(VIDEO, FOTO) Incidenti obeležili mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog: Parola sa kukastim krstom uz Davidovu zvezdu, tuče navijača i policije i prekidi utakmice 1Foto: EPA-EFE/Fehim Demir

Derbi dva mostarska kluba, Veleža i Zrinjskog, u 14. kolu Premijerlige Bosne i Hercegovine, prekinut je u dva navrata zbog nereda na tribinama, obračuna navijača i policije, kao i zbog isticanja antisemitske parole, neviđene na evropskim fudbalskim stadionima u poslednjih 80 godina.

Na ogradi dela tribine na kojoj se nalaze navijači Veleža, kluba za koji u podeljenom gradu navijaju Bošnjaci, u 37. minutu našla se parola na kojoj su se izjednačeni, jedan pored drugog, našli nacistički kukasti krst, ustaško “U” i jevrejska Davidova zvezda, zajedno sa crtežom muškog polnog organa.

Nakon toga sudija je prekinuo utakmicu, a prekid je trajao sve dok fudbaleri Veleža nisu ubedili svoje pristalice da uklone transparent sa ograde.

U jeku rata u Izraelu pristalice Veleža želele su ovom porukom da svoje suparnike, navijače Zrinjskog, prikažu kao naciste i ustaše, koji, uz to i podržavaju Izrael u ratu koji ova država vodi protiv palestinskog Hamasa.

Potom je na tom delu tribine bila raširena i velika palestinska zastava, kao znak podrške navijača Veleža Palestincima.

Tokom utakmice navijači Zrinjskog su se potukli sa redarima, na teren su ubacivali baklje i kamenje, a kada je intervenisala policija sudija je povukao igrače oba tima u svlačionice, da bi se duel nastavio posle pauze od pola sata.

Derbi Mostara je utakmica visokog rizika i skoro svaki meč ova dva kluba su obeležili incidenti.

U gradu koji je podeljen tokom rata u Bosni i Hercegovini, za Velež pretežno navijaju Bošnjaci, dok Zrinjski podržavaju stanovnici iz hrvatskog dela.

Meč je završen pobedom Veleža rezultatom 3:0, što je prvi trijumf „rođenih“ nad najvećim rivalom posle četiri godine i pet poraza za redom u šampionatu Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari