Vlada Turske označila Enesa Kantera kao teroristu 1EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Enes Kanter Fridom, turski košarkaš, nalazi se na listi traženih terorista turskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada Turske odlučila je da  nagradi svakog ko obezbedi informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja vrednu 10 miliona lira (490 hiljada evra).

Kanter je, još od odlaska iz Turske kao student, često kritički govorio o režimu Redžepa Tajipa Erdogana, koji i danas smatra autoritarnim.

Zbog takvog shvatanja političkog režima u Turskoj, oduzet mu je pasoš svoje matične zemlje još 2017. Tada su predstavnici turske vlasti pokušali da izbore i izručenje centra iz Rumunije.

„Ova situacija je veoma opasna. Pre nego što su ponudili novac za moje hapšenje, turski operativci su jurili tražene ljude. Sada će nas gotovo svi tražiti zarad novca koji im je obećan“,deluje Kanter uplašeno i zabrinuto posle najnovijih odluka Vlade Turske.

U sličnoj poziciji, nalik ovoj u kojoj je nekadašnji centar brojnih NBA klubova, nalazi se i Hakan Šukur, verovatno najbolji turski fudbaler svih vremena.

On je praktično izbrisan iz fudbalske istorije reprezentacije Turske, kao i klubova za koje je nastupao.

Njegovo se ime više ne sme spomenuti u javnosti, a da je to zaista najstrože sankcionisano, potvrđeno je nedavno tokom prenosa utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Turski komentator, Alper Bakirčigil spomenuo je tokom prenosa da je Hakan Šukur najbrži strelac u istoriji Mundijala.

Odmah na poluvremenu utakmice, Bakirčigli je zamenjen sa komentatorskog mesta i nije mu dozvoljeno da završi sa prenosom.

„Ne radi se samo o meni, toliko je nevinih novinara, akademika, sportista, aktivista i edukatora na toj listi. Sada su njihovi životi u opasnosti zbog turske vlasti. Nadam se da će svet prepoznati šta se dešava i suprotstaviti se Erdoganu koji narušava osnovna ljudska prava.“

Kanter je bez kluba još od februara prošle godine. On veruje da je njegova karijera u opasnosti ukoliko neki od NBA timova ne pokaže interesovanje, pošto sumnja da će naći angažman u Evroligi.

„Ne zaboravite da ja ne mogu da uđem u Tursku, a ‘Turkiš ejrlajns’ je glavni sponzor Evrolige“, zaključio je Kanter koji je tokom NBA karijere igrao za Jutu, Njujork, Oklahomu, Portland, Boston.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari