Veslanje uz vetar: Zbog natezanja oko posade jedan od najboljih srpskih veslača možda ode u drugu reprezentaciju 1Foto: BETAPHOTO/Olimpijski komitet Srbije/DS

Veslački savez Srbije (VSS) i Veslački klub Partizan imaju različito viđenje o tome koji dubl skul treba da se oproba na kvalifikacionoj regati u Lucernu (19-21. maj) za odlazak na Olimpijske igre u Parizu ovog leta.

Crno-beli su zahtevali da se pošalju Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, jer ne samo da su najkvalitetniji i najbrži nego i sa izgledima za olimpijsku medalju.

VSS je odlučio da to budu Aleksandar Beđik i Matija Rajković, koji su pre dve nedelje zauzeli treće, poslednje mesto u C finalu na Evropskom prvenstvu u Segedinu, a ukupno 15.

Računi bez krčmara

Uprkos prostoj činjenici da je sportistima oduzeto pravo da se takmiče, VSS je preko medija slučaj predstavio kao „napad na Savez“, „nepoštovanje institucija“, „iznošenje laži i želju da se izazovu podele“, „nanošenje štete celokupnom sportu u Srbiji i narušavanje ugleda koji u svetu ima Veslački savez Srbije“.

Kad je reč o ugledu – Svetska veslačka organizacija je u januaru suspendovala VSS jer nije izmirio dug od 440.000 evra, koji se nagomilao u organizaciji prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Beogradu.

Iako je država, kao jedan od pokrovitelja, ranije dala ove pare Veslačkom savezu, u februaru je Vlada Srbije ponovo uplati ovaj novac, ali na račun Svetske veslačke organizacije da bi srpski veslači uopšte mogli da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Prvenstvo sveta je dodeljeno Srbiji 2019, u vreme prethodnog rukovodstva Saveza, a u međuvremenu su na čelo došli novi ljudi, koji su i organizovali šampionat.

„Ministarstvo sporta je i 2021. bilo upozoreno, ne samo od uzbunjivača nego i od Svetske veslačke organizacije da postoje propusti u pripremanju i organizovanju Svetskog prvenstva i da je jedan od razloga što do tih problema dolazi to što je smenjeno rukovodstvo sa kojima su oni i dogovorili da takmičenje bude u Srbiji. Ministarstvo na to nije reagovalo“, rekla je Snežana Đurić sa antikorupcijskog portala „Pištaljka“ za Euronews u februaru ove godine.

„Ekipa priželjkuje da se Mačković slomi“

Kako tvrdi izvor Danasa, čelnici VSS tvrde da je za manjak kriva inflacija, ali su gubici, zapravo, posledica loše organizacije, jer, kako kaže, ovaj sport već tri godine vode nekompetentni.

– Ne samo da su napravili dug, već je Srbiji oduzeta i organizacija Evropskog prvenstva 2025, takmičenja koje bi donelo prihod našoj zemlji. Takođe, ministarstvo sporta je obustavilo budžetsko finansiranje VSS za 2024. zbog netransparentnog i nesavesnog poslovanja, pa takmičari i klubovi sami snose sve troškove. S druge strane, tu ekipu je nemoguće skloniti, jer se u „malim“ sportovima vrti veliki novac iz budžeta i oni ne žele da ga se odreknu. Njima bi bilo drago da se Mačković razočara zbog toga što su mu onemogućili učešće u kvalifikacijama za Igre u Parizu i da zato prestane da se bavi veslanjem. On predstavlja trošak, jer moraju da mu plaćaju pripreme i odlaske na takmičenja, umesto da sav taj novac strpaju sebi u džep – tvrdi naš sagovornik.

Budžetsko finansiranje VSS prekinuto je pošto je, posle detaljne analize poslovanja, pomoćnik ministra sporta Željko Trajković utvrdio da je neosnovano potrošeno 28 miliona dinara. Podneta je i krivična prijava protiv NN lica zbog falsifikovanja dokumentacije u pravdanju sredstava prema budžetu.

Došlo i do Bože Maljkovića

Umešao se Olimpijski komitet Srbije, obaveštavajući 30. aprila državne organe da se „u sportskoj grani veslanje dešava teško ugrožavanje najviših interesa Republike Srbije na Olimpijskim igrama“.

U pismu koje je potpisao predsednik OKS Božidar Maljković navodi se, između ostalog, da su Pimenov i Mačković potencijal za najviši plasman i poziva se država da hitno reaguje.

Organizovan je sastanak predstavnika ministarstva za sport, VSS i OKS na kojem je trebalo da se donese odluka o učešću Pimenova i Mačkovića na kvalifikacionoj regati, ali je VSS ostao pri odluci da u Lucern putuju Beđik i Rajković, iako su oni sami rekli da nemaju šanse da se plasiraju na Igre.

Ministarstvo je Savezu ponudilo pomoć u rešavanju dugova i povratak na finansiranje iz budžeta ukoliko bude poštovao sportske kriterijume i prijavi najbolju posadu. I to nije bilo dovoljno.

Igranje sa stotinkama

Trener Nikola Stojić, nekadašnji olimpijac, koji radi sa Pimenovim i Mačkovićem, kaže za Danas da insistiranje da Beđik bude u dubl skulu nije pitanje sukoba VSS i Partizana, jer je i Beđik član crno-belih. On ukazuje da se radi o „stvarima koje nisu za medije“:

– Savez je ponudio Mačkoviću da vesla sa Beđikom, ali ovo nije pijaca pa da se pogađamo i cenjkamo, već sport u kojem su važne stotinke i sekunde. Želja Pimenova i Mačkovića je bila da zajedno veslaju i nije jasno zašto to nekome smeta. Najvažnije je bilo da izborimo još jednu normu za Pariz, a potom da donesemo odluku šta da se uradi kako bi se ostvario najbolji rezultat na Olimpijskim igrama – kaže Stojić, dodajući da su veslači trenirali tako da i u Lucernu i u Parizu ostvare najbolje rezultate.

Stojić napominje da postoji mogućnost da Mačković na Igrama u Los Anđelesu 2028. bude u reprezentaciji neke druge zemlje, jer je već dobio ponude.

Bes šampionke

Razmirice su ganule skifistkinju Jovanu Arsić, prvakinju u Segedinu, koja je VSS donela olimpijsku kvotu za svoju disciplinu, i dalje jedinu za Pariz (vlasnik kvote nisu veslači koji su se za nju izborili već Savez koji odlučuje kome će je nameniti).

– Pored velikog ponosa zbog osvojene zlatne medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu, u isto vreme osećam ogromnu tugu, ali i bes zbog odluke VSS da oduzme olimpijske snove mojim drugovima iz reprezentacije – istakla je Arsić, učesnica prošlih Igara u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari