Vojnik iz zelene šume: Prva žena trener u engleskom profi fudbalu predala kormilo Forest Grina 1Foto: FK Forest Grin Rovers

Posle godinu dana u Ligi 1 Forest Grin Rovers se vratio u Ligu 2, koja je četvrti razred i poslednji profesionalni u engleskoj fudbalskoj piramidi.

Ni Škot Dankan Ferguson (51), nekadašnji premijerligaški golgeter, nije uspeo da ga pomakne s ubedljivog začelja tabele među 24 tima. Svoj prvi samostalni trenerski posao (u dva navrata, istina, bio prelazno rešenje u Evertonu) završio je neslavno, sa samo jednom pobedom i tri remija na 18 mečeva.

Smenjen je po završetku sezone, a dok se tragalo za njegovim naslednikom, vlasnik kluba Dejl Vins, engleski poslovni čovek koji zarađuje od zelene energije, egzibicionista i osobenjak, poverenje je dao Hani Dingli (40), dugogodišnjem odanom vojniku u klupskom trenerskom sistemu za mlađe uzraste.

Postala je prva žena trener u profi fudbalu „kolevke fudbala”. Odmah joj je predočeno da će joj posao s glavnim timom biti privremen. To je primila bespogovorno. Povela je prvotimce na pripreme u Irsku. Tamo je ostvaren remi 2:2 u jednoj pripremnoj utakmici.

Cilj joj je bio da se na tri nedelje do početka takmičenja podigne nivo fizičke spremnosti i da se u timu izgradi zajedništvo. Dužnost je obavila besprekorno.
Kormilo predaje Dejvu Horsmanu (39), koji je trenirao drugi tim Sautemptona (igrači do 23 godine), a u prošloj sezoni je bio među pomoćnicima Španca Rubena Seljesa, koji je u Sautemptonu prošao kao Ferguson u Forest Grinu – ubedljivo poslednje mesto u Premijer ligi.

Horsmanov zadatak je da u Ligi 2 bude prvi, kao što je „zelena šuma” to postigla prošle godine, ili među tri prvoplasirana koji stiču pravo da direktno pređu u višu klasu. Dingli se vraća svojoj osnovnoj radnoj obavezi u klupskoj školi. Krenu li Horsmanu kola nizbrdo, može se desiti da ona dobije šansu da vodi tim i na takmičarskim mečevima. Prijemni je položila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari