Vlade Divac: Magija nacionalnog dresa 1Foto: Medija centar

U trenutku kada mnogi košarkaši odlučuju da ne igraju za nacionalne timove stavljajući na prvo mesto obaveze prema klubovima i lični napredak, nekadašnji srpski košarkaš i potpredsednik Sakramento Kingsa Vlade Divac uputio je otvoreno pismo igračima širom sveta ističući da je igranje za reprezentaciju „najveća čast“, a da se novi sistem FIBA takmičenja smanjiti pritisak na košarkaše koji se nakon klupskih takmičenja posvećuju reprezentaciji.

– Nikada neću zaboraviti uzbuđenje dok sam gledao jugoslovensku reprezentaciju. Još kao dečak znao sam da želim da budem kao oni i da želim da zaslužim priliku da predstavljam svoju zemlju… Ima nešto magično kada obučete nacionalni dres. To znači da ste deo jednog tima koji se proteže i van terena Igranje za svoju zemlju je najveća čast i verujem da mnogi od vas razmišljaju tako – naveo je bivši košarkaš u pismu objavljenom na sajtu FIBA.

Divac podseća da do skoro veliki broj nacionalnih timova nije imao priliku da igra pred domaćom publikom, zbog čega veruje da novi sistem FIBA takmičenja stvara situaciju u kojoj su na dobitku i igrači i gledaoci.

Novi format takmičenja, koji će startovati u novembru, stvoren je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već da reprezentacije vrati navijačima. Taj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici – ističe Divac.

Doskorašnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i potpredsednik Sakramento Kingsa dodaje da će ubuduće igrači dobiti jedno leto slobodno tokom četiri godine, kao i da će pripreme sa nacionalnim timom biti skraćene na 28 dana, što bi trebalo da im omogući da se odmore od napornih sezona.

– Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga svim igračima želim da ga podrže – zaključuje Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari