili napad do linije od pet jardi, ali kada se učinilo da će Vornerov pas završiti u rukama Boldina za tačdaun i potpuni preokret, lajnbeker Pitsburga Džejms Herison presekao je nisku loptu na samoj liniji end zone i vratio je za rekordnih 100 jardi i tačdaun kojim su Stilersi otišli na odmor sa prednošću od 17:7. Kardinalsi su se celu treću deonicu oporavljali od šoka tako da su Stilersi samo uvećali prednost na 20:7. Ipak, u prvom napadu u poslednjoj četvrtini napad Arizone kroz vazduh se „probudio“, kao i do tada neprimetni najbolji igračLari Ficdžerald. Za samo četiri minuta prevalili su 86 jardi i poentirali tačdaunom Ficdžeralda na pas Vornera za jedan jard (20:14). Iako sledeći napad Arizone nije završen pogotkom, specijalni tim ekipe iz Finiksa uspeo je da ispuca loptu na samo jard od end zone Stilersa. Odbrana Pitsburga nije uspela da zaštiti svog kvoterbeka i zbog faula u end zoni dosuđen je sejfti za Arizonu tako da je rezultatski minus smanjen na četiri poena (20:16). Nošeni brzim povratkom u mečKardinalsi nakon ispucavanja lopte od strane Stilersa uspevaju da naprave veliki preokret koji im je izmakao u prvom poluvremenu. Veću drugom pokušaju Vorner pronalazi Ficdžeralda koji neometan kroz sredinu terena stiže do end zone Pitsburga za tačdaun (64 jarda). Ipak, iako je na satu ostalo još dva i po minuta, uzbuđenja nisu bila završena jer je na scenu stupio tandem Rotlisberger-Holms. HvatačStilersa najpre je uhvatio pas za 14 jardi, pa 13 i na kraju za 40 jardi nakon čega se Pitsburg 49 sekundi pre kraja našao na šest jardi od end zone Kardinalsa. Rotlisberger se ponovo odlučio da „gađa“ Holmsa što se isplatilo veću drugom pokušaju kada je hvatačPitsburga uspeo da prihvati loptu u samom uglu terena i s obe noge ostane u polju za novi preokret i pobedu.

Osim Holmsa, u pobedničkoj ekipi istakli su se i Rotlisberger (21/30, 256 jardi), Miler (57 jardi) i Vord (43 jarda) dok je Parker trčanjem osvojio 53 jarda. S druge strane, Ficdžerald je uhvatio 127 jardi, Boldin 84 jarda i Breston 71 jard dok je Vorner bacio za 377 jardi (31/43). Džejms je trčanjem osvojio 33 jarda. Odbrane oba tima nisu blistale, a jedan od razloga poraza Arizone leži i u činjenici da su izgubili čak 106 jardi zbog kazni. Trener Pitsburga Majk Tomlin postao je najmlađi trener sa šampionskim prstenom (36 godina).

Superboul zanimljivosti

Domaćin 43. Superboula bila je Tampa na Floridi i stadion Tampa Bej Bakanirsa na kojem su vladale stroge mere obezbeđenja. Osim oružja bilo je zabranjeno uneti i veće kamkordere, lasere, lopte, frizbije, kišobrane, štapove i motke, flaše, limenke, transparente, trube i sirene. Karta za Superboul koštala je 800 dolara, ali su štampani i mali kontingenti po cenama od 500 i 1.000 dolara. Prilikom preprodaje prosečna cena skočila je na 2.500 dolara, ali je zbog slabije potražnje mogla da se nađe i za 1.300 dolara. Na pojedinim sajtovima najbolja mesta prodavana su za 8.500 dolara. To pokazuje da je, u poređenju sa prošlogodišnjim Superboulom, svetska ekonomska kriza ostavila trag na ljubitelje američkog fudbala s obzirom na to da je za finale Petriotsa i Džajantsa prosečna cena karte na sekundarnom tržištu iznosila oko 3.500 dolara (600 u redovnoj prodaji). Publiku je u poluvremenu zabavljao Brus Springstin sa I strit bendom, a himnu je otpevala Dženifer Hadson. Policija je saopštila da je uhapšeno 26 osoba od čega devet zbog prodaje falsifikovanih ulaznica, 18 je izbačeno sa stadiona, a četiri manja aviona ušla su u zabranjenu zonu leta oko stadiona. Dve osobe pokušale su da uđu bez karata, dok je jedan vozačudario policajca na konju. Za reklame tokom utakmice kompanije su platile 206 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari