(VIDEO) Sirtaki u svlačionici Fortune, polufinaliste Kupa Nemačke posle 28 godina: Kao u vreme kad je Pančev dao gol Bajernu u Diseldorfu 1Foto: Christian Charisius/dpa via AP

Fortuna iz Diseldorfa je prvi polufinalista Kupa Nemačke u fudbalu, a među četiri najbolja je poslednji put bila 1996.

U drugoligaškom okršaju u četvrtfinalu na penale je u Hamburgu izbacila Sankt Pauli, koji je gajio nadu da će u polufinale prvi put posle 2006.

Utakmica je bila uzbudljiva. Gosti su dvaput vodili, a domaćin je poslednji voz uhvatio na izdisaju produžetaka.

U osnovnom delu meča oba pogotka su pala s bele tačke. Fortuna je povela u 38. minutu preko Holanđanina Vermelja. Sankt  Pauli je poravnao u 60. minutu golom Nemca Hartela.

U produžecima prvi je mrežu zatresao Japanac Tanaka (99). Za penale se izborio nemački igrač alžirskog porekla Buhalfa.

Sankt Pauli je iskoristio prva tri penala, ali sledeća dva nije.

Fortuna se osmehnula Fortuni. Odsudni pogodak je postigao grčki napadač Colis, koji je pozajmica Noriča.

U njegovu čast je u svlačionici zatim odjekivao sirtaki, a igrači su se hvatali jedan za drugog kao Grk Zorba (Entoni Kvin) i Basil (Alan Bejts) u kultnoj filmskoj sceni na muziku Mikisa Teodorakisa.

 

Fortuna je osvajač nemačkog kupa bila 1979. i 1980. Tada je poslednji put i ušla u finale.

U sezoni 1995/96, kada je pod trenerom Aleksandrom Ristićem igrala u Bundesligi, u prvom kolu je izbacila Dinamo u Drezdenu s 3:1.

Većinsko mišljenje je bilo da će joj u drugom kolu doći kraj, jer joj je na megdan na stadion „Rajna“, gde je dočekivala protivnike od 1974. do 2002, došao Bajern predvođen Otom Rehagelom.

Fortuna je načinila podvig s 3:1, a Olivera Kana je prvi nadmudrio Darko Pančev u 22. minutu.

 

Proslavljeni golgeret Crvene zvezde, strelac protiv Bajerna i u prvoj utakmici polufinala Kupa šampiona 1991. na Olimpijskom stadionu u Minhenu, na putu crveno-belih na krov Evrope, tražio je sebe u Bundesligi pošto u Interu, u koji je 1992. došao s Marakane, nije dobio očekivanu šansu.

Neroazuri su ga za drugi deo sezone 1994/95. pozajmili Lajpcigu, a zatim ga je Ristić, dugogodišnji trener u nemačkom fudbalu, doveo u Diseldorf.

Igrao je i u Drezdenu (podsetio se na Zvezdinu utakmicu s Dinamom u revanšu četvrtfinala 1991). Zatim ga nije bilo u sastavu na „Rajni“ protiv Hemnicera u osmini finala (isto 3:1) i u četvrtfinalu s Nirnbergom (1:0).

Vratio se za duel polufinala s Karlsrueom u gostima. Domaćin, takođe bundesligaš tih godina, pobedio je s 2:0 golovima Rusa Sergeja Kirjakova u 15. minutu i Tomasa Heslera u 79.

Pančev, s brojem 22 na leđima u toj sezoni, igrao je do 67. minuta. Umesto njega je ušao Kujtim Šalja, nekadašnji napadač Partizana, Prištine i zagrebačkog Dinama.

Zlatna kopačka Evrope za 1991. otišla je posle u Sion da završi karijeru s nepune 32 godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari