Virtusu pehar i mesto u Evroligi 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Višemilionsko ulaganje porodice Zaneti napokon se u potpunosti isplatilo. Posle povratka domaće titule prošle sezone, prethodno pehara u FIBA Ligi šampiona, Virtus je maksimalno iskoristio organizaciju finala Evrokupa, fenomenalnu atmosferu u Segafredo areni da natera Bursaspor na kapitulaciju i time dođe do pehara i mesta u Evroligi naredne takmičarske godine (80:67).

Miloš Teodosić bio je najzaslužniji za pobedu nekadašnjeg evropskog prvaka sa 21 poenom od kojih su poslednjih osam bili presudni, prvo u sticanju dvocifrene prednosti, a kasnije i za definitivno slamanje otpora pulena Dušana Alimpijevića.

Činjenica da su četvorica kvalitetnih igrača ostala izvan rostera negde jasno naznačuje koliko je Virtus ove sezone uložio kako bi se napokon vratio u Evroligu.

Budžetski kapacitet od 25 miliona evra ogledao se u finalu kroz mogućnost Serđa Skariola da konstantno rotira igrače, menja opcije ne strahujući da bi moglo da dođe do oscilacija u igri.

Na drugoj strani osmorica veličanstvenih, koji su ispričali najbajkovitiju košarkašku priču u posednjoj deceniji, viteški su se borili u meču za trofej u Evrokupu ali jednostavno snagom, svežinom i atleticizmom nisu mogli da odgovore rivalu.

Virtus je imao čak 17 skokova u napadu, zbirno 22 asistencije, uz devet pogođenih trojki.

Skariolo je izrotirao svih 12 igrača, suštinski koristeći devetoricu asova evropskog formata, dok je na drugoj strani Alimpijević mogao da svrsishodan učinak očekuje tek od sedmorice.

Nidam, omaleni plejmejker, pritom je bio opterećen faulovima, faktički od starta utakmice, a Hejs i Dudžinski snagom i tehnikom na niskom postu Žaitea i Šengelije.

Bursu nije ni služio šut sa distance; posle proseka od 13,3 trojke u plej-ofu, na četvrtom vezanom gostovanju ubacili su svega šest na 23 odsto uspešnosti.

Koliko god da su uspevali da defanzivno odgovore u piku zatvarajući reket i pravovremeno rotirajući, nisu mogli da istovremeno zatvore sve napadačke opcije, a Virtus ih je u svakom trenutku imao makar tri ili četiri.

Teodosić je bio najkonstantniji; do poluvremena je ubacio11 poena, potom dve vezane trojke za vođstvo od 15 razlike (56:43) uz realizaciju ključnog ulaza pred kraj meča. Teo je tako kompletirao klupske trofeje na međunarodnoj sceni: posle Evrolige u dresu CSKA, sa Virtusom je osvojio Evrokup.

Bursa je maksimalno uspela da dođe na minus pet (64:59), ali sa povređenim Endrjusom Bitim, Hejs i Dudžinski nisu mogli da se nadmeću sa silom u crnim dresovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari