Visoki pritisak kao problem za crno-bele 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Partizana će u majstorici sa ekipom Budućnosti iz Podgorice (nedelja, 21.00, hala „Aleksandar Nikolić“) biti u prilici da se pred punom dvoranom svojih navijača približe ostvarenju jednog od dva cilja pre početka sezone.

Evrokup i ispadanje od Burse bi u glavama trebalo da bude prošlost, finale ABA lige je i bio drugi projektovani put povratka crno-belih u evropsku elitu.

Crno-beli u finalu ABA lige nisu bili punih devet godina, trener Željko Obradović očigledno ima najveću muku u psihološkom rasterećivanju ekipe koja je ove szone baš na tom planu pokazala ključne slabosti. Protiv Podgoričana odigrali su dve potpuno različite utakmice, pre svega u onom što su pokazali, a zatim i u energiji i epilog je bio drugačiji, a nije morao da bude takav.

U Beogradu su iskoristili sve svoje uporedne prednosti, u Podgorici ni delić toga, a ipak su imali pobedu u rukama, i još jednom je na „volšeban“ način ispustili.

Imali su košarkaši Partizana i dužu pauzu posle dramatičnog poraza od Budućnosti zbog fajnal-for a u Beogradu, vreme za i hlađenje i grejanje glave, ali i za trening na kome Obradović čitavu karijeru insistira kao na najboljoj terapiji za sve muke. Podgoričani će u Beograd doći prilično rasterećeni, kod kuće su uspeli da dobiju meč koji su već dobili, a onda na kratko izgubili, i biće spremni da iskoriste sve greške crno-belih koji imaju imperativ pobede.

Možda je i suvišno navoditi sve hendikepe rivala koje su crno-beli veoma efikasno iskoristili u prvom meču polufinala, u drugom nisu ali su i bez prve napadačke opcije Kevina Pantera imali utakmicu u rukama. Završnice utakmica i takmičenja su, uostalom, suština moderne košarke, i ovosezonski Partizan mora u „biti ili ne biti“ utakmici da pokaže zrelost neophodnu za osvajanje trofeja, odnosno eventualni ulazak u elitno društvo što je projektovani cilj kluba.

Zanimljivo je da su Partizan i Budućnostu ABA ligi odigrali 37 utakmica (23:14 za crno-bele) i da su Podgoričani u Beogradu dobili samo četiri meča, poslednji u oktobru 2020. Još je zanimljivije da se u plej-ofu nikad pre nisu sastajali, a da je u prethodnom „fajnal-for“ sistemu Partizan još 2011. u polufinalu tesno pobedio 62:58. Što je posledica perioda kad Budućnost još nije bila u ABA eliti, a kasnije i potvrda ispadanja crno-belih sa vrha regionalnog takmičenja.

Termini majstorica

Nedelja

Partizan – Budućnost         21.00

Ponedeljak

Crvena zvezda – C. Olimpija          19.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari