Još jedan Srbin u NCAA: Posle Radenovića i Ristića, Borovčanin stigao na Arizonu 1Filip Borovčanin - instagram

Nije retkost da talentovani srpski košarkaši karijeru nastavljaju na američkim univerzitetima, naprotiv, međutim retko ko od njih uspe da zadovolji kriterijume najprestižnijih, odnosno onih sa najboljim košarkaškim programom. Jedan od njih, od naredne sezone biće Filip Borovčanin, osamnaestogodišnji košarkaš Beka koji se dogovorio sa Arizonom i od naredne takmičarske godine nastupaće za univerzitet na kojem su sjajna životna i igračka iskustva prethodno stekli Ivan Radenović i Dušan Ristić.

Borovčanin je bio u sferi interesovanja Teksas Teka ali se na kraju odlučio za prelazak na univerzitet koji poslednjih godina pruža šansu brojnim igračima iz Evrope. Samo ove sezone u timu su bili Ker Krisa iz Estonije, Šveđanin Pel Laron, kao i litvanska braća Tubelis.

Sličnu logiku trener Tomi Lojd prethodno je primenjivao na Gonzagi, na kojoj je uspešno igrao Filip Petrušev. Borovčanin je privukao pažnju dokazanom stručnjaku zbog svojih napadačkih sposobnosti, kao neko ko može da pokriva pozicije dvojke i trojke. Zanimljivo je da je iz Beka put Amerike pre par godina krenuo i Alen Smailagić, doduše ne na univerzitet već direktno u Golden Stejt.

Borovčanin je u u  dresu Beka prosečno je beležio 20 poena, devet skokova za 27 minuta na parketu.

„Želim da zahvalim svima koji su uticali na moj razvoj i koji su mi pomogli da postanem najbolja verzija sebe. Posebna zahvalnost ide Košarkaškom klubu Beko za nezaboravne godine koje su iza nas. Nastavljam da idem ka svom cilju“, napisao je Borovčanin na Instagram profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari