Vlasnik CSKA nije pod sankcijama 1epa09723353 Iffe Lundberg (C) of CSKA Moscow in action during the Euroleague Basketball game between CSKA Moscow and Anadolu Efes in Moscow, Russia, 02 February 2022. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski CSKA bi mogao da ostane bez „A“ licence Evrolige čiji osnivači razmatraju pravne opcije da jednog od takođe osnivača i suvlasnika izbace iz takmičenja već naredne sezone.

Kako je naveo ruski novinar Artem Komarov, inače veoma dobro upućen u zbivanja u Evroligi i ruskoj košarci, čelnici Lige angažovali su advokatsku firmu da iznađe mehanizam kako bi to moglo da se ostvari.

Sa strane to izgleda gotovo nemoguće. CSKA ima isti status kao i svi ostali klubovi suvlasnici, nije prekršio ni jednu obavezu iz ugovora, on je pravno gledano ovde već debelo oštećena strana, mimo bilo kakvog osnova u propisima Evrolige. Sa ostala dva ruska kluba najpre je suspendovan, a 22. marta i definitivno isključen većinom glasova akcionara, i njihovi rezultati su izbrisani.

Za sada nije jasno ni da li će ruskim klubovima i kako biti isplaćene zarađene pare u takmičenju gde svaka pobeda vredi 36.000 evra, a teško da bi bilo koji sud osporio njihov eventualni zahtev. O finansijskoj šteti u smislu nezavršavanja takmičenja uz ugovorne obaveze prema igračima, nosiocima TV prava i sponzorima, da i ne govorimo. Svi očigledno čekaju da rat prestane, jer u ovom trenutku ni jedno rešenje ne deluje realno.

Vlasnik CSKA je firma Nornikelj, kompanija za iskopavanje i preradu nikla i paladijuma nije pod sankcijama. CSKA kao pravno lice ima potpuno nezavisno poslovanje i jedina mogućnost razlaza, a da to ruski klub sam ne poželi, je da im se isplati obeštećenje. Čija visina nije određena propisima, za razliku od samovoljnog napuštanja Evrolige koje bi klub koštalo 10 miliona evra.

Ukoliko bi CSKA uopšte hteo o tome da pregovara, mogao bi da traži nerealno veliku sumu, što bi još više iskomplikovalo već postojeću pat poziciju. Uz CSKA, izbačeni su iz Evrolige Zenit i Uniks, a iz Evrokupa Lokomotiva Kazanj, i odmah potom su mnogi igrači pod ugovorom napustili ove ekipe. Iz CSKA su otišli Danijel Heket, Tornike Šengelija, Marius Grigonis, Johanes Fojtman i Ife Lundberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari