Stefan Đorđević: Vežbanje na košu u dvorištu 1Foto: STARSPORT

Kvalitetnu i dopadljivu košarku demonstrirao je FMP ove sezone, dugo su „panteri“ bili među četiri najbolje ekipe u ABA ligi, u Železniku su izgubili svega tri utakmice, a meru su uspeli da uzmu i Budućnosti.

Brza igra, sa racionalnim protokom lopte, kao posledica precizno osmišljenih akcija kvalifikovala je trenera Vladu Jovanovića za pomoćnika Igora Kokoškova u stručnom štabu reprezentacije Srbije, a uz ranije pozivanog Aleksu Radanova, Stefana Đorđevića dovela do statusa debitanta za prvi kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo.

Rođeni Leskovčanin, do prekida takmičarske sezone, bio je najbolji strelac i skakač u ekipi FMP (12,8p i 5,5sk) profilišući se kao centar odličan u igri dva na dva, istančanog osećaja za otvaranje ka košu i tajminga zbog kojeg je naveo na razmišljanje sve u Crvenoj zvezdi da mu napokon ukažu šansu, jer bi u suprotnom lako mogao naredne sezone da zaigra u klubu čija adresa nije ni u Železniku, ali ni na Malom Kalemegdanu.

– Kod kuće sam, imam koš u dvorištu, improvizovao sam teretanu, nabavio određene sprave za vežbanje. Trčim svaki drugi dan, a ostatak vremena provodim sa porodicom ili odem na pecanje, koje obožavam – raspoložen, ali i malo zbunjen pozivom, Đorđević je predočio kako provodi dane u svom Leskovcu.

FMP je do prekida takmičarske sezone, kolo pre kraja regularnog dela, daleko premašio primarni cvilj – opstanak u „elitnoj diviziji“ regionalnog takmičenja. Tim iz Železnika imao je četvrti najefikansiji napad (84,1 p) i drugi najorganizovaniji (19,6as).

– Sezona je bila baš dobra; osim evidentnog pada na samom kraju, mislim da možemo biti zadovoljni urađenim. Trenirali smo jako, bukvalno do poslednjeg dana. Kod trenera Vlade Jovanovića i njegovog stručnog štaba nije ni moguće drugačije. Kada su se utakmice igrale jednom nedeljno, imali smo dva puta dnevno treninge po dva sata: pre podne, uglavnom je bila kombinacija teretane i tehnike, akcenat je često stavljan na šut ili neke tehničke elemente, dok je posle podne uvežbavana taktika. Verujte mi i te vežbe tehnike umele su da budu baš naporne i zahtevne… Nažalost, forma je varljiva kategorija i mi smo na samom kraju rezultatski popustili. Bili smo toliko spremni da je svako od nas u punoj brzini mogao da odigra svaki meč po 20-25 minuta – dakle, pod maksimalnim opterećenjem – priča 21-godišnji centar.

„Panteri“ su, kao retko koja ekipa ove sezone, imali čak trojicu plejmejkera, različitih igračkih profila, što je posebno pogodovalo Đorđeviću, čija produktivnost zavisi od pravovremenih pasova spoljne linije. Prosek od skoro 20 asistencija po meču, najbolje ilustruje nivo kolektivne igre pulena trenera Jovanovića.

– Centar sam koji u jednoj akciji više puta ulazi u blok u „pik“ igri i od pravovremenosti pasa i otvaranja iz bloka zavisi i moja produktivnost u napadu. Zahvalio bih se saigračima, u datom kontekstu, naročito treneru Jovanoviću koji je verovao u mene i kada mi nije išlo, kada sam u jednom periodu sezone pao u formi – iskren je mladi centar, koji je tokom sezone postao veoma interesantan i nekim inostranim klubovima.

– Čuo jesam da su postojala određena interesovanja, ali se nisam previše obazirao. Imam ugovor sa Crvenom zvezdom i za sledeću sezonu, a ne spadam u grupu igrača koji previše maštaju i umeju da budu nerealni. Naravno, voleo bih da se jednog dana okušam u Evroligi ili NBA ali nisam time opterećen – zna Đorđević.

Da njegove partije nisu prošle neopaženo, a potvrđene su i debijem za seniorsku reprezentaciju Srbije.

– Iskreno, meni je poziv u reprezentaciju došao potpuno neočekivano. Bio sam u blagom šoku od sreće,  za mene je to najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Tačno je da su pripreme za prvi kvalifikacioni prozor za plasman na Evropsko prvenstvo bile kratke, ali smo mnogo toga prošli. Igor Kokoškov je zaista neverovatan stručnjak; iz njega izvire košarka. On je, pre svega, dobar čovek, neko ko toliko odiše mirnoćom i staloženošću da je to prosto neverovatno. Imao je izuzetan respekt prema svima i za tako kratko vreme dosta sam toga naučio – priča Đorđević o selektoru reprezentacije, prenevši i neke principe na kojima je insistirao preuzevši vođenje Srbije od Aleksandra Đorđevića.

– Brza i košarka na otvorenom terenu, kolokvijalno rečeno, na tome insistira, što je negde i normalno, s obzirom na višedecenijski staž u NBA. Radili smo puno na utrčavanjima, kretnjama bez lopte, taktici u samoj tranziciji.

Iako je u mlađim kategorijama Zvezde igrao uglavnom krilnog centra, samim tim i koristio šut za tri poena, zanimljivo je da ove sezone nijednom nije pokušao van linije 6,75.

– Ovo mi je bila prva seniorska sezona u kojoj nisam ni pokušao za tri poena. U mlađim kategorijama sam bio krilni centar, vremenom sam prelazio na nešto između četvorke i petice; na kraju sam završio na mestu centra. Šut je svakako segment koji ću morati da popravim; jednostavno nije isto kada imate samo dubinu u igri i istovremeno dubinu i širinu. Naročito mi je važno da popravim šut preko ruke čuvara – istakao je reprezentativac Srbije.

– Pratim i pokušavam da usvojim način na koji igra i razmišlja Nikola Jokić, međutim biti nešto slično je potpuno nerealno. On je nestvaran talenat i njegov nivo košarke je nešto unikatno. Jeste da je dosta niži od mene, ali po stilu igre, najviše mi odgovara Kajl Hajns iz CSKA. Sjajan je u „šort rolu“ (kratka otvaranja iz blokade), samom „piku“, sve situacije rešava iz jednog ili dva driblinga. Dominantan je i u skoku, odličan u odbrani. Dopada mi se i stil Jana Veselog: brz je, agresivan, odličan u odbrani, takođe često prisutan u skoku – otkrio je košarkaš FMP kome se divi i koji ga igrači posebno motivišu.

I sledeće sezone u FMP-u

Stefan Đorđević ima još godinu dana ugovor sa Crvenom zvezdom i ne bi imao ništa protiv da i sledeće nastupa za tim iz Železnika. U takvu verziju, ipak, teško je poverovati, s obzirom da postoje naznake da će klub za takmičarsku 2020/21 drastično podmladiti sastav i u avanturu krenuti sa novim stručnim štabom.

„Mogao bih i sledeću sezonu da provedem u FMP ako organizacija bude dobra i ekipa bude imala jasan potencijal. Uvek se rukovodim time da je daleko bolje igrati u možda manje klubu, nego sedeti na klupi i nemati minutažu u nekom većem. Negde sam možda i svestan da je red za određeni iskorak, za početak možda da se okušam u Evrokupu“, racionalan je Đorđević.

Zahvalan Jovanoviću i saradnicima

Prekinuta, bila je ujedno treća sezona koju je Stefan Đorđević proveo u FMP. Talentovani centar je stava da je ove sve bilo potaman u ekipi i da je stručni štab uradio veliki deo posla.

„Veoma mi je drago što je Vlada Jovanović postao deo stručnog štaba reprezentacije Srbije. On je u FMP uveo postulate moderne košarke i bio istrajan u primeni fundamentalnih stvari. Izuzetno je posvećen košarci; odlično razume samu igru i ima dobar odnos sa igračima. Njemu ću večno biti zahvalan, ali želim da pomenem i njegove saradnike: Miodrag Dinić je sa nama radio na centarskoj tehnici, pritom je odlično, zajedno sa Zorićem, obavljao skautnig. Imali smo i odlične kondicione trenere, bili spremini da brzo i agresivno igramo, kontinuirano, po 20-25 minuta“, podvukao je Leskovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari