Vladimir Lučić: Pobede jačaju samopouzdanje 1Foto: STARSPORT

Zbog svog profesionalizma, neverovatne energije i besprekorne fizičke pripremljenosti Vladimir Lučić jedan je od omiljenih igrača većini trenera sa kojima je sarađivao.

Ništa drukčija nije ni percepcija selektora Aleksandra Đorđevića, koji je zbog košarkaša Bajerna iz Minhena i nešto promenjene koncepcije u odnosu na prethodna velika reprezentativna takmičenja, odlučio da “otpiše” Nikolu Kalinića. I prema samim medijima, u odnosu na dobar broj svojih saigrača iz reprezentacije, Lučić je uvek predusretljiv, raspoložen, na kraju profesionalan. I u okolnostima kada je zbog povrede mišića desne noge bio upitan i njegov nastup na startu Mundobasketa.

– Povreda je relativno sanirana; imao sam tu rupturu mišića u prvoj utakmici sa Litvancima, posle jednog udarca. Nisam ni znao da je u pitanju bila ruptura; čak sam i otputovao za Litvaniju, tamo trenirao, zagrevao se i tek nakon toga saznao da povreda zahteva mirovanje. Ruptura se smanjila, osećam se dobro i nadam se da ću uspeti na vreme da se priključim saigračima – objasnio je Vladimir Lučić razloge nešto duže pauze.

* Delujete pomalo zabrinuto zbog povrede, ali i činjenice da praktično dvadesetak dana niste bili u punom trenažnom procesu?

– Ne, nisam zabrinut, zaista. Mislim samo da se povreda desila u lošem trenutku; tek smo se bili skupili i trebalo je da hvatamo neki zalet. Nadam se zaista da ću biti u stanju da pomognem ekipi.

* Nažalost, vaša povreda nije bila i jedina koja se desila reprezentativcima Srbije tokom priprema za Mundobasket. Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević “otpali” su sa spiska selektora Đorđevića zbog teških povreda stopala, odnosno kolena.

– Mene je ta povreda kolena Dragana Milosavljevića poprilično rastužila. Poznato je da sam sa Gagijem veliki prijatelj i da smo izuzetno vezani. To nam je u opisu posla; Teova povreda takođe kao kapitena reprezentacije i nosioca ekipe, neopisiv je “hendikep”, ali šta da se radi. Individualno, zaista mislim da imamo izuzetno kvalitetnu ekipu, igrači koji su u sastavu poseduju kvalitet za najveće uspehe.

* Kakva je prognoza lekarskog tima, kad biste mogli da zaigrate?

– U Beogradu sam uglavnom sve radio statično: teretana i bicikl. Koliko sam mogao, jer praktično svaki pokret na toj medijalnoj glavi zbog rupture onemogućava bilo kakvo kretanje, osim normalnog hoda. Nadam se da ću imati dovoljno prostora za kvalitetan trening i da ću biti spreman da na neki način doprinesem boljoj igri.

* Kako vam je izgledala igra reprezentacije tokom priprema?

– Dosta dobro; selektor je sve planski radio, odmarao je neke igrače kad je bilo potrebno. Odigrali smo dosta utakmica i trebalo je napraviti dobar balans. Klupska sezona je bila dosta duga, naročito za nas igrače iz Evrolige i povrede nisu “sasekle” samo našu reprezentaciju, već i mnogo druge. Premor materijala je evidentan i nekako očekivan usled napornih klupskih sezona. Trijumfi su nam pomogli da steknemo i izgradimo pobednički mentalitet, pogotovo ako se uzme u obzir da nisu svi reprezentativci učestvovali u nekim prethodnim uspesima reprezentacije.

* Važite za polivalentnog igrača koji može da pokrije više pozicija. Gde vidite svoje mesto u ovakvom rosteru?

Moja uloga je da pomognem ekipi. I to je uvek bilo tako. Sigurno da neće biti uloga koju na primer imam u Bajern Minhenu gde sam jedan od vodećih igrača ali trudiću se da se uklopim i da radim ono što prvo Sale i stručni štab traže od mene a to će biti nešto da pomognem ekipi, Defanzivno, ofanzivno, videćemo još.

* Kada smo već spomenuli povrede i otkaze, kako biste objasnili ovoliki broj izostanaka ključnih igrača kod gotovo svih kvalitetnijih reprezentacija na Mundobasketu? Više od 40 vrhunskih košarkaša.

– Ne znam šta da kažem. Moramo gledati iz drugog ugla: nekima su zdravlje ili fizička sprema na prvom mestu. Oni ne stavljaju ništa više osim toga i prevashodno misle na sebe. Ako pričamo o NBA – tamo igrač može da kaže da je umoran, poput Kevina Durenta pre par godina – i niko mu neće zameriti. To je individualno mišljenje i proishodi od samog slušanja svog tela posle naporne klupske sezone. Poznato da je pripremni period najbitniji za sezonu koja dolazi, kako ćeš spremiti telo i napraviti bazu.

Svi znamo s pritiskom

Od početka priprema stvorena je izuzetno “napaljena” atmosfera oko reprezentacije, nacija očekuje mnogo od Mundobasketa, utoliko je i pritisak na igrače veći.

Mislim da je kvalitet ove reprezentacije veliki broj igrača koji je odrastao igrajući s pritiskom. Mnogo nas, igrajući za Partizan, CZ, veliki broj igrača koji su posle igrali u velikim evropskim timovima gde je osvajanje trofeja praktično moranje. Samim tim mislim da je i to kvalitet ove reprezentacije jer svako od nas zna da se nosi sa pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari