Veslačke posade nedaleko od olimpijskih normi na Svetskom kupu u Lucernu 1Foto: Veslački savez Srbije

Treća i završna regata Svetskog kupa u veslanju održana je ovog vikenda, od 7. do 9. jula u  švajcarskom Lucernu, gde je nastupilo šestoro veslača iz Srbije u četiri kategorije – muški
dvojac, muški dubl skul, kao i ženski i muški skif.

Po rečima Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, u Švajcarskoj su ostvareni dobri rezultati.

„Naš dvojac (Martin Mačkovič i Miloš Vasić) bio je četvrti i sa tim je rezultatom u šansi za osvajanje medalje na predstojećem Svetskom prvenstvu, kao i na Olipmijskim igrama dogodine. Dve posade skifa su na granici kvalifikacione norme za odlazak na Olimpijske igre. Jovana Arsić je bila deseta kao i Nikolaj Pimenov, a kvalifikaciona norma za odazak na Olimpijske igre je deveto
mesto. Dubl skul sa posadom Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik zauzeo je šesnaestu poziciju u Lucernu, a kvalifikacija za odlazak na Olimpijadu je jedanaesto mesto.

Srbija je, smatra Kovačević, u Lucernu nastupila kvalitetno i bila je konkurentna u mnogim disciplinama.

„Takmičenje je bilo izuzetno jako, sa veoma velikim brojem timova i oštrom konkurencijom u brojnim diciplinama, što je očigledno najava predstojećeg Svetskog prvenstva koje će se održati na Adi Ciganliji početkom septembra ove godine“.

Sve najbolje posade, ističe Kovačević, intenzivno се pripremaju za svetski šampionat koji će biti održan u Beogradu ove godine. Prema njegovim rečima cilj Veslačkog saveza Srbije je i da nakon uspešnih nastupa naših veslača na poslednjih pet olimpijskih igara, na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. srpski veslači osvoje olimpijsku medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari