Veterani Fenerbahčea u zamahu: Džeko nadmašio Roberta Karlosa, Tadić nadomak Miška Mirkovića 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

U čežnji za titulom turskog fudbalskog prvaka, koju čeka punu deceniju, Fenerbahče je doveo dva prekaljena asa da mu budu okosnice gorućih želja.

I s bosanskim golgeterom Edinom Džekom (37), koji je stigao iz Rome, i s Dušanom Tadićem, uskoro 35-godišnjakom, dojučerašnjim pakerom u Ajaksu, potpisani su ugovori na po dve sezone.

Obojica su se već po svom kasnom igračkom dobu upisali u klupsku istoriju.

Istanbulski tim pokušava da kroz kvalifikacije prokrči put do Lige konferencije, trećestepenog, najmlađeg klupskog takmičenja UEFA. U drugom kolu je lako izašao na kraj s moldavskim Zimbruom.

U prvoj utakmici ga je preslišao na „Saračogluu” s 5:0. Kad je Džeko povisio na 3:0, postao je s 37 godina i 131 danom ne samo najstariji strelac Fenerbahčea u evrokupovima nego turskog fudbala uopšte.

Domaći as Emre Belozoglu je imao 37 godina i 90 dana kada je, igrajući za prestonički Bašakšehir, zatresao Braginu mrežu u Ligi Evrope 2017. Portugalski tim se kod kuće radovao s 2:1.

Aruna Kone, napadač iz Obale Slonovače, imao je 37 godina i 14 dana kada je, takođe u Ligi Evrope, bio dvostruki strelac u Sivasovoj pobedi s 3:2 protiv Karabaga iz Azerbejdžana, koji ga je 2020. dočekao na Bašakšehirovom stadionu „Fatih Terim”.

Fenerbahče je ubedljiv bio i u revanšu u Kišinjevu (4:0). Džeko je ostao na klupi, a kada je Tadić na početku drugog poluvremena načeo domaćina, stekao je s 34 godine i 254 dana zvanje najstarijeg stranog strelca za Fener u utakmici evrokupa u gostima.

Maribor, sledeći protivnik, savladan je u Istanbulu s 3:1, a Tadić je postavio konačan rezultata s bele tačke. U četvrtak je revanš u Ljudskom vrtu, gde Džeko već može da ga nadmaši po evrogolu na strani.

 

Između dva evropska izazova pobednik turskog kupa je pobedom krenuo u domaćem prvenstvu.

U prvom kolu je s 2:1 kod kuće savladao Gazijantep, u čijem timu su igrali nekadašnje Partizanove uzdanice Marko Jevtović i Lazar Marković. Džeko je dao oba gola, u 3. i 18. minutu, a golman gostiju je panterskom paradom ka svom donjem levom uglu ukrotio Tadićev penal u 54.

Bosanski napadač je ušao u klupske anale i kao najstariji strani strelac za Fenerbahče u turskoj ligi s 37 godina i 148 dana.

 

Nadmašio je Brazilca Roberta Karlosa. Njemu je bilo 36 godina i 14 dana kad je 2009, u pretposlednjem kolu, iz slobodnog udarca zatresao mrežu Konije u Istanbulu (4:2).

Argentinac Hose Sosa imao je 35 godina i 314 dana kad je dao gol pre kraju sezone 2020/21, a senegalski napadač Papis Sise 35 godina i 338 dana samo dva kola kasnije.

Tadić do završetka sezone može da se pomakne ka vrhu starosne večne liste u svim takmičenjima, koju Belozoglu predvodi s 39 godina i 318 dana iz jula 2020, a prati ga Džeko.

Nadmašio bi Holanđanina Pjera van Hojdonka (35-91 iz 2005), a i Miška Mirkovića, nekadašnjeg desnog beka OFK Beograda, koji je imao 35 godina i 31 dan kad je bio dvostruki strelac u remiju 3:3 s Kodžaelijom u gostima u četvrtom kolu 2001.

Da je Tadić nadmudrio golmana Gazijantepa, već bi bio ispred Holanđanina Dirka Kojta (34-265 iz 2015). Do Mirkovića mora da savlada i legendu kluba Leftera Kučukandonijadisa (34-299 iz 1960) i Brazilca Aleksa (35-6 iz 2012).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari