Visoka lestvica Maljkovićeve 1

Marina Maljković je žensku reprezentaciju postavila u epicentar evropske i svetske košarke; zlato sa poslednjeg kontinentalnog šampionata i bronza iz Rija delovaće stimulativno.

Ali i opominjuće za Stevana Karadžića, novog selektora, koji je na klupi zamenio emotivno ispražnjenu prvu damu srpske reprezentativne košarke. Na promociji novog selektora, kojoj su prisustvovali Predrag Danilović, predsednik i Ana Joković, potpredsednik KSS zadužena za žensku košarku, Karadžić je imao samo reči hvale za svoju prethodnicu.

– Hvala predsedniku Daniloviću, potpredsednici Joković, UO i Komisiji za žensku košarku. Ovo je korak napred u mojoj karijeri dugoj 20 godina. u kojoj sam vodio i ženske i muške selekcije. Što se tiče ambicija, Marina je napravila neverovatne rezultate, teško ponovljive, podigla je lestvicu i učinila našu reprezentaciju redovnim učesnikom završnih turnira. Cilj je da na Evropskom prvenstvu budemo među pet najboljih, kako bismo zadržali kontinuitet uspešnih rezultata – poručio je Karadžić.

U svojoj karijeri vodio je seniorke Crvene zvezde, a bio je i savetnik u mađarskom Šopronu. Na klupu Srbije došao je u delikatnom momentu; Milica Dabović se oprostila od reprezentacije, sličnu mogućnost najavila je i Dajana Butulija, a mogući talas otkaza Karadžić bi trebalo da spreči razgovorima sa potencijalnim kandidatkinjama.

– Najbolje poznajem Jelenu Milovanović, jer sam nekoliko puta radio s njom, a znam i ostale. Uostalom, rezultati poslednjih godina koje su postizale prikovali su sve uz ‘male ekrane’ i normalno je da smo ih dobro upoznali. Jedino je mali problem što će mi biti potrebno vremena da se upoznam i sa kvalitetima protivničkih reprezentacija – naglasio je Karadžić.

Evropsko prvenstvo za košarkašice održava se od 16. do 25. juna u Češkoj, a Srbija brani zlatnu medalju osvojenu pre dve godine u Mađarskoj.

Danilović: Ana predložila Karadžića

– Posle sednice Upravnog odbora doneta je odluka na predlog Ane Joković, zajedno sa još nekim ljudima da mesto selektora preuzme Stevan Karadžić. Zajedničko nam je mišljenje da je on pravi čovek za naslednika Marine Maljković i siguran sam da nismo pogrešili – poručio je Predrag Danilović, predsednik KSS.

Joković: Oročena saradnja

– Dogovorena je saradnja na godinu dana, sa opcijom produženja ako se reprezentacija plasira na Svetsko prvenstvo. Za to je neophodno da na predstojećem Evropskom prvenstvu ekipa zauzme plasman među pet najboljih, što nam je i cilj, kao i da produžimo kontinuitet uspeha – istakla je Ana Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari