Vimbldon dobija novu kraljicu 1Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Australijska teniserka Ešli Barti i Čehinja Karolina Pliškova igraće u finalu ovogodišnjeg Vimbldona u konkurenciji teniserki.

Barti, trenutno prvoplasirana na WTA listi, u polufinalu je pobedila Nemicu Anđeliku Kerber sa 6:3, 7:6, dok je Pliškova bila bolja od Beloruskinje Arine Sabalenke (5:7, 6:4, 6:4).

Ono što je već sada izvesno je da će najpoznatiji turnir na svetu dobiti novu kraljicu, pošto je ovo prvi put da su se plasirale u finale Vimbldona. Za obe će ovo biti drugi put da se bore za trofej na jednom grend slem turniru – Barti je 2019. osvojila Rolan Garos, dok je najbolji rezultat Pliškove finale na US openu 2016. godine.

Australijanka je na ovogodišnji Vimbldon stigla kao jedna od favoritkinja, pre svega zbog činjenice da je prvoplasirana na WTA listi, ali je neočekivano lako stigla do same završnice. Ovo se pre svega odnosi na polufinalni meč sa Kerberovom, jer je Nemica bivša pobednica Vimbldona i važi za igračicu koja se mnogo bolje snalazi na travnatoj podlozi. Ipak, presudilo je to što je Barti taktički trenutno najbolja igračica na svetu.

– Ovo je fantastično, odigrala sam možda i najbolji meč u karijeri. Ponosna sam na sebe i na svoj tim. Imam šansu da ostvarim ono što sam sanjala kad sam bila dete – izjavila je Australijanka po završetku meča sa Nemicom.

Barti je prva Australijanka koja se plasirala u finale Vimbldona posle 41 godine, kada je njen idol, Ivon Gulagong osvojila svoj drugi trofej na ovom turniru. Takođe, ove godine je i 50-godišnjica prve titule koju je Gulagong osvojila na terenima „Ol Ingland kluba“, pa je Bartijeva u polufinalnom meču nosila haljinu sa motivima koji su podsećali na taj događaj.

– Ovo je važna godišnjica za Ivon i srećna sam što sam bila u situaciju da nosim haljinu koja podseća na njen uspeh ovde. Uzbuđena sam zbog toga što ću imati priliku da se upišem u istoriju tenisa i postignem nešto što je postigla igračica koja je moj idol – izjavila je Barti.

Plasman Karoline Pliškove u finale predstavlja veliko iznenađenje, ne samo za tenisku javnost, nego i za nju lično. Ove sezone igrala je u promenljivoj formi, sa mnogo više padova nego uspona. Nekada prvoplasirana na WTA listi je neposredno pred Vimbldon ispala iz deset najboljih, prvi put od 2016. godine i utisak je bio da se karijera 29-godišnje Čehinje polako kreće nizbrdo. Uostalom, prvo što je rekla posle trijumfa nad Sabalenkom je bilo: “Još uvek ne verujem da sam u finalu Vimbldona“.

Čak i kada je bila u najboljoj formi Pliškova je na Vimbldonu igrala loše. Nikada nije uspevala da se plasira u osam najboljih, a do ovogodišnjeg polufinala stigla je kombinacijom srećnih okolnosti i teško izvojevanih pobeda. Ipak, u duelu sa Sabalenko odigrala je sjajan meč i eliminisala igračicu koja je bila favoritkinja za osvajanje trofeja.

– Mislim da je uvek neophodno da imate malo sreće. Pre početka turnira moja ambicija je bila da se domognem druge nedelje. Nisam ni pomišljala da mogu da se plasiram u finale – izjavila je Čehinja, a zatim dodala da travnata podloga više odgovara njenoj protivnici u meču za trofej:

– Trava odgovara njenom stilu igre, ali u pitanju je finale, sve je moguće. Naši međusobni mečevi su uvek bili neizvesni i mislim da imam šanse za pobedu. Kad igraš u finalu ovakvog turnira uvek želiš da se sastaneš sa najboljom.

Kirjos odustao od Igara

Australijanac Nik Kirjos objavio je putem društvenih mreža da neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što su vlasti Japana objavile da definitivno neće biti navijača na tribinama.

„Bila bi mi velika čast da predstavljam Australiju na Olimpijskim igrama. Ali znam kakav sam. Samo saznanje da ću igrati pred praznim tribinama nije moj fazon. Nikada nije ni bio“, napisao je Kirjos, koji se povukao sa turnira na Vimbldonu, gde je stigao do trećeg kola.

Pliškova bez trofeja na grend slemu

Karolina Pliškova je jedna od tri teniserke koje su bile na prvom mestu WTA liste a da nikada nisu osvajala grend slem turnir. Čehinja je bila zvanično prva teniserka sveta osam nedelja (od jula do septembra 2017. godine), ali je, osim plasmana u finale US opena 2016. godine, imala malo uspeha na najvažnijim turnirima. Osim Pliškove samo su još Jelena Janković i Dinara Safina bile prvoplasirane na WTA listi a da nikada u karijeri nisu podizale trofej na Vimbldonu, US openu, Rolan Garosu ili Australijan openu.

Barti: Kriket za psiho oporavak

Australijanka Ešli Barti osvojila je Vimbldon pre deset godina u konkurenciji juniorki. Tada 15-godišnjakinja važila je za najtalentovaniju igračicu sveta, ali je 2014. godine odlučila da prestane da se bavi tenisom zbog psihičkih problema. Jedno vreme je trenirala kriket, ali se 2016. vratila na teniske terene.

– Najveći usponi dešavaju se posle najvećih padova i zato je uspeh na ovom turniru toliko važan za mene. Puno toga sam naučila iz onoga što mi se dešavalo i ponosna sam što sam sada u finalu – rekla je Barti po završetku polufinalnog duela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari