Vodio sam se sportskim principima 1Foto: Starsport

Vest da je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Nenad Golijanin bio suzdržan tokom glasanja za potvrdu prijema članstva Kosova u Međunarodnoj odbojkaškoj federaciji (FIVB) dočekana je sa velikim negodovanjem u delu javnosti.

Prvi čovek OSS-a kaže za Danas da ne zamera nikome ko drugačije razmišlja i osuđuje njegov stav, ali da mera njegovog patriotizma ne može da se određuje glasanjem na Kongresu.

– Čista mi je savest i ne vidim da sam bilo šta loše uradio da bi me neko osuđivao. Razumem da svako ima svoje mišljenje u zavisnosti od toga iz kog ugla posmatra stvari. Ja ovo gledam samo iz sportskog i želim svima u svetu da se bave sportom i da imaju slobodu kretanja. A što se tiče patriotizma i moje ljubavi prema mojoj zemlji, to se ne dokazuje glasanjem na ovaj ili onaj način pogotovo za stvari koje su već daleko otišle i primenjuju se – kaže Golijanin.

Prijem Kosova u Svetsku odbojkašku federaciju (FIVB) na Kongresu održanom u Buenos Ajresu prošle nedelje posledični je sled događaja koji su počeli njegovim prijemom u Međunarodni olimpijski komitet. Naime, od trenutka kada je Kosovo postalo član MOK-a, ono je po automatizmu postalo i pridružena članica FIVB-a, a samim tim i deo evropske odnosno balkanske odbojkaške federacije, što je i omogućilo kosovskim klubovima da igraju Evrokup. Kosovo je pridruženo članstvo u FIVB dobilo u maju prošle godine, nakon čega je bilo potrebno samo da se ta odluka ratifikuje i na 35. Svetskom kongresu koji je održan u Buenos Ajresu prošle nedelje, tokom koga su sve članice bile za, dok je Španija bila protiv a Srbija suzdržana.

– Ja nemam istomišljenike ni u mojoj organizaciji po tom pitanju, ali mislim da moje glasanje ne ocrtava moju hrabrost već moje razmišljanje o tome šta su prave vrednosti u životu. Kada dobijete neku funkciju vaš zadatak je da to obavljate na najbolji mogući način i to i radim, a da li će neko da slaže sa tim ili neće to je druga stvar – kaže Golijanin.

On dodaje da su se Kosovo i Srbija već sreli na istom takmičenju – prvenstvu pionira, ali da nisu igrali utakmice. Na pitanje da li može da zamisli mečeve reprezentacija i kako bi to izgledalo, s obzirom da se FIFA obavezala da će raditi na tome da se dve selekcije ne sreću na međunarodnim takmičenjima, Golijanin odgovara da je njegova federacija vođena principom olimpizma i inkluzivnosti.
– Nećemo se takmičiti ni na Kosovu niti će oni dolaziti u Srbiju, ali ćemo se sretati u svetu i ponašaćemo se ko normalni ljudi i sportisti – ističe Golijanin.

Predsednik OSS-a ranije je rekao da je tokom glasanja bio suzdržan jer nije želeo da se zabrani mladim ljudima da se bave sportom.

– Ja sam ustao i, pošto su sve članice, osim Španije, bile za prijem takozvane države Kosova u FIVB, rekao da OSS neće da glasa ni protiv, ni za, već je uzdržan. Kao Srbin, rođen u Srbiji, nikako ne mogu da prihvatim da se otima deo teritorije moje zemlje. Naša odluka ne može da utiče na njihovu odluku, a kao sportisti ne želimo mladim ljudima da zabranimo da se bave sportom, odbojkom, bila je prva reakcija Nenada Golijanina.
Na poslednjem FIVB kongresu članstvo je dobio i Južni Sudan pa federacija sada ima 222 članice.

Od stonog tenisa do FIFA

Proces priznanja Kosova u međunarodnim sportskim organizacijama počeo je i pre proglašenja nezavisnosti 2003. godine prijemom u Međunarodnu stonotenisku organizaciju (ITTF), da bi potom od trenutka otcepljenja 2008. godine usledila mini serija prijema u internacionalne federacije kao punopravnog i pridruženog člana, odnosno posmatrača. Najveća pobeda za kosovske sportiste bio je prijem u Međunarodni olimpijski komitet u decembru 2014. godine što je imalo dvostruki značaj – prvo, omogućeno im je učešće na Olimpijadi u Riju, i drugo, utrlo je put za dalje ulaske u svetske sportske organizacije. MOK je tada svoju odluku obrazložio time što je olimpijski komitet Kosova ispunio uslove za priznavanje, uključujući sportske i tehničke zahteve, kao i da je nezavisna država prepoznata od strane međunarodne zajednice, navodeći da je Republiku Kosovo priznalo 108 od 193 UN članica. Vlade Divac, predsednik OK Srbije, rekao je tada da nije srećan zbog odluke ali da je prihvata jer je u interesu sportista. Lančanom reakcijom nakon odluke MOK-a Kosovo je primljeno u 11 međunarodnih organizacija, uključujući Evropsku atletsku asocijaciju, tenisku, odbojkašku, plivačku i košarkašku federaciju, ali i FIFA odnosno UEFA, zbog čega se vodi postupak pred sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Zašto je vest kasnila?

Odluka da Kosovo bude deo Svetske odbojkaške federacije doneta je 5. oktobra (sreda, prošle nedelje), međutim vest o tome u srpskim medijima se pojavila početkom ove nedelje. Kako objašnjavaju u srpskom odbojkaškom savezu, problem je nastao jer je FIVB sve novosti vezano za dešavanja na Kongresu objavila na sajtu tek u ponedeljak. Zanimljivo je da ni Kosovski odbojkaški savez juče na sajtu nije imao informacije o svom prijemu u FIVB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari