Virus bacio gigante na kolena 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Špansko prvenstvo bi ove sezone, posle šest godina, moglo da dobije šampiona koji se neće zvati Real Madrid ili Barselona.

Madridski i katalonski gigant zabeležili su već u prvih osam kola po dva poraza, a hroničari ne pamte kada ni jedan od dva kluba nije bio među prve tri ekipe posle četvrtine odigranog prvenstva.

Barselona je poslednji put prvo mesto tabele videla u februaru prošle godine, ali je tadašnji trener Ernesto Valverde morao da ode usled unutarklupskih nemira.

Pozadina smene ležala je u sukobu  na relaciji Leo Mesi – Đozep Bartomeu (predsednik kluba), a trener je na kraju ispao kolateralna šteta.

Međutim, ceh smene stratega koji je držao lidersku poziciju u La ligi platio je ceo klub.

Novi trener Kike Setjen nije uspeo da pomiri zavađene klanove u svlačionici, sukob između Mesija i uprave eskalirao je i izbio u javnost, a najveću korist imao je večiti rival Real Madrid koji je od očajnog početka protekle sezone uspeo da se u sred korone vrati na prvo mesto i osvoji titulu.

Narodski rečeno tikva je pukla sredinom avgusta kada je u Ligi šampiona Bajern u Lisabonu deklasirao Barsu sa 8:2.

Uprava je tada bila primorana na radikalne rezove, pa je preko noći odlučeno da se Ronald Kuman angažuje za novog trenera.

Plan Bartomeua da razbije takozvani latinoamerički klan, odnosno grupu neposlušnih u svlačionici, samo je delimično uspeo prodajom Luisa Suareza.

Iako je Leo Mesi krajem leta bio odlučan u nameri da ode, što bi Bartomeuu olakšalo zavođenje discipline i povratka primata u svlačionici, uprava Katalonaca odlučila je da se inati.

Argentincu je predočeno da može da ode samo ako neko plati otkupnu klauzulu koja je u ugovoru definisana na preko 200 miliona evra.

Iako je Mesi bojkotovao početak priprema, na kraju je ipak on prvi popustio i prelomio da će da ostane u klubu najmanje do sledećeg leta, kada mu ističe aktuelni ugovor.

Ipak, utisak je da je ostankom u klubu najbolji fudbaler sveta nastavio svoj tihi rat protiv uprave, a ovaj put su mu na ruku išli očajni rezultati koji su se iz prošle samo prelili na ovu sezonu.

Bartomeu je pod pritiskom javnosti i usled velikog otpora unutar kluba podneo ostavku krajem oktobra, a izbori za novog predsednika kluba održaće se u martu naredne godine.

Sve do tada Barsa kao da će ostati u poziciji da je ni na nebu ni na zemlji.

Trener Ronald Kuman ne zna da li će dobiti podršku nove uprave, pošto je prilikom dolaska u klub već obeležen kao Bartomeuov čovek.

Leo Mesi je ostao najuticajniji u svlačionici, a na terenu deluje da pruža maksimum samo kad on to želi, dok se, po oceni lokalnih medija, na po njegovom mišljenju nedovoljno bitnim utakmicama više šeta po terenu.

Dodatni problem katalonskom gigantu pravi finansijska kriza koja se po principu da nesreća nikada ne dolazi sama poklopila sa rezultatskom.

Klub je objavio da trenutno ima dug od 820 miliona evra koji galopirano raste zbog smanjenog prihoda usled pandemije korona virusa.

Više od trećine prihoda Barselone činile su prodate ulaznice i sezonske karte, a ukupno preko polovine budžeta kluba punilo se preko turista koji obilaze stadion, kupuju dresove i suvenire, što uživo što preko interneta u drugim krajevima sveta.

Svi ti planirani prihodi su skoro skroz zaustavljeni u martu.

Dogovor sa igračima o smanjenju plata nije uspeo da uspori povećanje duga, pa se klub u oktobru obratio i Vladi Katalonije za pomoć.

Šlag na torti Barsinih problema leži i u dogovoru administracije Bartomeua sa američkom finansijskom korporacijom „Goldman Saks“ o pozajmici od 800 miliona evra za rekonstrukciju „Kamp Nou“ stadiona.

Pozajmica je dogovorena još prošle godine, a trebalo bi da se aktivira ovog decembra.

Iako bi Barselona sada najradije odustala od posla ili ga barem odložila na nekoliko sezona, sada se samo „Goldman Saks“ pita i od njih zavisi da li će dug kluba biti uvećan na 1,6 milijardi evra ili će ostati na 800 miliona.

Španski mediji tvrde da bi u slučaju da se korona kriza ne reši naredne sezone, katalonski klub mogao da bankrotira u roku od godinu dana.

Real Madrid je na prvi pogled samo u rezultatskoj krizi, mada list „Marka“ tvrdi da se finansije kluba vešto kriju po naredbi prvog čoveka Florentina Pereza.

„Kraljevski klub“ je navodno u boljoj situaciji od Barselone kada je u pitanju prodaja dresova i suvenira širom sveta.

Procena je da je Barselona kao klub zbog otvorenog separatističkog stava i propagiranja nezavisne Katalonije mnogo izgubila na marketinškom planu čak i van Španije.

Komercijalni sektor Reala je odmah po izbijanju korona krize ekspresno reagovao i snizio cene artikala koji se naručuju preko interneta.

Iako je u Evropi i SAD zabeležen pad prodaje proizvoda sa njihovim logom, zanimljivo je da je prema informacijama iz kluba zabeležen porast na tržištu Azije za skoro 20 odsto.

Klub je uprkos tome pretrpeo gubitke koji se procenjuju na između 300 i 400 miliona evra, ali je daleko od toga da mu kao Barseloni preti bankrot.

Ali, kada su rezultati u pitanju – Real Madrid prolazi kroz teška vremena.

Pobeda nad nejakom Barselonom na sred „Nou kampa“ (3:1) delimično je ublažila šokantne poraze od Kadiza u La Ligi i Šahtjora u Ligi šampiona.

Međutim, poslednji poraz u prvenstvu od Valensije (1:4) pokazao je da više nikako ne može da se zamaskira problem koji očigledno postoji već duže vreme.

Zinedin Zidan se na trenersku klubu vratio u martu, zamenivši tako Santijaga Solarija koji je klub vodio više od godinu dana, iako je prvobitno bio privremeno rešenje posle smene Hulena Lopetegija.

Stručnjak koji je prvi put u istoriji doneo „kraljevskom klubu“ tri Lige šampiona zaredom delovao je u prvi mah kao spasilac koji bi ponovo mogao da bude dugotrajnije rešenje.

Perez je ovaj put bio primoran da Francuzu da odrešene ruke, pošto je i njegov prvi odlazak posle treće evropske titule bio uslovljen nedozvoljavanjem uprave da se meša u transfer politiku.

Zidan je krizu izazvanu koronom i lom u Barseloni iskoristio u prvi mah na najbolji način, povratkom Reala na prvo mesto i osvajanjem titule.

Ipak, već na leto susreo se sa problemom da mu je uprava pod velom korone uskratila sredstva za sva planirana pojačanja.

Kako je sezona počela da odmiče na površinu su isplivali i drugi problemi, te je sada očigledno da Zizu više nema autoritet u svlačionici.

Igrači su u više navrata snimljeni kako ga ogovaraju, a napadač Karim Benzema čak je određivao kome iz prvog tima sme, a kome ne sme da se doda lopta.

Dok pojedini španski mediji u ovoj situaciji pronalaze i teoriju zavere po kojoj Perez preko Benzeme pokušava da ruši autoritet Zidanu, navijači su počeli ozbiljno da sumnjaju da li je Francuz već potrošio svu trenersku magiju.

Publika kao „faktor minus“

Bitan faktor za oba kluba je po mišljenju struke i nedostatak publike. U normalnim okolnostima su krcati „Kamp nou“ i „Santijago Bernabeu“ značili strah i trepet za gostujuće fudbalere. Sada su ovi hramovi fudbala sablasno prazni, a na igračima velikana je identični pritisak da kod kuće moraju da osvoje sve bodove. Prvo mesto La lige je tako posle osam odigranih kola zauzeo Real Sosijedad sa 20 bodova, a prate ga Viljaeral (18) i Atletiko Madrid (17). Mnogi veruju da poslednji nabrojani klub ima najveće šanse da ove sezone iskoristi probleme španskih giganta. Trener Dijego Pablo Simeone već zna kako se osvaja prvenstvo, a utisak je da je sada sa Luisom Suarezom, koji je već na šest mečeva postigao pet golova, kompletirao svoj napadački latino-američki klan (Korea, Košta, Suarez), a koji od početka sezone deluje najubedljivije u Španiji.

Samo Atletiko i Valensija

Valensija (dva puta) i Atletiko Madrid jedini su klubovi koji su u ovom veku uspeli da osvoje La ligu pored Reala i Barselone. Valensija je to uradila 2002. i 2004, a Atletiko Madrid samo 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari