Virus "pojeo" premiju 1Foto: Pixabay/Marijana1

Tenis je jedan od najpogođenijih sportova u vrtlogu pandemije korona virusa i njome pokrenute ekonomske krize globalnih srazmera, jer se već mesecima ne igra za ATP i WTA bodove, još nije zaključen spisak otkazanih turnira u 2020. godini, neizvesno je da li će oni neizbrisani iz kalendara zaista biti održani u predviđenom roku, a drastično manji priliv para primorava organizatore takmičenja da smanjuju nagradne fondove.

Tako su u jednom danu stigle dve loše vesti za „beli sport“.

Prva je odluka vlasti Tokija da posle uskraćenog domaćinstva teniserima opozovu i turnir u ženskoj konkurenciji na svom tlu, a kako je prethodno Kina odustala od svih turnira u toj zemlji to znači da „reketaši(ce)“ ove sezone više neće nastupati u Aziji.

Što će po svom džepu osetiti ne samo nesuđeni učesnici istih nego i udruženja profesionalnih tenisera i teniserki, jer im pripada deo prihoda od svakog takmičenja pod njihovom ingerencijom.

Značajan je gubitak i organizatora turnira, pa ne čudi što je uprava mastersa u Sinsinatiju sredstva namenjena za premije smanjila za čak 1,8 miliona dolara – na sadašnjih 4,2 miliona u pomenutoj valuti.

Teret finansijske oseke najmanje će osetiti učesnici s najslabijim rejtingom i realno malim šansama da doguraju daleko, pa je tako novčana nagrada za ulazak u glavni žreb muškog singla sa 24.650 dolara skresana na 22.045, dok su od četvrtfinala te razlike u starim i novim iznosima sve drastičnije, da bi pobednik platio najskuplji ceh.

Prošle godine je Danil Medvedev inkasirao 1.114.000 a sada će on ili neko drugi odneti 285.000 dolara, što je u rangu nagrade za osvajače ATP 500 turnira.

Pod uslovom da ovaj turnir iz kategorije 1.000 (bodova) zaista krene 22. avgusta, odnosno bude uvertira za grend slem u Njujorku (31. 8 – 13. 9).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari